Lupene na vode (1999) - Kathleen E. Woodiwiss

 

Autorka: Kathleen E. Woodiwiss

Anglický názov: Petals on the river (1997)

Český názov: Květy na vodě (2000)  

Slovenský názov: Lupene na vode (1999)

Obdobie príbehu: Newportes Newes, Virgínia, 1747

Počet strán: 350

Séria: žiadna 

Vydavateľstvo: IKAR

Žáner: historický a ľúbostný román, erotika   

Poznámka: V čase, keď som si chcela túto knihu kúpiť, som bola ešte na základnej škole, ale nikde som ju nemohla zohnať. Až po mnohých rokoch neskôr, som sa ku nej dopracovala od jednej slečny, ktorá ju ponúkala na mma (mimiaukcie). Som vďačná, že som si ju mohla prečítať, pretože je to kniha, ktorá určite stojí za tú námahu.

Hodnotenie: **** (veľmi dobré)

Link na knihu: https://www.databazeknih.cz/knihy/lupene-na-vode-112344

Výstraha!!! Popis knihy nižšie spomina detaily príbehu! 

Cesty dvoch odlišných ľudí sa nečakane stretnú a obaja k sebe zahoria spaľujúcou vášňou ...

Krásna Írka Shemaine O´Hearnová mala v živote úplne všetko, na čo si len pomyslela. Vyrastala v bohatej rodine, jej pôvab by jej mohla závidieť nejedna dáma a k tomu všetkému bola zasnúbená s očarujúcim Mauriceom du Mercerom, do ktorého bola zaľúbená. To sa však zmení, keď mladú ženu unesie neznámy muž, ktorý ju obviní z krádeže drahých šperkov. Ocitá sa pred anglickým súdom, z ktorého však vzíde ako vinník a je obvinená na sedem dlhých rokov. Stáva sa z nej otrokyňa bez práv a slobody a spoločne s ostatnými vypláva na otvorené more na cestu do neznáma. Jej krása a uhladené spôsoby budia nemalú pozornosť a Shemaine si tak na lodi získa nejedného nepriateľa. S vedomím, že jej osud sa nedá zmeniť, sa pomaly zmieruje s údelom slúžky, ktorá je odkázaná na dobročinnosť budúceho kupca, Oduševnená kráska sa na lodi spriatelí s milou Annie Carverovou, v ktorej nájde skutočnú priateľku. Čestný staviteľ lodí Gage Thornton prišiel o svoju milovanú ženu Viktóriu, po tom ako sa šmykla z lode. Od tej doby zanevrel na lásku a sústredil sa len na výrobu nábytku a na svojho malého synčeka Andrewa. Hoci pochádza z dobrého rodu, kvôli nezhode s otcom sa vzdáva majetku a vypracuje sa na schopného muža bez rodičovských konvencií. Rozhodol sa pre neho zaobstarať opatrovateľku a slúžku do domácnosti. Cesta ho zavedie na loď s odsúdencami, kde mu padne do oka práve zeleno oká krásavica. Gage si ju od kapitána lode kúpi a spoločne odchádzajú do jeho skromného príbytku. Od prvého momentu Shemaine mužný výrobca nábytku priťahuje, ale je príliš plachá na to, aby si priznala svoje city a navyše chce zostať verná svojmu snúbencovi. Gage sa veľmi dlho chová ako skutočný gentleman a je voči hlavnej hrdinke mimoriadne ohľaduplný, starostlivý a snaží sa jej byť vo všetkom nápomocný. Avšak ako muž, ktorý bol veľmi dlho bez ženy a súčasne žijúci v jednej domácnosti so svojou nádhernou otrokyňou čoskoro podľahne jej kúzlu a chce s ňou už spojiť svoj život navždy. I napriek tomu, že sa k nej dostali fámy o tom, že Gage svoju prvú ženu chladnokrvne zabil, tým historkám neverí a stáva sa jeho právoplatnou ženou. Puto medzi nimi dvoma je čoraz silnejšie, založené na vzájomnej úcte a dôvere a i napriek viacerým pokusom zo strany neprajníkov zničiť ich manželstvo sa to nikomu nedarí. Do ich života nečakane vstupujú rodičia Shemaine a jej zabudnutý snúbenec, ktorí vyčítajú Gageovi, že ju hlúpo zneužil a zotročil. Jej manžela stojí nemalé úsilie, kým si získa ich dôveru a porozumenie, pretože v ich očiach je len obyčajným vrahom a človekom bez akejkoľvek stability. Nakoniec sa však ukáže, že sa jedná o mimoriadne šľachetného človeka, ktorý ma urodzený pôvod, no i napriek tomu dokázal byť nezávislý a nebyť odkázaný na otcov veľký majetok. Tým ukázal nedôverčivým rodičom a bývalému snúbencovi Shemaine, že si ju nielen zaslúži, ale aj ju naozaj miluje a záleží mu na jej budúcnosti a budúcnosti ich maličkého syna Christophera.

Postreh: Hoci Shemaine bola úprimne zaľúbená do svojho snúbenca Mauricea, tak sa jej pomerne rýchlo a bez problémov podarilo na neho zabudnúť a okúsiť nepoznanú vášeň u svojho kupca a pána. Gage i navzdory horúcej túžbe, poriadne dlho odolával krásnej žene po svojom boku, čím skutočne dokázal, že je muž na pravom mieste. Páčilo sa mi, že v knihe vystupovalo viac postáv, ktoré boli nemenej dôležité, ako hlavní hrdinovia a či už to bol ovdovelý otec Gagea, William Thornton alebo bývalý snúbenec Shemaine, Maurice du Mercer či veľmi dobrá Shemainina priateľka Annie Carverová, všetci traja našli šťastie po boku svojej nájdenej polovičky. Koniec knihy ma milo prekvapil, aj keď som tušila, kto asi budú záporné postavy, takže ma držal v napätí až do samého konca. Tiež som si všimla, že pri niektorých opisoch sa autorka knihy nechala uniesť a hrdinku opísala aj v tých najneznesiteľnejších okamihoch v cele ako dokonalú anjelskú bytosť, až som mala pocit, že miestami opisuje akúsi božskú entitu. Shemaine mala v okolí veľa ľudí, ktorí ju túžili zabiť a zneškodniť, ale našťastie ju vždy niekto zachránil a tak sa vyhla akémukoľvek násiliu či vážnemu útoku na svoju osobu. Kniha sa mi skutočne páčila, pomerne rýchlo sa čítala a jej príbeh bol veľmi emotívny.

Foto a text: pb

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára