Svatba z Vysočiny (2017) - Hannah Howell

 

Autorka: Hannah Howell

 

Anglický názov: Highland Wedding (1998)


Český názov: Svatba z Vysočiny (2017)


Slovenský názov: nevyšlo 


Obdobie krajiny: Škótsko


Počet strán: 276


Séria: Highland Brides: Výkupné z Vysočiny (2017), Unesená nevěsta (2011) 


Vydavateľstvo: Oldag / Orchidej 


Žáner: historický román, erotika, klany 

  

Hodnotenie: *** a pól (priemerné) 

 

 Link na knihu: https://www.databazeknih.cz/knihy/highland-brides-svatba-z-vysociny-333084

 

Výstraha!!! Popis knihy nižšie spomina detaily príbehu! 

 

Opis príbehu je trošku zavádzajúci, nakoľko má pri ňom čitateľ pocit, že hlavná hrdinka sa vydáva proti svojej vôli, no v skutočnosti je to presne naopak a svojho muža si vybrala, dokonca jej od začiatku učaroval.

 

Veselá a mladá Islaen MacRothová žije vo svojom sídle spolu so svojimi jedenástimi bratmi a tak je na spôsoby mužov celkom zvyknutá a nedá sa o nej povedať, že by bola krehká. Keďže vyrastá bez svojej matky, bola zverená do starostlivosti sesternici jej otca mierne konzervatívnej a prísnej Meg. Práve tá jej celé roky nahovárala, že nie je dosť atraktívna pre muža a jej postave chýbajú kypré ženské krivky. Dievčina s ohnivými vlasmi je presvedčená, že za všetko môže jej útla, nízka postava, pre ktorú sa o ňu netrhajú davy nápadníkov. Avšak jej veno je pomerne štedré a príbuzenstvo s kráľom tiež nie je na škodu a predsa len sa nájdu aj pytači, ktorí sa o ňu začnú usilovať, pretože ich láka vidina nemalého bohatstva.

 

Islaen sa od prvého okamihu zaľúbi do Iana MacLagana, ktorému zomrela prvá žena Catalina aj s jeho dieťatkom pri pôrode. Z toho dôvodu protestuje proti svadbe s Islaen, pretože má strach, že pôrod neprežije. Po svadbe si odmieta si dokonca plniť manželské povinnosti, i napriek tomu, že ho jeho malá žena úplne zbožňuje. Kvôli tomu sa Islaen pred ním vyzlečie, aby mu ukázala svoje znetvorené telo, no namiesto toho ho podnieti k ešte väčšej vášni, ktorá ich oboch strhne k výšinám. Z jej letiskovej dráhy sa vykľujú kypré prsia, ktoré neuniknú ani celej jej rodine či dokonca samotný kráľ. Obaja odchádzajú na kráľovský dvor, kde sa však nevyhnú zákernosti a chamtivosti. Do Islaen sa zaľúbi jej manžela priateľ Alexander a dokonca sa ju pokúsi zneužiť aj zhýralý lord Fraser, ktorý po tomto útoku príde o svoje mužstvo. Ian sa medzitým zapletie so svojou bývalou milenkou Mary, ktorá sa rozhodne získať späť a tým zlomí srdce svojej krásnej žene. Islaen si napokon získa celú jeho rodinu a známych a najviac sa spriatelí so Storm, anglickou manželkou jeho brata Tavisa. Ian sa neustále strachuje o svoj život, pretože veľmi dobre vie, že milenec jeho prvej zosnulej manželky MacLennon, mu je stále v pätách a tak sa nemôže dostatočne tešiť z prítomnosti svojej sladkej ženy. Keď ju jedného dňa spolu aj s bratovou ženou Storm unesie šialený lord Fraser, ktorý sa snaží dokončiť čo naposledy začal a surovo ju znásilniť, tak si Ian uvedomí, čo pre neho naozaj znamená. Islaen mu privedie na svet trojčatá, no i napriek tomu sa neprestáva báť o jej života a tak sa jej znova vyhýba. Do cesty mu vstupuje zabudnutý MacLennon, ktorý sa chce za Catalinu pomstiť a tak sa rozhodne, že Islaen jej mužovi preberie. Ianovi sa podarí s ním skoncovať a konečne si pripustiť, že svoju manželku nadovšetko miluje. 

 

Postreh: Nebol to zlý príbeh, ale od začiatku bolo jasné, ako to dopadne a niektoré scenáre sa dali ľahko predvídať. Autorka medzi dvoma hlavnými hrdinami ani neudržovala akési napätie a neskúsená Islaen sa Ianovi neváhala oddať už po pár stranách. Historické okamihy tam nie sú veľmi rozpísané, za to erotickými stránkami sa rozhodne nešetrilo. Trošku som mala problém uveriť tomu, že to písala HH, od ktorej som prečítala nemalo kníh s touto tematikou, nakoľko jej hrdinky mávajú dievčenské postavy a málokedy sú vystavené pokusu o znásilnenie. Kniha ma v tomto sklamala, pretože Islaen hoci nebola priamo znásilnená, nebola od toho skutočne ďaleko a ani sa nevyhla nežiaducim dotykom jedného či dvoch mužov, ktorých zo srdca nenávidela. I napriek tomu hlavnej hrdinke nemôžem odoprieť guráž, vnútornú silu a logiku, ktorý niekedy narážal na jej idealistické a zasnené predstavy. Kniha sa číta pomerne ľahko, no určite som od tejto autorky mala v rukách, už aj oveľa zaujímavejšie tituly.

 

Foto a text: pb

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára