Ďáblova milenka (2005) - Shannon Drake

 

Autorka: Shannon Drake

Anglický názov: Devil´s Mistress (1986)

Český názov: Ďáblova milenka (2005) 

Slovenský názov: nevyšlo

Obdobie príbehu: Glasgow - Škótsko, 1688 - 1692 

Počet strán: 296

Séria: Camerons: Divoká srdce (2005), Pirátova milenka (2003) 

Vydavateľstvo: DOMINO

Žáner: historický a ľúbostný román, erotika 

Poznámka: Po tejto knižke som veľmi túžila, no všade bola bohužiaľ vypredaná, ale nakoniec sa mi ju až po rokoch podarilo nájsť na bazoši, kde som si ju okamžite objednala.

Hodnotenie: *** (priemerné) 

Link na knihu: https://www.databazeknih.cz/knihy/camerons-saga-north-american-woman-trilogy-dablova-milenka-7383

Výstraha!!! Popis knihy nižšie spomina detaily príbehu! 

Keby nebola obvinená z čarodejníctva a nehrozila jej smrť, nikdy by sa s námorným kapitánom Sloanom Treveryanom nestretla. Brianna MacCardlová ani len netušila, ako jej ten muž prevráti život naruby ...

Spanilá Brianna MacCardlová mala veľmi podobný osud, ako jej teta Pegeen, ktorú obvinili z čarodejníctva a následne upálili na hranici. Musela utiecť od miesta, ktoré dobre poznala a od svojej rodiny Powellových, u ktorých našla skutočný domov. Cesta ju zavedie do miestneho hostinca a to priamo do náruče mužného Sloana Treveryana, námorného kapitána, ktorý si ju pomýli s platenou spoločníčkou a využije jej ponúkané služby. Dievčina mu daruje svoju nevinnosť, pretože v tom čase po nej neľútostne pátra kráľovská družina škótskeho kráľa Jakuba I. na čele s inkvizítorom, šialeným Mathewsom, ktorý je dievčinou šialene posadnutý a chce ju za každú cenu zabiť. I napriek tomu, že sa ku nej Sloan správa ohľaduplne, ona ho neustále rozčuľuje svojim vzdorom a neposlušnosťou. Stojí ho veľa síl ju udržať na jednom mieste a tak používa metódy, ktoré jej nie sú pochuti a po každé sa od neho snaží utiecť i napriek zákazu. 

,,Nedokážem zniesť pomyslenie, že na mňa tvoji muži kričia pobehlica a pritom viem, že sa nemýlia. (93)

Keď sa však dostane do rúk posadnutého fanatického inkvizítora Mathewsa, ktorý ju chce zneužiť a uplatniť na nej svoje nechutné práva, tak až vtedy si uvedomí, čo pre ňu Sloan naozaj znamená. Sloan ju opäť zachráni a keď sa už zdá, že sa obaja do seba vrúcne zamilovali a už zostanú konečne spolu, vypláva na povrch, že je v skutočnosti ženatý. Briana sa cíti zneuctená, hoci jeho manželstvo je iba formálne a odmieta s ním zostať, aj keď jej vyznáva stále lásku a potrebu žiť po jej boku. Sloan bol veľmi trpezlivý, obetavý muž a hlavná hrdinka sa často chovala príliš teatrálne, detinsky a veľmi naivne  i napriek tomu, že si myslela, že všetko zvládne hravo a muža k životu nepotrebuje.

,,Milujem ťa, Brianna, prísahám pri Bohu a všetkých svätých. Prísahám na svoj život, že ťa milujem a budem ťa milovať, dokým budem žiť.“ (138)

Príbeh má voľné pokračovanie, kde sa Brianna po rokoch odlúčenia stretáva so svojim drahým kamarátom z detstva Robertom Powellom, ktorý sa s ňou ožení a stará sa o jej syna Michaela. Takto plynú roky a Sloan sa rozhodne Mirandu nehľadať a zabudnúť na ňu, aj keď je to pre neho jedna z tých najťažších vecí. Po smrti svojej krehkej manželky si uvedomuje svoju slobodu, ale aj Briannin záväzok voči jej manželovi. V ich okolí prebieha lov na čarodejnice a kopec nevinných ľudí je odvezených do Salemu, kde ich čaká mučenie zo strany cirkvi a jej posluhovačov. 

,,Prvýkrát v živote niečo ... niekoho chcel viac, než čokoľvek na svete. A nemohol to mať iba preto, že ju príliš miloval.“ (170)

Do jej pazúrov sa dostane aj Briannin manžel Robert, ktorý má chatrné zdravie a tak jej neostáva nič iné, ako Sloana po rokoch opäť vyhľadať. Dvaja zaľúbení milenci k sebe pociťujú rovnakú vášeň, ako pred rokmi, ale obaja vedia, že je im nie je dopriate byť spolu a tak musia svoju náklonnosť potlačiť. Je to práve Sloan, ktorý zachráni jej manžela a aj ju, po tom čo ju znova obvinia z čarodejníctva. Po Robertovej smrti sa Briana stáva právoplatnou manželkou Sloana Treveryna a spoločne s ním vychovávala troch synov.

,,Kedysi som si myslela, že som prekliata, ale žiadnej žene sa ešte nedostalo takého požehnania.“ (293)

Postreh: Od tejto knižky som čakala trošku viac, pretože mi prišla miestami zbytočne rozťahaná, to čo ma zaujímalo, som sa v nej úplne nedozvedela (Bola Brianna skoro tri roky Sloanovi verná po ich odlúčení, i napriek tomu, že bola vydatá, keď sa autorka zmienila, že sa o svojho manžela iba stará a nemali klasické manželstvo a následne to pred Sloanom hlavná hrdinka poprela?) Už keď som si myslela, že budú konečne spolu, znova zdramatizovala dej, odlúčila ich od seba a znova karty nanovo zamiešala, až ma trošku odrádzalo knihu dočítať dokonca. I napriek plynulému rozbehnutému deju nenaplnila táto knižka úplne moje očakávania a dovoľujem si povedať, že autorka vydala aj oveľa lepšie knihy. Briana ma niekedy hrozne vytáčala svojimi vrtochmi a výlevmi, kedy sa neustále búrila a bola jedovitá, pričom Sloan si to ani nezaslúžil, keď sa jej snažil vo všetkom pomáhať a byť pre ňou oporou. Ale, koho fascinuje éra čarodejníc, tak si ju zamiluje, pretože autorka sa vyhrala s detailmi a pekne popísala historické momenty, ktoré sa stali významnými pre dobu, kde bola honba na čarodejnice prirodzenou súčasťou života.

Foto a text: pb

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára