Výkupné z Vysočiny (2017) - Hannah Howell

 


Autorka: Hannah Howell


Anglický názov: Highland Captive (1990)


Český názov: Výkupné z Vysočiny (2017)


Slovenský názov: nevyšlo


Obdobie príbehu: Škótsko, 1500


Počet strán: 291


Séria: Svatba z Vysočiny (2017), Unesená nevěsta (2011)


Vydavateľstvo: Oldag / Orchidej 


Žáner: historický a ľúbostný román, erotika, intrigy, klany, nepriateľstvo, súboj

 

Poznámka: Túto knihu som si pôvodne kúpiť nechcela, pretože ma nijako jej anotácia nezaujala. Napokon však predsa len skončila v košíku v Panta Rhei a ja som sa do nej začítala s pomerne veľkým nadšením. 

  

Hodnotenie: *** (priemerné) 

 

Link na knihu: https://www.databazeknih.cz/knihy/murray-family-vykupne-z-vysociny-333085


Výstraha!!! Popis knihy nižšie spomina detaily príbehu! 

 

Odvážnu a slobodomyseľnú Aimil Mengueovú a jej staršieho brata Leitha unesie skupina zo susedného klanu MacGuinov na čele s Artairom MacGuinom, mladším bratom Čierneho Parlana. Ten však koná nájazd za neprítomnosti svojho skúsenejšieho brata, zatiaľ čo ten pobýva u svojej milenky Catariny Dunmoreovej. Jeho muži sú presvedčení, že uniesli dvoch chlapcov a ani by ich nenapadlo, že strčia do podzemného väzenia spolu s mužom aj veľmi drobnú ženu. Dokonca ani Parlan nezistí, že v skutočnosti je Aimil niekým iným, dokým sa nespustí priamo pred ich očami po plachtách z hradu. Sú rozčarovaní z premeny malého chlapca v ženu a jej sa podarí na koňa nasadnúť a utiecť. Plán jej prekazí Parlan, ktorý po nej zatúžil, ale aj po jej koňovi Elfkingovi a tak sa obetuje namiesto koňa. Keďže po tomto mužovi od začiatku túži, tak to považuje skôr za odmenu byť jeho milenkou. Vôbec jej neprekáža, že je zasnúbená s Rorym Ferguesonom, ktorému ju otec prisľúbil, ešte keď bola malé batoľa. O ňom však kolujú hrôzostrašné legendy, ktoré sa však k jeho snúbenici nedostali. Leith je zásadne proti jej sobášu s Rorym, ale aj proti užívaniu s Parlanom. 


Parlan sa o ňu odmieta s kýmkoľvek deliť a požaduje nehorázne výkupné za oboch zajatcov. Navyše sa o Aimil bál z oprávneného dôvodu, pretože vedel, čo urobil jej snúbenec jeho sesternici Margaret. Dokonca dal svojho mladšieho brata potom, ako napadol Aimil surovo zbičovať. Na jeho pevnosť prichádza milenka Catarina, ktorá svojim zlomyseľným jazykom robí hrdinke zo života peklo. Aimiline city voči Parlanovi sú však čím ďalej silnejšie a ona po jeho boku chce zostať už navždy. Práve ona m zachránila život, keď ich na romantickom výlete prepadol Rory a jeho škaredo zranil. Uniesol ju na svoju pevnosť, kde bola pokorená bičom a pred znásilnením zachránená tichou dievčinou Maggie, ktorú Rory dlho zneužíval. Aimil si uvedomila, že jej snúbenec je šialenec a má krv na rukách jej zosnulej matky Kristii, ktorú zo žiarlivosti zavraždil. Maggie na hrade z únosu obviní Parlanovu milenku Catarinu, ktorá s hanbou utečie. I napriek tomu, že Aimil čaká dieťa, nedáva si pozor a znova je pristihnutá Rorym, ktorý je ňou úplne posadnutý.  


Znova sa vybrali na svoje obľúbené miesto, kde ich opäť napadol Rory a chcel Aimil znásilniť, v čom mu nakoniec Parlan zabránil a konečne s nim skoncoval. A hoci sa hovorí, že dvakrát do tej istej rieky nevstúpiš, Parlan sa znova so svojou krásnou manželkou Aimil vrátil na rovnaké miesto, kde im už dvakrát hrozila smrť. No tento krát sa nad ich hlavami skláňala naozajstná láska, ktorú obaja vrúcne ku sebe cítili.

 

Postreh: Jej dej ma zaujal od začiatku, no ako to už býva aj v iných knihách od tejto autorky, vyskytuje sa tam sem tam nejaký šialenec, ktorý sa chce pomstiť alebo ktorý je duševne chorý a schopný robiť hrozné zverstvá. Našťastie bola v tejto knihe hlavná hrdinka od nejakého znásilňovania uchránená, takže tento príbeh sa mi celkom páčil, aj keď určité opisy mohla autorka predsa len vynechať. Trošku ma rušilo, že v knihe vystupovalo naraz súčasne viac postáv. Mala som problém si zapamätať všetkých súrodencov, bratrancov, sesternice a ich partnerov s deťmi, dokonca aj ich rodičov a niekedy som bola nútená otáčať stránky, aby som správne pridala meno k danej postave.  Tiež mi vadilo, že sa hlavní hrdinovia práve v tej najlepšej chvíli a pohltení vášňou museli brániť proti šialencovi, ktorý na nich číhal na každom kroku. Inak sa kniha čítala celkom svižne a stačilo mi na to zopár hodín. 


Foto a text: 
pb

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára