Muž mých snu (2004) - Katherine Sutcliffe

 

Autorka: Katherine Sutcliffe

Anglický názov: Once a hero  (1994)


Český názov: Muž mých snu (2004)


Slovenský názov: nevyšlo 


Obdobie príbehu: Austrália, 1858


Počet strán: 244


Séria: nevyšlo 


Vydavateľstvo: Oldag / Orchidej


Žáner: historický a ľúbostný román, erotika, námorníctvo, trestanci  

 

Poznámka: Táto knižka dlhšie ležala zapadnutá prachom v mojej polici a napokon prečkala všetky moje očakávania.

 

Hodnotenie: ***** (výborné) 

 

Link na knihu:

https://www.databazeknih.cz/knihy/muz-mych-snu-30508

 

Výstraha!!! Popis knihy nižšie spomina detaily príbehu! 

 

Príbeh hovorí o mladej  a nezávislej žene, ktorá ľúbila od detstva svojho hrdinu. Oslavovala ho, snívala o ňom a čakala iba na neho. Bol pre ňu stelesnením jej dievčenských ideálov, dokým sa s ním nestretla v tvárou v tvár.

 

Pre Bronte Havilandovú bol odnepamäti kapitán Brandon Tremain skutočným hrdinom. Celých svojich dvadsať sedem rokov túžila stretnúť muža, ktorý by sa aspoň z polovice vyrovnal jej idolovi. Lenže miesto, v ktorom žije aj spolu so svojim otcom Williamom, ktorý je správcom väznice nezodpovedá vôbec o jej predstavách. Hoci v minulosti mala nemálo nápadníkov, ona bola ochotná sa vydať iba za dokonalého muža. A tak vo svojom veku venuje všetok voľný čas osirelým deťom, nemocnici a svojim milovaným zajačikom. Tento život ju naplno uspokojoval dokým nespoznala skutočného kapitána Brandona Tremaina. Jej hrdina bol obvinený z vraždy a zo zrady a preto nikto nepochyboval, dokonca ani samotná Bronte, že je obyčajným trestancom. Hlavná hrdinka bola neuveriteľne sklamaná a otrasená mužom, ktorého predtým tak obdivovala a na začiatku sa ku nemu správa mimoriadne povýšene a chladne. Veľmi veľa dní muselo uplynúť (veľa strán), kým si začala neskúsená Bronte uvedomovať, že kapitán je ohrozením nielen pre jej telo, ale aj srdce. A hoci na neho pozerala ako na násilníka, tak ju mimoriadne dojal čin, kde zachráni život malému osirelému Sammymu, ktorý si ho od začiatku obľúbi. Brandon musel obetovať svoju povesť aj meno, aby sa dostal do väzenia, kde mal zistiť, kto stojí za krutým vraždením jeho mužov a za zradou, ktorú utŕžil. A keďže ho už raz krásna žena zradila, odmieta správcovej dcére uveriť a v mysli ju obviňuje z podvodu a klamstva. Ako sa však bližšie spoznávajú, obaja začnú ku sebe pociťovať vášeň, ktorej sa nie je možné ubrániť. S prekvapením zistí, že Bronte vôbec nie je taká upätá stará panna, ako sa o nej hovorí a ona si uvedomí, že i napriek obvineniu z vraždy, je to zásadový a charakterný muž. Lenže osud ich rozdelí, pretože si na ňu nárokuje otcov známy Arthur Ellison. Ten sa už cez päť rokov usiluje ju získať za manželku, lenže jej sa ani trochu nepáči. Nakoniec však súhlasí so svadbou, pretože si chce adoptovať Sammyho s jeho sestrou Pam. Avšak napokon si to rozmyslí, pretože si uvedomí, čo je Arthur zač a vôbec sa jej ako manžel nepozdáva. Navonok pôsobí naďalej poctivá, ale v skutočnosti s kapitánom Brandonom udržiava intímny pomer a stanú sa z nich milenci. Už dlhší čas pretrváva problém s väzňami, ktorí znenazdajky miznú a nikto nevie, kto je za tým. Praví vinníci sa však objavia, Bronte s otcom zistí, že v ich rodine je zradca a nakoniec sa aj pošpinené meno kapitána Brandona Tremaina očistí. Dokonca aj jej snúbenec Arthur je do únosov zapletený, pretože chcel získať miesto správcu väznice. A potom už nič nebráni čestnému Brandonovi, aby sa stal skutočným mužom ženy, do ktorej sa zaľúbil. Nielen mužom jej snov, ale aj jej manželom a otcom ich adoptovaných detí Sammyho a Pam.

 

Postreh: Tejto knihe som od začiatku dávala veľmi malé šance a hoci som ju mala už niekoľko rokov kúpenú, tak som vždy pred ňou uprednostnila iné knihy, ktoré mi prišli zaujímavejšie. Lenže nakoniec sa z nej vykľul originálny príbeh, ktorý ma bavil čítať od prvej strany až dokonca. Nevystupujú tam rytieri, šľachtici, princezné, ako je v týchto knihách tak trošku zvykom. Autorka má zaujímavý štýl písania, veľmi dobre sa číta, nezaťažuje čitateľa nudnými detailmi a ten sa ani nenazdá a pred ním je už iba pár neprečítaných stránok. Samozrejme, ako to bolo aj pri jej diele, ktoré som čítala pred týmto s názvom Posedlost, tak aj tu mi chýbalo akési upresnenie. Nedozvedela som sa na konci knižky, či Bronte zistila o misii, ktorú pred ňou kapitán ukrýval. Ale zrejme áno, keď vystrojili svadbu.

 

Foto a text: pb

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára