Půlnoční holubice (2007) - Rexanne Becnel

Autor: Rexanne Becnel 


Anglický názov: A dove at midnight, 1993

Český názov: Pulnoční holubice (2007)

Slovenský názov: nevyšlo 

Počet strán: 240

Séria: žiadna 

Vydavateľstvo: Alpress 

Žáner: krásna beletria, próza, historický román, erotika 

Hodnotenie: **** (veľmi dobré) 


Výstraha!!! Popis knihy nižšie spomina detaily knihy! 

Lady Johana Prestonová ako dieťa zažije na vlastnej koži, aké je to hrozné, keď manžel týra vlastnú ženu a keďže nechce opakovať rovnakú chybu, ako jej matka, rozhodne sa, že sa nikdy nevydá. Ako dvanásťročnú ju jej otec lord z Oxwichu, pošle do kláštora, kde sa učí životu mníšky, ktorou sa hodlá jedného dňa stať. To sa však nehodí sebavedomému a navonok tvrdému lordovi Blaecstonovi - Rylanovi Kempemu, ktorý sa ju rozhodne uniesť z kláštora. Mladý muž je nesmierne zarazený, keď namiesto bojazlivej a pokornej nepríťažlivej ženy objaví hrdú a nebojácnu dračicu s temperamentom, s ktorou to nemá ani trochu jednoduché. Johana robí všetko preto, aby Rylanovi zhatila jeho cieľavedomé plány, ktoré súviseli s jeho túžbou vydať Johanu za jedného zo svojich spriatelených barónov a donútiť ju, aby hrala hru podľa jeho pravidiel. Je potrebné uznať, že lord Čierne srdce, ako ho zvykla Johana prezývať v knihe, mal s výbušnou ženou božskú trpezlivosť aj napriek tomu, že mu opakovane utiekla, neváhala ho verejne ponižovať, stavala sa mu neustále ne odpor a plietla sa do vecí, ktoré sa jej netýkali. A Johane zasa nechýbala bystrá myseľ, ženská intuícia a schopnosť taktického uvažovania, takže sa k lordovi Blaecstonovi dokonale hodili, aj keď často netušila, čo vlastne chce, čo bolo spôsobené jej nízkym vekom. Lenže, kým obaja pochopia, že v skutočnosti tvoria ideálny pár, je pomaly koniec knihy, kde sa Johana ocitá na hrade anglického intrigánskeho kráľa Jána, ktorý s ňou má tiež svoje vznešené plány. Z Johany sa stáva opäť pešiak na šachovom poli a ona musí voliť medzi menším a väčším zlom. A Rylan, ktorý si konečne uvedomí, že chce Johanu iba pre seba, je zasnúbený so ženou, s ktorou sa Johana spriatelí. No o jeho mladučkú snúbenicu lady Marilyn má záujem aj Rylanov dobrý priateľ lord Evan Thorndyke.... , a tak sa zdá, že nepadlo ani zďaleka posledné slovo. Knižka ma na začiatku až tak neoslovila, dokonca som jej čítanie odkladala, ale nakoniec som sa do nej ponorila tak, že som sa od nej nevedela odtrhnúť. 

Foto a text: pb 

Zvládneš to... (2019) - Kate Allan

Autorka: Kate Allan 

Anglický názov: You can do all things (2019) 

Český názov: nevyšlo 

Slovenský názov: Zvládneš to... (2019)

Počet strán: 200

Vydavateľstvo: Grada Publishing, a. s. 

Žáner: motivačná literatúra, duchovno, seba rozvoj 

Poznámka: Keď som si v kníhkupectve prezerala túto knižku, tak som si najprv pomyslela, že je určená pre našich najmenších. Dala som jej i napriek tomu šancu a bola som milo prekvapená jej obsahom. 

Hodnotenie: ***** (výborné)

Link na knihu: https://www.databazeknih.cz/knihy/zvladnes-to-okamzite-povzbuzeni-pri-smutku-a-obavach-417783 

Výstraha!!! Popis knihy nižšie spomina detaily knihy! 

Knižka obsahuje množstvo pozitívnych a roztomilých obrázkov, ktoré sprevádzajú krátke, ale čarovné texty. 

,,Všetko ťa desí a cítiš sa zraniteľný, ale to neznamená, že sa stane niečo zlé. Pocity úzkosti ale väčšinou neodpovedajú realite." 

Nájdeme v nej veľkú skalu rozprávkových zvierat od výmyslu sveta a nekonečne množstvo úžasných myšlienok. Autorka uvádza aj na jednotlivé krátkodobé melancholické stavy osvedčené triky, ktoré sú naozaj účinné. 

,,Si asi jediná, ktorá venuje toľko pozornosti svojim chybám." 

Táto knižka rozhodne neurazí a pozitívne nakopne každého, kto sa topí v bahne pochybnosti a sužuje sa vlastnou existenciou. 

Už žiadnu nenávisť k sebe, na to si príliš čarovný."

Foto a text: pb 

Stanica (2020) - Peter Kalva


Autor: Peter Kalva 


Anglický názov: nevyšlo 


Český názov: nevyšlo 


Slovenský názov: Svet ľudí: Stanica (2021)


Počet strán: 264


Séria: Svet ľudí: Dedičstvo (2020). Zbeh (2021)


Vydavateľstvo: Enribook


Žáner: fantasy, sci-fi román


Hodnotenie: ***** (výborné)


Link na knihu: https://www.databazeknih.cz/knihy/svet-ludi-stanica-450004


Výstraha!!! Popis knihy nižšie spomina detaily knihy! 

Prichádza druhé pokračovanie strhujúceho dystopickeho románu, ktorý nadväzuje na prvú časť Svet ľudí. V tomto diele sa stretneme s mladým a tak trochu zakríknutým doktorom a Robertom Greisselom, ktorý sa ocitá v trestaneckej kolónií. Netrvá dlho a spoznáva tam pôvabnú Ninu, ktorá žije v žalostných podmienkach. Robert sa jej snaží zo všetkých síl uľahčiť prítomnosť, ale proti násiliu a zvrátenému mysleniu Republiky a jej kumpánov je celkom bezmocný. Čoraz častejšie sa stáva svedkom, že ľudský život nemá žiadnu cenu, so ženami sa narába ako s otrokyňami a obchod s bielym mäsom, trestná činnosť prekvitá ako čierne rúže v mŕtvom sade. Pre Roberta je čoraz náročnejšie čeliť realite, pred akou nedokáže uniknúť a tak sa odhodlá na odvážny krok nedbajúc, že ho môže stať nielen život, ale aj budúcnosť. Spisovateľ Peter Kalva nám ponúka temné a nebezpečné dielo z ničivého prostredia, ktoré opisuje tak autenticky, až ma čitateľ pocit, že je súčasťou jeho príbehu. Záver knihy je rovnako nepredvídateľný ako dej, ktorý celý čas graduje, až sa dostáva do takých dimenzii, o ktorých sa bežnému smrteľníkovi ani nesníva. 

 Foto a text: pb 

Dedičstvo (2019)


Autor: Peter Kalva 


Anglický názov: nevyšlo 


Český názov: nevyšlo 


Slovenský názov: Svet ľudí: Dedičstvo (2019)


Počet strán: 219


Séria: Stanica (2020), Zbeh (2021)


Vydavateľstvo: Enribook


Žáner: fantasy, sci-fi román

 

Poznámka: Nikdy som nečítala knihu na podobný žáner, ale na autora Petra Kalvu som počula samú chválu, tak som neodolala a rozhodla sa knihu kúpiť a prečítať si ju. Autor má rovnaké vydavateľstvo ako ja, pri mojej básnickej zbierke. 

 

Hodnotenie: ***** (výborné)

 

Link na knihu: https://www.databazeknih.cz/knihy/svet-ludi-dedicstvo-418482

 

Výstraha!!! Popis knihy nižšie spomina detaily knihy! 

Je to príbeh o tom, čo dokáže urobiť muž, rodič a manžel, keď mu niekto unesie jeho milované dieťa. Aj z toho najodvážnejšieho muža, sa razom stane zraniteľná bytosť, ktorá však neprestáva túžiť po krvavej pomste.

Predstavme si svet, kde je každá sekunda bojom o prežitie. Svet, kde nikto nie je skutočne v bezpečí, kde každý aj ten najneškodnejší človek sa môže dostať do nemilosti a svet, kde krutosť vládne všetkým naokolo.  Také miesto opísal slovenský autor Peter Kalva vo svojom dystopickom románe, v prvej časti knihy Dedičstvo - Svet ľudí. Ľudské bytosti, ako ich nepoznáme nažívajú v podzemných bunkroch, ukryté pred nebezpečenstvom a nástrahami osudu. Európu ovláda Republika na čele so zvrátenou prezidentkou, ktorá nepozná zľutovanie.

,,Zo dňa na deň sa krutá kométa zväčšovala a približovala sa, až napokon narazila do vrchných vrstiev afmosféry. (strana 36)

Hlavnou postavou príbehu je poslušný dôstojník Martin, ktorý nechce mať s nikým problémy a preto nevyhľadáva žiadne konflikty. Zbytočne na seba neupozorňuje, nesnaží sa vtláčať do zadnice šéfom a pasívne prijíma svoju prácu. To sa však jedného dňa zmení, keď mu unesú jeho milovanú sedemročnú dcéru Annu. Navonok pokojný otec dosiaľ netušil, čoho všetkého je schopný a prekvapivo sa z neho stáva predátor, ktorý neváha zničiť každého, kto mu zabráni v záchrane jeho dcéry.

Neváha požiadať o pomoc svojich priateľov z detstva Gabriela a Samuela, ku ktorým sa pridajú ďalší odvážlivci usilujúci sa o spravodlivosť a poriadok. Malá Anna nie je jediné dieťa, ktoré sa unieslo a postupne sa zistí, že ich chýba rodičom oveľa viac. S deťmi ich útočníci narábajú veľmi bezcitne, správajú sa k ním ako k tovaru, bezohľadne ich ponižujú, bijú, dokonca sa neštítia maloleté dievčatá hrubo znásilniť. Milovaná dcéra sa ocitla na mieste, kde nie je pre ňu pochopenie, kde zakúša jednu bolesť za druhou a slzy jej tečú po tvári prúdom bez prestania.

,,No tak mi tu pátrame po jeho dcére, zatiaľ čo on behá za kurvami,“ zachechtal sa Gabriel, ktorý sa pred ním zjavil nečakane ako zlé svedomie. (strana 124)

Hoci Martin a jeho parťáci vo svojom pátraní po deťoch nepoľavujú, stále sa vzďaľujú od cieľa a keď si už myslia, že sú mu konečne na dosah, tak sa stane niečo, čo ich od hľadania úplne odradí alebo ešte viac znechutí. Čím viac sa prípadom zaoberajú, tým väčšmi sa na povrch dostávajú desivé fakty, ktoré zamávajú aj tým najdrsnejším chlapom. Už keď si čitateľ pomyslí, že hrdinov príbehu nemôže nič horšie postretnúť, pristihne sa iba, ako pekelne sa mýlil. V tomto prípade nejde o žiadnu romantickú novelu s milostnou zápletkou, ale o tvrdý príbeh, kde niet spravodlivosti a najvyspelejší tvor zvaný človek, sa chová ako beštia v ľudskej koži. Myslím si, že záver knihy nikto nečakal, takže autorovi sa podarilo prekonať skutočne všetky očakávania.

,,O toto,“ hlesol a vpálil jej guľku do vytŕčajúceho lakťa. Zakvičala ako sviňa na porážke. (strana 217)

Postreh: Autor vo svojej prvotine nemá záujem nás hladkať slovami, ani nás netúži chlácholiť nežnou zápletkou, ale rovno nás od samého začiatku, až do konca šokuje. Dynamicky gradujúcim príbehom po každej novej strane nám spôsobuje, že nám srdce bije rýchlejšie, od napätia nám tečie po chrbte cícerok potu a mame chuť z plných pľúc revať a trhať si zároveň vlasy. Vstaneme zo stoličky a ani sa nenazdáme, ocitneme sa v role zúfalého otca, ktorý neprestajne hľadá svoju unesenú dcéru. Priznám sa, že kniha ma skutočne prekvapila, ale len v tom najlepšom slova zmysle. Už sa teším na pokračovanie jeho druhej knihy.

Foto a text: pb 

Kniha ohňa (2019) - Anna Em


Autor: Anna Em 

Anglický názov: nevyšlo 

Český názov: nevyšlo 

Slovenský názov: Kniha ohňa (2019) 

Počet strán: 404

Séria: 

Väzba: brožovaná 

Vydavateľstvo: Art Floyd 

Žáner: detektívny a fantasy román  

Poznámka: Knižku som si kúpila na Bibliotéke 2019 v minulom roku priamo vo vydavateľstve Art Floyd. 

Hodnotenie: ***** (výborné) 

Link na knihu: https://www.databazeknih.cz/knihy/kniha-ohna-kniha-ohna-415242

Výstraha!!! Popis knihy nižšie spomina detaily knihy! 

Cieľavedomá a odvážna Lili má iba dvadsaťpäť rokov a už sa jej podarilo niečo, o čom ostatní môžu len snívať. Je majiteľkou píli v mestečku na východnom Slovensku. Jej život je už roky presne nalinkovaný a nič mimoriadne sa v ňom nedeje. Naplno žije pre prácu, snaží sa neustále motivovať svojich podriadených, byť im príkladom a čas venuje svojej najlepšej kamarátke Sandre. Po príchode dvoch tajuplných bratov čestného Trystana a ľahkovážneho Thomasa sa život konzervatívnej mladej žene začína rúcať. Miesto, ktoré bolo známe svojim pokojom a tichom sa čoskoro mení na teritórium vraždiacich beštií. Začínajú sa objavovať zohavené mŕtvoly, ktoré sú tŕňom v oku nielen ľuďom žijúcim v okolí, ale aj miestnej polícií. Lili sa ocitá v ohrození života, ale na začiatku si odmieta pripustiť, že je situácia vážna. Proti svojej vôli sa zamiluje do svojho podriadeného zamestnanca Trystana, s ktorým má vzťah ako na hojdačke. Hoci ani jemu nie je atraktívna majiteľka píli ľahostajná, dlho mu trvá kým si pripustí, čo k nej naozaj cíti. Do jej života vstupuje nebojácna Lucia, ktorá sa zamestná v píle a svojou priateľskou povahou si všetkých získa. Jej charizmatický brat však nie je tým, za koho ho ostatní považujú. Lili sa zmení život o sto stupňov, netuší komu má veriť, nevie čo si má myslieť a ani čo je skutočné. Po tom ako jej dlhoročného kamaráta a kolegu Igora obvinia z vraždy človeka, sa dostáva do víru pochybností a strachu. Začínajú sa jej diať veci, na ktoré nie je pripravená a o ktorých si myslela, že nie sú možné. Aj napriek hrôze, ktorá ju vo vnútri dusí naďalej vyhľadáva prítomnosť Trystana, na ktorého nevie zabudnúť. Jeho nepochopiteľné správanie a túžba ju neustále ochraňovať ju dovedie na cestu,  z ktorej niet úniku. Dlho zatvára oči pred realitou a takmer ju to opakovane stojí zdravý rozum. Až príde okamih, kedy si uvedomí, že už nemôže určité veci ignorovať.Mladí cudzinci skrývajú tajomstvo, ktoré jej otvorí bránu desivého poznania. Nič nie je také, ako to navonok vyzerá. Lili musí neraz bojovať o holý život s prízrakmi, cudzie hlasy v jej hlave ju začínajú ovládať, takmer zavraždí človeka, ku ktorému prechováva hlboké city, príde o svojho najlepšieho pracovníka a kamaráta, z jej najlepšej priateľky sa stáva prvotriedna mrcha a navyše muší čeliť niečomu oveľa silnejšiemu než je smrť. Medzi Thomasom a Trystanom už roky vládne nepokoj a nevedia si prísť na meno. Hoci k sebe majú blízko, často prepadnú hnevu a neovládnu sa. Ženie ich túžba sa dostať ku Knihe ohňa, ktorá zároveň preverí ich dôveru, odvahu a súdržnosť. Ak ju chcú získať, musia zabudnúť na staré krivdy a držať spolu ako skutoční bratia. A napokon sa im ju predsa podarí objaviť. Lenže ich čas je obmedzený ... Lili sa im rozhodne byť nápomocná a spoločnými silami odhaľujú tajomný latinský jazyk, ktorý ich navádza na ďalšie roky. Keď už si myslia, že je nebezpečenstvo zažehnané, pocítia príchuť zrady, ktorá ich stojí Knihu ohňa. Až jednému z najmocnejších tútorov sa dostáva do rúk ...

Postreh: Ešte som nikdy nečítala žiadnu fantasy knihu od slovenskej autorky, ktorá by písala o drakoch. Bolo to veľmi príjemné oživenie, stránky preletovali jedna radosť, postavy mi boli sympatické a ja som im držala palce až do konca. Hlavná postava Lili bola vykreslená ako skutočná bojovníčka dvadsiateho prvého storočia a jej spoločník Trystan bol charakterný muž so srdcom na správnom mieste. A hoci to medzi Lili a Trystanom iskrilo od samého začiatku, na ich prvý spoločný bozk si musí čitateľ trochu počkať. Skončilo to v tom naj napínavejšom okamihu, takže sa už teraz neviem dočkať pokračovania. 

Foto a text: pb 

Čierna pani z Kežmarku (2019) - Tina Van der Holland

 

Autorka: Tina Van der Holland 


Anglický názov: nevyšlo 


Český názov: nevyšlo 


Slovenský názov: Čierna pani z Kežmarku (2019)


Obdobie príbehu: 


Počet strán: 288


Séria:  Barok: Tajomstvo zlatého pokladu (2016), Biela pani levočská (2021)


Vydavateľstvo: Koruna 


Žáner: historický román 

 

Hodnotenie: ***** (výborné)

 

Link na knihu: https://www.databazeknih.cz/knihy/cierna-pani-z-kezmarku-411902

 

Výstraha!!! Popis knihy nižšie spomina detaily knihy! 

 

Mojimi rukami prešlo mnoho historických, prevažne zahraničných románov s ľúbostným motívom, či už zo staroveku, stredoveku alebo novoveku. Odmala som im holdovala a milovala ich občas až šialenou láskou. Ešte nikdy som však nečítala historický román s detektívnou zápletkou a o to viac vo mne vyvolal pocit, že na túto knihu len tak ľahko nezabudnem. O to sa postarala výborná slovenská spisovateľka Tina Van der Holland, ktorá mávnutím čarovného prútika, napísala unikátne dielo tak skutočné, až čitateľ má pocit, že sa reálne nachádza na mieste, ktoré spisovateľka s láskou opisuje.

 

Príbeh je zasadený do rodného prostredia, v ktorom  na okolie Kežmarského hradu padajú snehové vločky. Od samého začiatku sa v ňom stretávame s viacerými postavami, ktoré sa nám však vďaka jednoduchým menám a ľahko zapamätateľným charakterovým vlastnostiam, vryjú do mysle a v nej zostanú až do konca knihy. Ako to už pri tomto žánri býva zvykom, nájdeme si v nich hrdinov, ktorých podporujeme, ale aj tých, ktorým nevieme prísť na chuť, čo len svedčí o tom, že sú všetky osobnosti precízne vykreslené. Nie je to ani zďaleka klasicky napísaný ľúbostný príbeh, ktorý sa opiera o večnú lásku, o víťazstvo dobra nad zlom a nie je ani o zápletke dvoch hlavných hrdinov. Príbeh z pera Tiny v sebe skrýva oveľa viac, reálne odzrkadľuje obyčaje, odievanie, stravovanie v sedemnástom storočí v novoveku, ktoré nás sprevádza každou kapitolou hlbšie do sveta, ktorý je tak famózny, až by sme si priali v ňom žiť aj my.

 

Historické skutočnosti, ktorých je v tomto diele nemálo, sú vystihnuté bravúrne, veľmi pedantne, ale zároveň atraktívne spracované do pozadia príbehu a oživené rôznymi knižnými postavami, kde nechýbajú dobráci, chamtivci, zhýralci a dokonca i zločinci. Ani sa nenazdáme a uvažujeme nad tým, aké je to byť v tele krásnej grófky Alexandry z Leiningenu, akú hlbokú lásku cíti kľučiarkina dcéra Barbora ku kapitánovi jazdeckého oddielu Adamovi a čo sa skrýva pod uhladenosťou grófa Chamborda. Na jednej strane svojich hrdinov preklíname, na druhej s nimi pátrame po vrahoch, ktorí sa neštítia zabíjať a na ďalšej s nimi nariekame, keď nás nečakane opustia alebo keď sme sa v ich povahe nakoniec zmýlili.

 

Napísať detektívny román je jednou z tém, na ktoré si trúfne len skutočne ostrieľaný spisovateľ, pretože je to niečo celkom iné, ako písať klasický ľúbostný príbeh. Vyžaduje si to mať dokonale zvládnuté a poctivo naštudované jednotlivé súvislosti, ktoré musia nadväzovať na samotný príbeh a zároveň vytvoriť takú kulisu, ktorá nebude rušivo pôsobiť na čitateľa a podnieti ho viac sa zahĺbiť do diela. Kniha je pútavá, dej atraktívne vystupňovaný a samotný záver nepredvídateľný až nečakaný. V tomto prípade sa nedá vyjadriť len k dvom vybraným postavám, pretože každá, ktorá v knihe vystupuje má nezameniteľné miesto pre spisovateľa, ako jeho čitateľov a každá je niečím osobitá. Ako to už pri dobrej knihe býva, všetko zlé sa na dobré obráti, hoci tu absentuje presladený koniec, akí možno očakávame. Mapka hradu, vysvetlivky k pojmom sú veľkou pomôckou pre čitateľa a každý nadšenec do histórie sa v nich ľahko nájde. Ak niekto čaká prvoplánový román s prostou zápletkou, jednoznačne vylíčeným dejom a s ešte predvídateľnejším záverom, tak bude sklamaný, pretože tento príbeh ponúka kvalitné víno tej najlahodnejšej chuti, ktorá pošteklí náš jazyk, prebudí zmysly a podporí našu predstavivosť.


Foto a text: pb

Denník Anny Frankovej (2015) - Anne Frank

Autorka: Anne Frank


Zahraničný názov: Dagboekbrieven 


Slovenský názov: Denník Anny Frankovej (2015)


Počet strán: 392  


Vydavateľstvo: Slovart 


Žáner: autobiografia, denník, zápisky, životopis 

 

Poznámka:  Knižku som objavila počas pracovnej prestávky v stánku kúsok od mojej roboty. Okamžite mi titul padol do oka a tak som si ho hneď po výplate rozhodla zakúpiť. Na knihu som si dala väčší časový priestor a čítala som ju postupne. Preto mi trvalo asi dva týždne, kým som ju celú dočítala. 

 

Hodnotenie: ***** (výborné) 

 

Link na knihu: 

https://www.martinus.sk/uItem=201015&gclid=CjwKCAiA_6yfBhBNEiwAkmXy57IdVMVzOhi7G6GQ59ilMJfFNGD2JZXuFSSnzSlY_6MqyPplv6joHxoCbaUQAvD_BwE

 

Výstraha!!! Popis knihy nižšie spomina detaily knihy! 


Skutočný príbeh o mladistvej nezávislej a inteligentnej slečne Anny Frankovej, celým menom Annalies Marie Franková. Narodila sa vo Frankfurte nad Mohanom v Nemecku v roku 1929, ale mala židovský pôvod. Rodina Franková sa v rodnej krajine necítila bezpečne a preto sa odsťahovali do Holandska do Amsterdamu. Už v roku 1940 ich okupovali Nemci a začali uplatňovať rasovú neznášanlivosť. Zavŕšením tejto nenávisti bol list adresovaný v roku 1942 Anninej staršej sestre Margot, ktorú povolali do pracovného tábora. Z toho dôvodu sa celá rodina ukryla do skladu na ulici Prisengracht č. 263, do ktorého viedol jediný vchod cez dvere za otočnou knižnicou. Neskôr sa k ním pridala rodina Van Daanovcov na čele Hermanna Van Pelsa a tiež doktor Fritz Pfeffer. Celé dva roky im boli nápomocné sekretárky Miep Gies a Bep Voskuijlová a Johannes Kleiman s Viktorom Kuglerom. 

 

Anna Franková v období 1942 až 1944 mapovala život v Holandsku pomocou osobného denníka. Zaznamenávala do neho nielen svoje pocity, myšlienky, ale aj medziľudské vzťahy, milostné peripetia, subjektívny pohľad na politiku, sexuológiu či vedu. Vďaka týmto jedinečných zápiskom môžeme vidieť svet jej očami, aký sa odohrával v dvadsiatom storočí. Dozvieme sa v nich o tom, že mala problematický vzťah s matkou, veľmi inklinovala k svojmu otcovi, so svojou staršou sestrou si nerozumela, netajila sa svojou otvorenosťou čo sa týka vzťahu, lásky či túžby, prejavovala nadšenie o literatúru, dejepis, históriu, žurnalistiku, grécku a rímsku mytológiu, rodokmeň slávnych osobností, nadovšetko milovala prírodu a písanie. Zároveň dáva divákovi nahliadnuť do jej srdca, ktoré si získalo viacero chlapcov, ale jej jedinou a vážnou známosťou bol nesmelý a mlčanlivý Peter Van Daan. Toho na začiatku nevedela vystáť, ale nakoniec sa do neho úprimne zamilovala. 

 

Hoci Anna vystupovala ako veľká filozofka, ktorá je dostatočne samostatná, aby potrebovala byť pre niekoho bremenom, v skutočnosti sa v nej skrývala citlivá duša, túžiaca po objatí a pochopení. Sama autorka niekoľkokrát zdôraznila, že je nestála ako rieka, má v sebe dve osobnosti, ktoré sa navzájom bijú, občas si protirečia, čo spôsobuje, že sa dostáva do stavu, kedy nevie či je naozaj šťastná alebo smutná. Dalo by sa povedať, že na danú dobu, kedy sa Židia museli ukrývať pred nemeckými vojakmi, nedostávalo sa im základných ľudských práv a boli nútení sa správať ako štvaná zver, bolo až obdivuhodné ako sa niekto v tak mladom veku dokázal vzoprieť voči nespravodlivosti a útlaku, presadiť si svoje svetonázory a dokonca sa nimi verejne prezentovať. Anna Franková patrí oprávnene k najvýraznejším postavám minulého storočia, ktorá môže byť pre nás veľkou inšpiráciou. 

 

Postreh: O osude Anny Frankovej a jej blízkych sa dozvedáme len na základe dodatku, ktorý odhaľuje historické skutočnosti. Z nich zistíme, že všetci boli odvezení do koncentračného tábora Bergen - Belsen. Anna so svojou sestrou Margot zomreli v marci v roku 1945 na týfus. 


Foto a text: pb 

Spútaná divočinou (2016) - Erika Jarkovská

Autorka: Erika Jarkovská 

Český názov: Spoutaná divočinou (2019)

Slovenský názov: Spútaná divočinou (2016)

Obdobie príbehu: Severná Amerika, 19. storočie 

Počet strán: 248

Séria:  žiadna 

Vydavateľstvo: Artis Omnis 

Žáner: dobrodružný a historický román 

Poznámka:  Knižku som našla ako posledný kus v Panta Rhei na Zlatých pieskoch po tom, ako som sa vracala z kurzu nemčiny. Veľmi som si chcela príbeh od mojej pani vydavateľky prečítať a to sa mi nakoniec podarilo a zanechalo vo mne veľa príjemných pocitov. 

Obsah knihy: 

Lavinia MacKayová prehovorí otca, aby ju vzal do ústia rieky Kolumbie, kde má byť vybudovaná obchodná pevnosť Astoria. Keď v New Yorku nastúpi na palubu fregaty, považuje cestu za vzrušujúce dobrodružstvo. Netuší, že domov sa už nikdy nevráti. Do jej života zakrátko vstúpi domorodý muž Kvangon a ona sa doňho bezhlavo zamiluje; na opätovanie jeho lásky však čaká márne. Až ako zrelá žena spozná, že musela prejsť tisícky míľ, aby sa dozvedela svoj osud, že musela trpieť, aby zistila, čo je skutočné šťastie, že musela veľa premýšľať, aby sa dokázala tešiť z toho, čo jej zostalo, a že sa musela nesprávne zamilovať, aby pochopila, čo je naozajstná láska. Historický román Spútaná divočinou je príbeh o hľadaní ľudského šťastia a tajomstva, ktoré drží muža a ženu pospolu po celý život. Odohráva sa v prvej tretine 19. storočia v Severnej Amerike, keď ľudské osudy poznačí druhá vojna za nezávislosť medzi USA a Britániou aj vzájomné

Hodnotenie: ***** (výborné)

Link na knihu: https://www.databazeknih.cz/knihy/sputana-divocinou-301377

Výstraha!!! Popis knihy nižšie spomina detaily knihy! 

Talentovaná spisovateľka a vydavateľka Erika Jarkovská dokazuje, že má históriu v malíčku, v čitateľovi prebúdza túžbu listovať horlivo stranami, pohráva si s jeho mysľou, necháva ho v neustálom napätí, bičuje v ňom potrebu fandiť knižnému hrdinovi a necháva dej gradovať veľmi prirodzeným spôsobom. Na našej slovenskej scéne je táto dáma jedinou tohto tematického žánru, ktorá pozná mentalitu Indiánov a ponúka nám výborne spracované príbehy plné dobrodružstva, odvahy, lásky a poslania.

Príbeh nás zavedie do devätnásteho storočia do Severnej Ameriky, kde sa stretneme s viacerými hrdinami. Jedným z nich je Lavinia McKayová, ktorú spoznávame z viacerých etáp jej života od mladej ženy, po manželku až matku detí.

Dcéra obchodníka a prieskumníka, Lavinia MacKayová odchádza s otcom do Kolumbie. V divočine v necivilizovanom svete spoznáva Indiána Kvangona, do ktorého sa na prvý pohľad zamiluje. Hoci on má po boku družku Suviu, neustále sa pohybuje v jeho blízkosti a netají sa svojimi citmi voči nemu. Pre Kvangona je mimoriadne ťažké jej odolávať, pretože ona je ženou z jeho snov a má v jeho srdci nezameniteľné miesto. A hoci si od nej ulúpi zopár bozkov, opúšťa ju na veľmi dlhý čas.

Nešťastná žena sa trápi pre nenaplnenú lásku a nedokáže na osudového muža zabudnúť. Na chvíľu sa jej ho z mysli podarí vypudiť po stretnutí s odvrhnutým chlapcom Rainom, ktorého si osvojí. (Rain je v skutočnosti Kvangon - syn Núpiky a Boisverda a osvojený syn Lavinie). K svadbe s konzervatívnym a usadeným doktorom Williamom Jacobsom ju nevedie vášeň, ale iba selský rozum, pri ktorom chlapec získa oboch rodičov. Svojho manžela nedokáže milovať ani po rokoch, pretože horí láskou k Indiánovi Kvangonovi. Lavinia si prechádza trpkými skúsenosťami, ktoré sužujú jej dušu a ničia sny o zidealizovanom svete. Najväčšiu ranu utrpí, keď jej krutí Indiáni z komunity Čiernonožcov unesú dcérku Elizu. Hoci sa to na prvý pohľad nezdá, postava Kvangona úzko súvisí so životom Indiánky Núpiky. Hrdá žena po drsnom zasvätení šamanom Jákvanom prichádza o svoju nevinnosť. Práve tá skúsenosť v nej zanechá horké poznanie a nevedome potlačí jej ženskosť. Po strate svojej mami sa nevyhne opakovanému znásilneniu belochmi zememeračmi zo Severozápadnej spoločnosti. Pri milostnom vynútenom styku s jedným z nich - Boisverdom nakoniec otehotnie, ale on sa odmieta k dieťaťu priznať. K úbohej Núpike sa chová ako surovec a na budúcu matku neberie žiadny ohľad. (Nemožno sa Núpike čudovať, že po týchto zážitkoch v sebe potlačila chuť byť ženou). Núpika chce začať odznova a tak necháva svojho syna Kvangona v rukách belochov. Strastiplná cesta ju zavedie do náručia mladej ženy Suvie, ktorá jej pomôže prekonať najnáročnejšie obdobie jej života. Pri nej začína žiť bez minulosti a postupne sa mení na muža Kvangona Klámeka Klaúly. (Stáva sa z nej muž, ak si odmyslíme jej ženské lono). Prizná sa Suvii so svojimi snami o pôvabnej žene Lavinii, ktorá sa mu roky zjavuje v snoch. Kvangon je obdarený Bohmi a skrz nich môže vidieť budúcnosť. Tento výnimočný dar mu však mnohí závidia a usilujú mu kvôli nemu o život. Milostné spojenie medzi Kvangonom a Laviniou nadíde až po jeho smrti, kedy ju navštívi jeho duch, ktorý do nej vstúpi tak, ako po tom vždy túžil, keď bol ešte nažive. (Kvangon získal skutočné mužské telo a prestal byť ženou). Lavinia, ktorá sa odmietla zmieriť s tým, že jej dcéra Eliza už nie je medzi živými sa od Kvangona dozvedá, že nezomrela. Skutočnosť je však ešte desivejšia, pretože sa z nej stala kanibalka, ktorá si neváhala pochutiť na jeho srdci. A hoci dlhé roky odmietala lásku svojho manžela Williama tak si nakoniec uvedomí, že práve on v nej prebudil potrebu milovať. Spoločne s ním sa vydáva pátrať po stratenej dcére a teší sa zo syna Raina, ktorý sa vydal tiež dráhou lekára.

Postreh: Silný motív príbehu o dvoch ženách, o svetlej Lavinii, túžiacej po dobrodružstve a bezbreho zaľúbenej do Kvangona a o druhej žene Kaúxume Núpike alias Kvangon s tmavou pleťou, ktorej bolo tak veľmi ublížené a vo svojom ženstve zakúsila toľko poníženia, až sa rozhodla stať navždy mužom. 

Foto a text: pb

Osamelé vtáča (2015) - Erika Jarkovská


Autorka: Erika Jarkovská 


Slovenský názov: Osamelé vtáča (2015)


Počet strán: 240


Séria:  žiadna 


Vydavateľstvo: Koruna 


Žáner: dobrodružný a historický román 

 

Poznámka Knižku mi poslala na adresu priamo pani vydavateľka aj s podpisom. 

 

Hodnotenie: ***** (výborné) 

 

Link na knihu:https://www.databazeknih.cz/knihy/osamele-vtaca-301376

 

Výstraha!!! Popis knihy nižšie spomina detaily knihy! 

 

Úspešná manažérka Ava Greenová má tridsaťpäť, za sebou niekoľko rokov úspešnej kariéry a udržiava milostný vzťah s kolegom Royom z iného oddelenia. So svojim životom je celkom spokojná, dokým sa jej neozve mladý kurátor Noah Cane zo Sioux Falls s informáciou, že pozná príbeh jej prastarej mami Zintkaly Nuni, ktorú každý poznal ako Maggie Colbyovú. Ava sa s ním najprv odmieta stretnúť, ale zvedavosť ju nakoniec presvedčí a odcestujú spolu do Sioux Falls, kde pátrajú po jej predkoch. A hoci Noaha sebavedomá žena uchváti, nezabúda na záväzok, ktorý má voči atraktívnej, ale vypočítavej študentke Cayle. Zintkala Nuni nepoznala vlastných rodičov a nemala rodinu, až dokým si ju neadoptoval generál Colby so svojou ženou Clarou. Od toho dňa sa z nej stala Maggie Colbyová. Hoci nimi bola navonok milovaná, vždy ju sprevádzal pocit, že nikam nepatrí. Pri každom pokuse o zapadnutie sa jej rovesníci smiali, urážali ju a neustále pripomínali jej bezútešnú minulosť. V jej živote sa zjaví svetlo, až keď stretne svojho učiteľa Algebry Rogera Thompsona, ktorý sa stáva čoskoro jej milencom. Keď s ním nečakane otehotnie, Roger sa jej obráti chrbtom a dá prednosť svojej manželke a im deťom. Maggie nešťastne potratí a s nádejou sa vrhá do náruče zženštilého homosexuála Alberta Chalivata. Ich manželstvo nie je šťastné rovnako ako vzťah s hercom Robertom Bobim Keithom. Pri ňom zažíva doslovné muky, nakoľko ju núti, aby si na seba zarábala pod menom Princeton Davis svojim telom. A hoci mu privedie na svet syna Clyde, ani jeden z nich pre bezcitného muža nič neznamená. Až krásavec Dick Allen sa ukáže, konečne ako pozorný manžel a partner, ktorý je jej oporou. Porodí mu dcéru Ernestínu, ale chudoba, ktorá ich stretávala na každom kroku, im bráni v skutočnom šťastí. Znova sa v jej živote zjavuje Roger Thompson, ktorý jej vyzná svoje city, ale ona ho odmieta a vracia sa k manželovi. Krátko po smrti svojej dcéry podľahne nevyliečiteľnej chorobe. Práve vďaka Zintkale Nuni sa Ava s Noahom čoraz väčšmi zbližuje. Po uši zaľúbená manažérka je ochotná zavesiť kariéru na klinec a žiť v pustej divočine s mužom, ktorého ľúbi. Až ohlásenie otehotnenia Noahovej priateľky Cayly ju donúti od neho odísť. On sa s tým odmieta zmieriť a potom ako sa odpúta od Cayly, o svoju skutočnú lásku začína bojovať. Dvaja zaľúbenci si znova k sebe nájdu cestu nakoniec šťastní za to, ako sa ich osudy stretli. Nakoniec sa ukáže, že prastarý otec Noaha Canea bol Roger Thompson, prvý muž v živote Avinej prastarej mami Maggie Colbyovej.

 

Postreh: Kniha plná prekvapení, zvratov rozuzlení rozpráva o dvoch navonok rozdielnych ľuďoch, ktorí žijú odlišnými životmi. Je jasným dôkazom, že ani sila zvyku, pohodlie či zásady, nie sú dosť silné, ak na dvere zaklope pravá láska.

 

Foto a text: pb