Dáma a zbojník (1989) - dráma, dobrodružný, romantický

foto: net 


Filmové parametre: 
Originálny názov: The lady and the Hughwayman
Preklad: Dáma a zbojník (1989)
Čas: 90 minút 
Krajina: Veľká Británia 
Žáner: dráma, dobrodružný, romantický

Technické parametre:
Predloha: Barbara Cartland (kniha)
Réžia:  John Hough

Herecké obsadenie: 
Hugh Grant  - lord Lucius Vyne 
Lysette Anthony - lady Panthea Vyneová 
Adam Whyte - Richard Vyne 
Claire Bloom - lady Emma Darlingtonová 
Christopher Cazenove - Rudolph Vyne 
Emma Samms - Barbara Castlemaine 
Oliver Reed - Phillip Gage 
Michael York - kráľ Karol II. 
Steffanie Pitt - Martha
Floyd Bevan - Jack 
Ian Bannen - Christian Drysdale 

Hodnotenie: 5/5 (výborné) 

Výstraha! Popis filmu nižšie spomína detaily! 

Keď v roku 1649 popravil anglický parlament kráľa Karola I., krajina sa dostala do rúk krutého generála Olivera Cromwella. O nasadnutie na trón sa pokúšal aj syn zosnulého kráľa Karol II. Krajina bola zmietaná nepokojmi, vojnou a bytostne jej chýbal nejaký hrdina, ktorý by jej navrátil slobodu a vieru. 

Lady Panthea Vyneová (Lysette Anthony) je veľmi pôvabná a nemá núdzu o nápadníkov. Zálusk si na ňu robí aj najmocnejší muž v Anglicku zhýralý lord Drysdale (Ian Bannen), za ktorého sa už niekoľko krát odmietla vydať. Keď sa Panthea dozvie, že jej drahého brata Richarda (Adam Whytemajú popraviť a on jej jediný môže pomôcť, súhlasí so svadbou. Po sobáši sa na ňu jej novopečený manžel vrhne, no našťastie mu v tom zabráni zbojník prezývaný Čierna maska (Hugh Grant). Mladý muž tají pred svetom svoju identitu a pasuje sa za novodobého Jánošíka (chudobným dáva, bohatým berie). Lord Drysdale zomiera jeho rukou a jemu sa podarí získať nevinné srdce krásnej dámy. Panthea sa do neho zamiluje na prvý pohľad a rozhodne sa zistiť, kto sa skrýva v skutočnosti pod maskou.

V spoločnosti svojej prudérnej a elegantnej tety Barbary Castlemaine (Emma Sammssa ocitá na kráľovskom dvore za éry Karola II (Michael York), kde sa stáva dvornou dámou anglickej kráľovnej. Tam si ju všimne nielen chamtivý bratranec Rudolph Vyne (Christopher Cazenove), ale aj kráľova milenka lady Emma Darlingtonová (Claire Bloom), ktorá v nej vidí konkurenciu a po drobnej urážke sa jej rozhodne zbaviť. Touto úlohou poverí kráľovského generálneho prokurátora, ktorý neúnavne pátra po zbojníkovi. Panthee sa medzitým podarí zistiť, že za maskou jej záchrancu sa ukrýva lord Lucien Vyne, ktorý po jej bratovi zdedil titul vojvodu. Neváha riskovať vlastný život, aby ho varovala a zachránila. Správa o jej zosnulom manželovi vypláva na povrch a jej za vraždu hrozí poprava. Hoci sa jej snaží jej zbojník pomôcť, oboch ich uväznia a odsúdia. 

Situácia dostane celkom iný rozmer, keď anglický kráľ uvidí na ruke Rudolfa Vyne rovnaký prsteň, aký pred rokmi daroval jednému zo svojich najvernejších mužov. Spozná v ňom pamiatku na lorda Luciena, ktorý mu pomohol s nástupom na trón. A tak sa mu túto maličkosť rozhodne oplatiť a svojho dávneho priateľa a jeho dámu zachrániť.


Fotogaléria: 















Foto a text: pb 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára