Dánske dievča (2015) - dráma, romantický, životopisný

foto: net 

Filmové parametre: 
Originál názov: The Danish Girl 
Preklad: Dánske dievča
Čas: 119 minút 
Pôvod: Belgicko, Dánsko, Nemecko, USA a Veľká Británia 
Rok. 2015 
Žáner: dráma, romantický, životopisný

Technické parametre:
Kamera: Danny Cohen
Predloha: David Ebershoff (kniha)
Réžia: Tom Hooper
Scenár: Lucinda Coxon

Herecké obsadenie: 
Alicia Vikander - Gerda
Eddie Redmayne - Einar/ Lili
Adrian Schiller - Rasmussen
Amber Heard - Ulla
Emerald Fennell - Elsa
Henry Pettigrew - Niels
Ben Whishaw  Henrik
Matthias Schoenaerts - Hans Axgill

Hodnotenie: 4/5  (veľmi dobré) 

Film: https://www.csfd.cz/film/249974-danska-divka/videa/

Výstraha!!! Popis nižšie spomina detaily príbehu! 

Manželstvo Gerdy (Alicia Vikander) a Einara (Eddie Redmayne) je od začiatku harmonické. Obaja sa venujú maľovaniu obrazov a vzájomne sú jeden druhému oporou. Zatiaľ, čo Einar patrí medzi špičkových dánskych maliarov, jeho manželka Gerda sa usiluje preraziť na trhu so svojimi portrétmi. Keď jej nedorazí na maľovanie portrétu baletky figurantka Ulla (Amber Heard), požiada svojho muža, aby sa prezliekol za ženu. Einar pri stvárnení tajomnej múze Lili celkom precitne a uvedomí si, že dokáže byť šťastný len v tele ženy. Gerda ho v premene naplno podporuje a pritom si neuvedomuje, ako výrazne tým zmení jeho osobnosť. Z navonok neškodnej hry sa stáva posadnutá túžba byť krásnou dievčinou na obraze.

Na plese, ktorého sa obaja zúčastnia spôsobí nečakaný rozruch v postave Lili, Einarovej sesternice. Do oka padne homosexuálovi Henrikovi (Ben Whishaw), ktorý je i napriek svojej orientácií z červenovlásky unesený. Einar sa dostáva do zakázaných osídiel lásky, kde je pravá osobnosť zakrytá šarlátovou šatkou. Jeho manželka sa s touto skutočnosťou veľmi ťažko zmieruje, pretože prichádza o životnú lásku. Jedinou jej útechou je veľká príležitosť preraziť na trhu vďaka galérií vo Francúzku, kde vystavovateľov okúzlila svojimi portrétmi.

V ich vzťahu sa objavujú čoraz väčšie trhliny a nedorozumenia. Einar prestáva maľovať, nedokáže Gerdu vnímať očami muža  a jediné po čom túži, je stať sa ozajstnou ženou. Napriek všetkému ho Gerda stále miluje a tak mu dohodne stretnutie s Hansom Axgillom (Matthias Schoenaerts), ktorý bol pred dávnymi rokmi jeho dobrým známym. A hoci Gerda nevýslovne trpí, dovolí svojmu mužovi, aby bol opäť Lili, vďaka ktorej sa stala skutočnou maliarkou portrétov. Na malú chvíľu ju frustrovanosť vženie do Hansovej náruče, ale nakoniec si uvedomí, že nikoho iného ako Einara milovať už nebude. Hoci v okolí ho všetci považujú za blázna, ona pri ňom stojí v najťažších chvíľach jeho života a neprestáva ho podporovať. (Gerda bola úžasná žena, ktorú by chcel za manželku každý muž).

Einar sa vďaka istému doktorovi konečne mení na vytúženú ženu – Lili, ale jeho šťastie nemá dlhé trvanie. A hoci jej hviezda žiarila len krátko, tak sa transsexuálka Lili stala veľkou inšpiráciou na celom svete pre všetkých, ktorí sa vo svojom tele necítia dobre, ale nemajú odvahu zmeniť svoj osud a byť šťastní.  

Ide o kontroverzný film podľa knižnej predlohy, ktorý v človeku zanechá nejaké pohnutie. Na jednej strane mi bolo ľúto, že sa vzťah Einara a Gerdy rozpadá, pretože ako párik mi boli sympatickí. Ale na druhej strane som chápala túžbu Einara byť ženou, keď všetko v ňom kričalo po ženskosti a zároveň som trpela spolu s Gerdou, ktorá ho tak veľmi milovala, až bola ochotná pre neho spraviť čokoľvek, dokonca sa ho navždy vzdať. 



Fotogaléria: 
















Foto a text: pb

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára