Spútaná divočinou (2016) - Erika Jarkovská

Autorka: Erika Jarkovská 

Český názov: Spoutaná divočinou (2019)

Slovenský názov: Spútaná divočinou (2016)

Obdobie príbehu: Severná Amerika, 19. storočie 

Počet strán: 248

Séria:  žiadna 

Vydavateľstvo: Artis Omnis 

Žáner: dobrodružný a historický román 

Poznámka:  Knižku som našla ako posledný kus v Panta Rhei na Zlatých pieskoch po tom, ako som sa vracala z kurzu nemčiny. Veľmi som si chcela príbeh od mojej pani vydavateľky prečítať a to sa mi nakoniec podarilo a zanechalo vo mne veľa príjemných pocitov. 

Obsah knihy: 

Lavinia MacKayová prehovorí otca, aby ju vzal do ústia rieky Kolumbie, kde má byť vybudovaná obchodná pevnosť Astoria. Keď v New Yorku nastúpi na palubu fregaty, považuje cestu za vzrušujúce dobrodružstvo. Netuší, že domov sa už nikdy nevráti. Do jej života zakrátko vstúpi domorodý muž Kvangon a ona sa doňho bezhlavo zamiluje; na opätovanie jeho lásky však čaká márne. Až ako zrelá žena spozná, že musela prejsť tisícky míľ, aby sa dozvedela svoj osud, že musela trpieť, aby zistila, čo je skutočné šťastie, že musela veľa premýšľať, aby sa dokázala tešiť z toho, čo jej zostalo, a že sa musela nesprávne zamilovať, aby pochopila, čo je naozajstná láska. Historický román Spútaná divočinou je príbeh o hľadaní ľudského šťastia a tajomstva, ktoré drží muža a ženu pospolu po celý život. Odohráva sa v prvej tretine 19. storočia v Severnej Amerike, keď ľudské osudy poznačí druhá vojna za nezávislosť medzi USA a Britániou aj vzájomné

Hodnotenie: ***** (výborné)

Link na knihu: https://www.databazeknih.cz/knihy/sputana-divocinou-301377

Výstraha!!! Popis knihy nižšie spomina detaily knihy! 

Talentovaná spisovateľka a vydavateľka Erika Jarkovská dokazuje, že má históriu v malíčku, v čitateľovi prebúdza túžbu listovať horlivo stranami, pohráva si s jeho mysľou, necháva ho v neustálom napätí, bičuje v ňom potrebu fandiť knižnému hrdinovi a necháva dej gradovať veľmi prirodzeným spôsobom. Na našej slovenskej scéne je táto dáma jedinou tohto tematického žánru, ktorá pozná mentalitu Indiánov a ponúka nám výborne spracované príbehy plné dobrodružstva, odvahy, lásky a poslania.

Príbeh nás zavedie do devätnásteho storočia do Severnej Ameriky, kde sa stretneme s viacerými hrdinami. Jedným z nich je Lavinia McKayová, ktorú spoznávame z viacerých etáp jej života od mladej ženy, po manželku až matku detí.

Dcéra obchodníka a prieskumníka, Lavinia MacKayová odchádza s otcom do Kolumbie. V divočine v necivilizovanom svete spoznáva Indiána Kvangona, do ktorého sa na prvý pohľad zamiluje. Hoci on má po boku družku Suviu, neustále sa pohybuje v jeho blízkosti a netají sa svojimi citmi voči nemu. Pre Kvangona je mimoriadne ťažké jej odolávať, pretože ona je ženou z jeho snov a má v jeho srdci nezameniteľné miesto. A hoci si od nej ulúpi zopár bozkov, opúšťa ju na veľmi dlhý čas.

Nešťastná žena sa trápi pre nenaplnenú lásku a nedokáže na osudového muža zabudnúť. Na chvíľu sa jej ho z mysli podarí vypudiť po stretnutí s odvrhnutým chlapcom Rainom, ktorého si osvojí. (Rain je v skutočnosti Kvangon - syn Núpiky a Boisverda a osvojený syn Lavinie). K svadbe s konzervatívnym a usadeným doktorom Williamom Jacobsom ju nevedie vášeň, ale iba selský rozum, pri ktorom chlapec získa oboch rodičov. Svojho manžela nedokáže milovať ani po rokoch, pretože horí láskou k Indiánovi Kvangonovi. Lavinia si prechádza trpkými skúsenosťami, ktoré sužujú jej dušu a ničia sny o zidealizovanom svete. Najväčšiu ranu utrpí, keď jej krutí Indiáni z komunity Čiernonožcov unesú dcérku Elizu. Hoci sa to na prvý pohľad nezdá, postava Kvangona úzko súvisí so životom Indiánky Núpiky. Hrdá žena po drsnom zasvätení šamanom Jákvanom prichádza o svoju nevinnosť. Práve tá skúsenosť v nej zanechá horké poznanie a nevedome potlačí jej ženskosť. Po strate svojej mami sa nevyhne opakovanému znásilneniu belochmi zememeračmi zo Severozápadnej spoločnosti. Pri milostnom vynútenom styku s jedným z nich - Boisverdom nakoniec otehotnie, ale on sa odmieta k dieťaťu priznať. K úbohej Núpike sa chová ako surovec a na budúcu matku neberie žiadny ohľad. (Nemožno sa Núpike čudovať, že po týchto zážitkoch v sebe potlačila chuť byť ženou). Núpika chce začať odznova a tak necháva svojho syna Kvangona v rukách belochov. Strastiplná cesta ju zavedie do náručia mladej ženy Suvie, ktorá jej pomôže prekonať najnáročnejšie obdobie jej života. Pri nej začína žiť bez minulosti a postupne sa mení na muža Kvangona Klámeka Klaúly. (Stáva sa z nej muž, ak si odmyslíme jej ženské lono). Prizná sa Suvii so svojimi snami o pôvabnej žene Lavinii, ktorá sa mu roky zjavuje v snoch. Kvangon je obdarený Bohmi a skrz nich môže vidieť budúcnosť. Tento výnimočný dar mu však mnohí závidia a usilujú mu kvôli nemu o život. Milostné spojenie medzi Kvangonom a Laviniou nadíde až po jeho smrti, kedy ju navštívi jeho duch, ktorý do nej vstúpi tak, ako po tom vždy túžil, keď bol ešte nažive. (Kvangon získal skutočné mužské telo a prestal byť ženou). Lavinia, ktorá sa odmietla zmieriť s tým, že jej dcéra Eliza už nie je medzi živými sa od Kvangona dozvedá, že nezomrela. Skutočnosť je však ešte desivejšia, pretože sa z nej stala kanibalka, ktorá si neváhala pochutiť na jeho srdci. A hoci dlhé roky odmietala lásku svojho manžela Williama tak si nakoniec uvedomí, že práve on v nej prebudil potrebu milovať. Spoločne s ním sa vydáva pátrať po stratenej dcére a teší sa zo syna Raina, ktorý sa vydal tiež dráhou lekára.

Postreh: Silný motív príbehu o dvoch ženách, o svetlej Lavinii, túžiacej po dobrodružstve a bezbreho zaľúbenej do Kvangona a o druhej žene Kaúxume Núpike alias Kvangon s tmavou pleťou, ktorej bolo tak veľmi ublížené a vo svojom ženstve zakúsila toľko poníženia, až sa rozhodla stať navždy mužom. 

Foto a text: pb

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára