Slib z Vysočiny (2014) - Hannah Howell

 


Autorka: Hannah Howell 


Anglický názov: Highland wow (2006)


Český názov: Slib z Vysočiny (2014)


Slovenský názov: nevyšlo 


Počet strán: 272 


Rok: 2014


Séria: Murray: Osud z Vysočiny (2015), Ochránce z Vysočiny (2013), Záchrance z Vysočiny (2019), Rytíř z Vysočiny (2006), Nevěsta z Vysočiny (2007), Anděl z Vysočiny (2008), Ženích z Vysočiny (2008), Válečník z Vysočiny (2011), Dobyvatel z Vysočiny (2009), Vítěz z Vysočiny (2011), Milenec z Vysočiny (2014), Barbar z Vysočiny (2012), Divoch z Vysočiny (2009), Vlk z Vysočiny (2010), Hříšnik z Vysočiny (2013), Hrdina z Vysočiny (2016), Mstitel z Vysočiny (2015), Pán z Vysočiny (2015), Strážce z Vysočiny (2022), Náčelník z Vysočiny (2019), Ďábel z Vysočiny (2020)

 

Vydavateľstvo: Oldag / Orchidej 

 

Žáner: historický a ľúbostný román, erotika, klany 


Hodnotenie: ***** (výborné) 

 

Link na knihu: https://www.databazeknih.cz/knihy/murray-family-slib-z-vysociny-195074

 

Výstraha!!! Popis knihy nižšie spomina detaily príbehu! 

 

Opäť ani v tejto knihe hlavná hrdinka nesklamala a pri jej správaní by sa veru mohli všetky cudné ženy od hanbou prepadnúť ....

 

Pôvabná a hrdá Elspeth už ako dieťa vedela, že je niečím výnimočnejšia než sú ostatní. Mala mimoriadne vyvinutý zmysel a dokázala predvídať a odhaliť, ak niekto klame. Ako deväťročné dievča spoznala oduševneného rytiera, ktorý sa jej hlboko vryl do srdca. Mladý Cormac bol vážne ranený a ona sa o neho rozhodla postarať aj so svojimi rodičmi a rodinou. Prakticky mu zachránila život a to vtedy ešte netušila, ako sa jej raz oddaný rytier odvďačí. Po desiatich rokoch sa s ním znova stretáva, no tentokrát sa karty otočia a ona sa stane obeťou úlisného Colina, ktorý ju nasilu drží na hrade a je odhodlaný jej urobiť zo života peklo. Práve vtedy sa v jej živote objavuje jej hrdina z detstva, ktorý však ku nej prechováva nežné city, voči ktorým sa intenzívne bráni. On prisľúbil vernosť žene, ktorú miluje viac ako desať rokov a tak je neprijateľné, aby sa zahľadel do inej dámy. Napriek tomu, v ňom temperamentná a nebojácna škótska kráska prebudí niečo, čo sa zatiaľ nikomu nepodarilo a tou je neuhasiteľná vášeň.

 

Elspeth je do svojho rytiera pobláznená, vďačí mu za život a spoločne s ním utečie z hradu a pred svojim trýzniteľom, ktorý sa jej túžil zmocniť a urobiť z nej svoju ženu za každú cenu. V nežnej náručí Cormaca spoznáva, aké je to po niekom skutočne túžiť a v jej dievčenskom srdci ožíva zvedavosť, ktorá sa nedá ničím skrotiť. Cnostná Elspeth, ktorá však nie je žiadna dáma, ale poriadne nezbednica mu z lásky odovzdá všetko, čo si len muž môže priať (doslova) a bez studu a hanby mu ponúkne nielen telo, ale aj celé svoje srdce. Na ceste za spoločným šťastím však na oboch hrdinov číhajú nástrahy a oni sú prakticky v moci nebezpečenstva, ktorému sú neraz plne vydaní napospas. Čoskoro sa dostávajú do hostinca, kde Elspeth zisťuje, že jej krása láka mužov ako nektár lúčne motýle a niekoľkokrát bude potrebné, aby ju jej statočný rytier zachránil. Húževnatá dievčina je skutočnou bojovníčkou, pretože sa jej podarí zachrániť nielen zraneného a bitého kocúra Šmudlu, ale aj ohrdnutého chlapca Alana, ktorého sa vzdala vlastná mama. Cormac je jej srdečnosťou doslova uchvátený, ale tvrdohlavo trvá na tom, že musí dodržať sľub, ktorý dal Isabele, svojej životnej láske. Nechce byť zbabelý ako jeho rodičia, ktorí boli známi zhýralým spôsobom života.

 

Cormac sa bráni svojim citom, ktoré prechováva k tmavovlasej pokušiteľke, no keď ju nájde zotročenú, uväznenú, dobitú a celkom nahú plne v Colinovej moci, tak sa v ňom všetko vzbúri a jediné čo ho zaujima je to, či je Elspeth ešte nedotknutá. Našťastie sa tomu lotrovi nepodarilo ju zneužiť a hoci už dievčina v tomto čase nie je pannou /túto výsadu prenechala svojmu rytierovi Cormacovi/, tak mal veľký strach, že by Colin mohol využiť príležitosť a vziať si ju proti jej vôli. Cormac si je však vedomý sľubu voči Izabele a stále odmieta prijať fakt, že by mal zostať po boku tejto sebavedomej a odvážnej ženy. Skôr než sa dievčina nazdá ju opúšťa a s ťažkým srdcom sa vracia k svojej milenke a žene, ktorú si chce vziať za manželku. Nešťastná Elspeth do poslednej chvíle verila, že v ňom prebudí lásku, no keď sa jej to nepodarilo, odišla z jeho života a to práve vo chvíli, kedy sa zo svojich citov vyznával jej rivalke Isabele. Tá však od začiatku so zaľúbeným mužom rozohrala nebezpečnú hru a to, že sa stala štvornásobnou vdovou nebola náhoda. V skutočnosti sa v nej skrývala bezcharakterná mrcha, ktorá spolu so svojim milencom likvidovala svojich nápadníkov, ktorí sa s ňou oženili.

 

A keď ju jedného dňa zaslepený Cormac pristihne, ako kľačí medzi nohami jeho nepriateľa a ...(domyslite si), tak si uvedomí, koho v skutočnosti miloval. Chce sa vrátiť k Elspeth, ale tá je príliš nahnevaná, aby ho zobrala na milosť. Medzitým čaká jeho milenku Izabelu súd, kde svedčí o jej vine a vraždách a stane sa svedkom jej popravy. Ešte predtým s prekvapením zistí, že s ňou má syna Christophera, ktorého vychovávala pestúnka Agnes a ona sa k nemu ako matka takmer nepriznávala. Šťastný, no i sklamaný Cormac sa rozhodne vybrať za Elspeth, ktorá s ním však odmieta hovoriť a prijať ho opäť do svojho života. Mladý muž, ktorého bolesť a zrada zocelila dáme svojho srdca musí opakovane dokazovať, že je pre neho stredom vesmíru a niekoľkokrát sa pred ňou rozhodne znemožniť. Nakoniec si dvaja odlúčení milenci padnú do náručia a vyznajú si nehynúcu lásku na veky vekov, ktorú spečatia sobášom. Elspeth má však pred Cormacom malé tajomstvo a v Cormacovi sa prebúdza žiarlivosť pri predstave, že sa jeho vášnivá novopečená manželka oddala inému, no nakoniec sa mu jeho sladká Elspeth prizná len s očakávanou dcérkou pod srdcom.

 

Postreh: Kniha sa taktiež čítala ľahko a nezabrala mi veľa hodín. Elspeth bola úžasná žena, aj keď mi miestami svojou tvrdohlavosťou a vytrvalosťou liezla na nervy. Násilník Colin, ktorý sa ku nej správal ako k majetku ma tiež pekne štval, najmä ak hrozilo, že Elspeth zneužije a zmocní sa jej priamo pred očami Cormaca, čo sa našťastie nestalo. Nakoniec aj Izabelu čakalo to, čo si od začiatku zaslúžila a negatívne postavy príbehu upadli v prach. Ak niekomu prišla hrdinka Sorcha z knihy Zajatec z Vysočiny príliš svojská a povedzme vášnivá, tak táto slečna vám bude pripadať ako vykričaná neviestka, hoci sa jedná v oboch prípadoch o ženu, ktorá bola telom čistá ako ľalia.

 

Foto a text: pb

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára