Mary z Genesee (2020) - Erika Jarkovská


Autor: Erika Jarkovská 

Slovenský názov:  Mary z Genesee (2020) 

Počet strán: 320 strán 

Séria: žiadna  

Vydavateľstvo: Enribook

Žáner: dobrodružný a historický román 

Hodnotenie: ***** (výborné) 

Link na knihu:
https://www.databazeknih.cz/knihy/mary-z-genesee-450002

Výstraha!!! Popis knihy nižšie spomina detaily knihy! 

Príbeh hovorí o skutočnej historickej osobnosti Mary Jemisonovej, ktorá počas svojho života prijala odlišnú národnosť, jazyk a zvyky a aj  indiánske meno - Déghewanis - Dva hlasy. Jej životný osud zachytáva šťastné chvíle detstva, prvú platonickú lásku, vraždenie jej najbližších až po samotné nažívanie medzi Indiánmi, kde nájde svoj pravý zmysel v podobe dvoch od seba tak rozdielnych mužov. Mary sa indiánska kultúra tak hlboko vryje do srdca, až sa rozhodne byť jednou z nich a zostať po ich boku.  Zároveň v diele vystupuje ambiciózny doktor a novinár Seaver, ktorý sa rozhodol osobne navštíviť ospevovanú Mary Jemisonovú a na vlastné uši si vypočuť jej srdcervúci odkaz, aby o nej mohol napísať knihu. Skrz neho ju zobrazuje vo viacerých úlohách, kde vystupuje Mary ako dievča, žena, ochrankyňa a tiež matka. 

Írske belošské dievča Mary Jemisonová žije šťastne v dome obklopená prírodou spolu so svojimi rodičmi Jane a Thomom a troma súrodencami Mattom, Robom a Thomom. Hoci sa jej rodina usiluje, aby z nej vyrástla mladá a disciplinovaná dáma, oduševnená a bystrá plavovláska má svoju vlastnú hlavu a neváha ju používať. Vo svojom vnútri bojuje s potláčanými citmi voči mladíkovi Briannovi O´Connellyovi, ktorý jej hanblivo prejavuje svoju náklonnosť už nejaký čas. Jej predstavy o ich spoločnej budúcnosti navždy zmaria francúzski vojaci, ktorí ich nechajú napospas Šónýom. Nežná Mary sa už v útlom veku stáva svedkom masakrovania svojich najbližších - rodičov, súrodencov, priateľov. Ako jediná z nich zostane nažive a dostáva sa do rúk pokojnejších Senekov, ktorí s ňou však majú vlastné plány. Mary premenovaná na Déghewanis - Dva hlasy, nachádza práve medzi Indiánmi svoje životné lásky. Jej prvým manželom sa stáva príťažlivý Delavar Seníndži, ktorému aj napriek hanblivosti časom porodí dve deti a bezvýhradne sa do neho zamiluje. Po Seníndžiho smrti jeho miesto zaujme postarší Seneka Hiakuta, ktorému počne šesť detí a tiež si získa jej oddanosť a vernosť. Každý z nich v jej živote zohráva určitú úlohu, naučí ju byť silnejšou, odolnejšou a zodpovednejšou. Aj napriek tomu, že je Mary nesmierne schopná a vnútorne silná žena, ťažko sa vyrovnáva so skutočnosťou, že jej synovia musia odísť bojovať. Keď jej deti vyrastú a roztiahnu krídla, ťažko skúšanú matku čaká neľahká cesta odlúčenia, pri ktorej sa jej potomkovia strácajú ako dažďové kvapky. Aj napriek všemožným útrapám, stravujúcej bolesti a viacnásobnej smrti, hlavná hrdinka neprestáva usilovať o mravný a pokojný život svojich milovaných, s vervou bojuje  o ich nezávislosť a práva a naďalej zostáva verná indiánskej kultúre a zvykom. 

Postreh: Skutočný príbeh o bledej žene, ktorá ovplyvnila komunitu Indiánov tak zásadne, až v ich životoch zanechala nezameniteľnú stopu je prerozprávaný naozaj brilantne. Opiera sa o základné pilieri v obdobia jej mladosti, dospelosti, zrelosti, pričom nám detailne formuje ženskú postavu, akoby sme ju naozaj poznali. Mary Jemisonová mizne z písmeniek a zhmotňuje sa pred našimi očami v hmatateľnú ženu s vlastnou identitou a posolstvom. A my len dychtivo pretáčame stránky, aby sme objavili zákutia jej osobnosti vo všetkých skrytých rolách. 

Foto a text: pb


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára