Čiernobiely svet (2011) - dráma

foto: net 

Filmové parametre: 
Originál názov: The Help 
Preklad: Čiernobiely svet (2011)
Čas: 140 minút 
Krajina: India, Spojené arabské emiráty, USA
Žáner: dráma 

Technické parametre: 
Hudba: Thomas Newman
Kamera: Stephen Goldblatt
Predloha: Kathryn Stockett (kniha)
Réžia: Tate Taylor
Scenár: Tate Taylor

Herecké obsadenie: 
Emma Stone - Eugenia Skeeter Phelan
Allison Janney - Charlotte Phelan 
Viola Davis - Aibileen Clark
Octavia Spencer - Minny Jackson 
Bryce Dallas Howard - Hilly Holbrook 
Ahna O'Reilly - Elizabeth Leefolt 
Jessica Chastain - Celia Foote 
Chris Lowell - Stuart Withworth 

Hodnotenie: 3/5 (priemer)

Výstraha!!! Popis filmu nižšie spomina detaily!

Eugenia Skeeter Phelanová (Emma Stonevyrástla v meste Jackson v Mississippi a po doštudovaní odboru editorstva sa rozhodne živiť písaním. Kvôli svojej veľkej túžbe po kariére sa stretáva s nepochopením svojho okolia. Jej najbližšie priateľky Elizabeth Leefoltová (Ahna O'Reilly) a Hilly Holbrooková (Bryce Dallas Howard) sa v živote ubrali celkom iným smerom a zavesili sa na krk bohatým mužom, ktorí im zabezpečili komfort a prepych. Obidve si žijú na vysokej nohe a preto si môžu dovoliť zamestnávať slúžky s čiernou pleťou. Málokto tuší, ako opovrhnutia hodne sa k tým úbohým ženám správajú. 

Medzitým sa Eugenii podarí zamestnať v miestnych novinách a zároveň dostane zelenú na spracovanie zaujímavého projektu. Jej úlohou je napísať knihu o živote slúžok, ktoré pracujú v domácnosti bohatých bielych dám. (Pre Eugeniu je to spočiatku ťažké, pretože tie ,,biele dámy" sú v skutočnosti jej drahé priateľky a ona má výčitky svedomia). Avšak po tom, ako sa zoznámi so slúžkami Aibileen Clarkovou (Viola Davis) a Minny Jacksonovou (Octavia Spencer), si uvedomí, že nie je spravodlivé, aby sa o hrozných podmienkach, v akých musia denne žiť mlčalo. Práve Minny dostáva nečakane výpoveď u slečny Hilly a tak sa zamestná v dome streštenej, ale milej Celii Footeovej (Jessica Chastain). Ustráchané poddané  najprv odmietajú spolupracovať, ale napokon súhlasia a spoločne s nimi sa pridá aj ďalších tridsať slúžok. Eugenia sa chopí obrovskej šance uspieť ako spisovateľka a zároveň pomôcť zneužívaným ženám v domácnosti. (Na povrch sa dostávajú nechutné zákulisné pletky, o ktorých by najradšej nevedela, ale už je príliš neskoro, aby od toho upustila). 

Zatiaľ čo sa mladej a ambicióznej hrdinke v literárnej oblasti začína dariť, o to viac chradne jej osobný a milostný život. Ten sa má zmeniť príchodom sebavedomého Stuarta Withwortha (Chris Lowell), ktorý v nej vzbudí len odpor a znechutenie. (Jej nápadník sa chová na ich prvom rande ako idiot a preto niet divu, že sa s ním viac nechce vídať). Eugenia mu nakoniec predsa dá ešte jednu šancu. A hoci sa Stuart navonok tvári, že ju v jej snoch podporuje, v tých najťažších chvíľach sa jej otočí chrbtom a odíde od nej. (Eugenie mi prišlo ľúto, dôverovala mu, bola k nemu úprimná a on sa k nej zachoval ako somár. Každopádne mi bol nesympatický od prvého momentu a nechápala som, čo na ňom vlastne vidí). Aj keď sa Eugenia v láske sklamala, tak svoj sen naplnila a stala sa spisovateľkou. 

Čerstvá absolventka Eugenia Skeeter Phelan túži po dráhe novinárky a spisovateľky. Jej sen sa stáva realitou, keď sa zamestná v miestnych novinách a vydavateľ jej odsúhlasí námet na knihu. Po tom ako sa zoznámi s dvoma slúžkami s čiernou pleťou si vyrozpráva ich príbehy a je odhodlaná o nich povedať verejnosti. Ambiciózna žena naráža na prekážky, stratí dôveru svojich priateliek a zažije prvú lásku s mužom, ktorý sa s ňou len zahráva. Napriek všetkému sa jej podarí vydať knihu a získať si mnohých čitateľov. Od tohto filmu som čakala možno trošku viac, ale inak to bol zaujímavý príbeh. Herečku Emmu Stone mám rada, takže som s výberom hlavnej postavy bola viac než spokojná. Za to Chris Lowell mi v úlohe Stuarta absolútne nesedel. 


Fotogaléria: 


























Foto a text: pb 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára