Brankár (2018) - dráma, romantický, životopisný

foto: net 

Filmové parametre: 
Originál názov: The Keeper 
Preklad: Brankár (2018)
Čas: 120 minút
Krajina: Nemecko, Veľká Británia 
Žáner: dráma, romantický, životopisný 

Technické parametre: 
Hudba: Gerd Baumann

Herecké obsadenie: 
David Kross - Bert Trautmann
Freya Mavor  - Margaret
John Henshaw - Jack Friar 
Michael Socha - Billy Twist 
Chloe Harris - Betsy 

Hodnotenie: 4/5 (veľmi dobré) 

Film: https://www.csfd.cz/film/658956-brankar/prehled/

Bert Trautmann (David Krossbojoval za Nemcov až do poslednej chvíle. Keď ho anglickí vojaci zatknú, stáva sa z neho ich zajatec. Ako nenávidený Nacista sa mu podarí v tábore vzbudiť nečakanú pozornosť. Hoci je to ich nepriateľ, vo futbale by zatienil nejedného hráča. Šancu mu dá Angličan Jack Friar (John Henshaw), ktorý v ňom zbadá nevídaný talent. Jeho muži sú najprv pobúrení, že by mali hrať zápasy s Nemcom, ale nakoniec aj oni v ňom uvidia správneho chlapíka s presnou muškou. Všetci až na Billa Twista (Michael Socha), ktorý chodí s Jackovou dcérou, bystrou a pôvabnou Margaret (Freya Mavor).  

Osudom skúšaná žena nedokáže na začiatku nemeckého zajatca ani vystáť a dáva mu svoje pohŕdanie nepokryte najavo. (Berta mi prišlo naozaj ľúto. Bol to skvelý muž, mal mnoho dobrých vlastností, choval sa ukážkovo a oveľa sympatickejšie ako mnoho jeho anglických kolegov, lenže i napriek tomu ním každý ohŕňal nos, vrátane Margaret). Tak ako mnohí pred ňou aj ona dostane možnosť ho spoznať z druhej strany a uzrieť v ňom skutočného hrdinu. Postupne odlupuje z jeho ulity rezervovanosti škrupinu po škrupine, až sa do neho beznádejne zamiluje. Vzdáva sa všetkého, na čom jej predtým záležalo a stáva sa jeho právoplatnou manželkou. Ich idylická láska nemá dlho šťastné trvanie, pretože jej muž musí čeliť ďalšej rasovej zášti pre svoj pôvod, keď sa stane brankárom Manchesteru. I napriek vážnemu zraneniu všetkým Britom dokáže, že si zaslúži byť súčasťou tímu a je pre svoje mužstvo obrovskou oporou. (Bert si pri zápase zlomí krk, napriek tomu ho odohrá s dôstojnosťou a zabezpečí svojmu klubu víťazstvo, na ktoré sa tak skoro nezabudne).

Hoci navonok hlavný hrdina pôsobí vyrovnane, sužuje ho minulosť, pri ktorej nezabránil smrti malého Žida. Po čase sa stáva otcom úžasného chlapca, ktorý kráča v jeho šľapajach a súčasne býva so ženou, ktorú nadovšetko miluje. Bývalý nemecký vojak žil pre futbal a pre svoju rodinu celým svojim srdcom. Keď mu zomrie syn, vzdáva sa toho, čo ľúbil nadovšetko na svete – lásky a futbalu. Napokon obaja spoločne nájdu opäť cestu sami k sebe, pochovajú minulosť a urobia všetko preto, aby mohli byť opäť šťastní.


Fotogaléria: 

























Foto a text: pb 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára