Květ zla - Alexander Stainforth (2023)

Foto: pb 

Autor: Alexander Stainforth 

Český názov:  Květ zla (2023) 

Slovenský názov: žiadny 

Obdobie príbehu: 1850, Anglicko, 

Počet strán: 282

Séria: áno 

Vydavateľstvo: ČAS

Vydanie: prvé 

Žáner: historický román s psychologickými prvkami 

Hodnotenie: ***** (výborné) 

 Výstraha!!! Popis knihy nižšie spomina detaily príbehu! 

Strhujúci príbeh o nežnej žene, ktorá je ubitá životom a charakternom mužovi, ktorý sa ju rozhodne zachrániť. Slečna Selina Cameronová a vikomt Henry Foster sa síce nikdy naživo nestretli, ale jeden druhému sa zjavujú v snoch. Seline zomrela v piatich rokoch mama a od svojho otca si vyslúžila časté bitky a krutosti, o akých sa deťom v jej veku ani len nesníva. Nakoľko bola dcérou váženého pastora, nikto by si nedovolil spochybniť hlásanie muža, ktorý viedol ľudí k dobrotivosti a láskavosti. Niet divu, že Selina po prežitých útrapách začala nenávidieť ľudí a žila v ústraní od ostatných v ponurom dome. Ani po tom, ako jej otec vážne ochorie a stane sa z neho invalid, nedokáže zo svojej hlavy vyhnať hlasy, ktoré ovplyvňujú jej myseľ a lákajú ju do priepasti. Mladá žena je presvedčená, že jej osudom je zomrieť v útesoch, ku ktorým je priťahovaná ako magnet, až dokým sa pred ňou nezjaví Henry. Spočiatku si k nemu nepripúšťa nijaký cit a lásku si mýli s vďačnosťou a trvá veľmi dlho, kým sa romanticky založenému vikomtovi  podarí ju presvedčiť o potrebe milovať. A veru, hlavný hrdina sa musí vyzbrojiť poriadnou dávkou trpezlivosti, pretože Selina mu nič nedaruje a najmä neustále spochybňuje jeho dôveru. Na prvý pohľad by nikto nepovedal, že dvoch mladých ľudí spája podobná minulosť a postupne vyplývajú na povrch desivé veci, ktoré mali byť navždy zakryté prachom...

Foto a text: pb 

Krv ako čokoláda (2007) - dráma, fantasy, romantický

foto: net 


Filmové parametre: 
Originál názov: Blood and Chocolatte
Preklad: Krv ako čokoláda (2007)
Minutáž:  98 minút 
Krajina: USA
Žáner: dráma, fantasy, romantický

Technické parametre: 
Hudba: 
Johnny KlimekReinhold Heil
Kamera: 
Brendan Galvin
Predloha: 
Annette Curtis Klause (kniha)
Réžia: 
Katja von Garnier
Scenár: 
Ehren KrugerChristopher Landon

Herecké obsadenie:  
Agnes Bruckner - Vivian 
Hugh Dancy - Aiden 
Olivier Martinez - Gabriel 
Katja Riemann - Astrid
Chris Geere - Ulf 
Tom Harper - Gregor
Bryan Dick - Rafe 
 
Hodnotenie: 4/5 (veľmi dobré)  

Film: https://www.csfd.cz/film/203549-krev-jako-cokolada/prehled/

Výstraha!!! Popis filmu nižšie spomina detaily!

Pred desiatimi rokmi devätnásťročnej Vivian (Agnes Bruckner) ľudia zavraždili rodičov a súrodencov. Jediná z nich prežila masaker a od toho času sa ukrýva v Bukurešti. Cez deň pracuje v obchode s čokoládou a v noci sa zúčastňuje rituálnych obradov, kde loví celá svorka vlkov ľudskú obeť. (Vivian žije pre beh a slobodu, nie pre lov). V skutočnosti mladá žena bojuje so svojou druhou časťou osobnosti, v ktorej prevažuje jej vlčia podoba a túži byť obyčajným smrteľníkom. Až po stretnutí s nadaným americkým maliarom Aidenom (Hugh Dancy) si život začne naplno užívať, aj keď spočiatku sa s ním odmieta vídať. Je prisľúbená vodcovi vlčej svorky Gabrielovi (Olivier Martinez)ktorý trvá na dodržiavaní starobylých tradícií. Aiden nemá ani potuchy, že záhadná kráska je polovičný vlk, aj keď ju tak stvárňuje na svojich kresbách. Obaja mladí ľudia sa do seba hlboko zamilujú, lenže Ich láska nevyhovuje Gabrielovým plánom. Talentovaný umelec je zdrvený, keď sa dozvie konečne pravdu a ešte má na rukách krv jej bratranca Rafea (Bryan Dick). Vivian je odhodlaná ho chrániť, aj za cenu vylúčenia zo svorky a ohrozenia vlastného života. 

Kate a Leopold (2001) - fantasy, komédia, romantický

foto: net 

Filmové parametre: 
Originál názov: Kate a Leopold
Preklad: Kate a Leopold (2001)
Minutáž: 118 minút
Krajina: USA
Žáner: fantasy, komédia, romantický

Technické parametre: 
Hudba: Rolfe Kent
Kamera: Stuart Dryburgh
Réžia:  James Mangold
Scenár:  James MangoldSteven Rogers
 
Herecké obsadenie: 
Meg Ryan - Kate McKay 
Hugh Jackman - Leopold
Charlotte Ayanna - Patris 
Liev Schreiber - Charlie 
Natasha Lyonne - Darci 
 
Hodnotenie: 5/5 (výborné) 
 
Film: https://www.csfd.cz/film/13547-kate-a-leopold/prehled/

I Give My First Love to You (2009) - dráma, psychologický, romantický

foto: net 

Filmové parametre: 
Originál názov: Boku no hatsukoi wo kimi ni sasagu
Preklad: I give my first love to you (2009)
Čas: 122 minút
Krajina: Japonsko  
Žáner: dráma, psychologický, romantický 
 
Technické parametre: 
Hudba: 
Jošihiro Ike
Predloha (kniha!: 
Kotomi Aoki (komiks)
Réžia: Takehiko Šindžó
 
Herecké obsadenie: 
Masaki Okada - Takuma Kakonouchi 
Mao Inoue - Maju Taneda 
Gaku Yamamoto - Ryujo Suzuya
Natsuki Harada - Teru Uehara 

Hodnotenie: 3/5 (priemer) 

Výstraha!!! Popis filmu nižšie spomina detaily!

Takumovi (Masaki Okada) lekári v detstve zistia, že sa nedožije svojich dvadsiatich rokov, pretože má výnimočnú chorobu. Už vtedy sníval  o tom, že si jedného dňa vezme za ženu Maju Tanedu (Mao Inoue)Obaja k sebe prechovávajú vrúcné city a tie prerastú až do dospelosti. Maju sa podarí dostať na prestížnu školu, kde sa znova stretnú bok po boku. Takuma vie, že by sa s ňou mal rozísť, ale napriek tomu ju nedokáže opustiť. Pôvabnú dievčinu si čoskoro všimne lámač dievčenských sŕdc Ryujo Suzuya (Gaku Yamamoto). Neustále je jej v pätách a netají sa svojimi citmi. (Maju sa ho snažila zúfalo odbiť zakaždým, keď sa na ňu zavesil a nedala mu najmenšiu šancu. Tvrdohlavý a zamilovaný mladík dlho nechápal, že Takumo bude u nej na prvom mieste. 


Do Takumovho života prišla Teru (Natsuki Harada) dievča s podobným ochorením, ktoré sa do neho zamilovalo. Nakoniec sa so svojou prvou láskou Maju rozíde, ale predsa len si k sebe nájdu znova cestu, dokonca v škole zažijú svoj prvý sex. Krátko na to, sa Takuma dozvedá, že s našiel darca srdca, vďaka ktorému môže začať žiť plnohodnotný život. Tým nie je nikto, ako obľúbený Ryujo, ktorý mal nehodu a ochromený mozog.

Emma (2020) - dráma, komédia

foto: net 

Filmové parametre: 
Originál názov: Emma 
Preklad:  Emma (2020)
Čas: 124 minút 
Krajina: Veľká Británia 
Žáner: dráma, komédia 

Technické parametre: 
Hudba: David SchweitzerIsobel Waller-Bridge
Kamera: Christopher Blauvelt
Predloha (kniha): Jane Austen
Réžia: Autumn de Wilde
Scenár: Eleanor Catton
 
Herecké obsadenie:
Anya Taylor-Joy - Emma
Johnny Flynn - Mr. Knightley
Mia Goth - Harriet Smith 
Connor Swindells - Robert Martin 
Josh O'Connor- Mr. Elton 
Amber Anderson- Jane Fairfax 
Callum Turner - Frank Churchill 
 
Film: https://www.csfd.cz/film/761876-emma/prehled/
 
Výstraha!!! Popis filmu nižšie spomina detaily!

Ľahkovážna Emma Woodhousová z Hartfieldu (Anya Taylor-Joy) má milujúceho otca, ktorý jej dá všetko čo jej na očiach uvidí. Jej  naj vášnivejšou kratochvíľou je spájanie ľudí, až ich nakoniec cesta dovedie k oltáru. Mladík Knightley (Johnny Flynn) má na jej rozhodnutia celkom iný názor, ale tvrdohlavá dievčina si presadzuje svoju vôľu. Netají sa svojimi sympatiami k mladému a bohatému Frankovi Churchillovi, ktorého veľmi túži stretnúť. Spoločnosť jej robí zvedavá brunetka Harriet Smithová (Mia Goth), ktorá je zaľúbená do Róberta Martina (Connor Swindells). Lenže Emma sa ju snaží dať dokopy s vtipným Eltonom (Josh O´Connor). Do toho sa zamieša pán Knightley, ktorý vyjde v ústrety Roberovi Martinovi, aby si mohol vziaľ za ženu Harriet.  Emma si napriek tomu vydupe svoje a  k žiadnej svadbe nedôjde. O priazeň zbohatlíka Franka Churchilla (Callum Turner) sa usiluje aj rivalka Emmy, pôvabná Jane Fairfax (Amber Anderson). (Jane je v každom ohľade pôvabnejšia a zaujímavejšia oproti Emme). Medzi Emmou a pánom Knightleym to iskrí, hoci si ani jeden na začiatku nepripúšťa svoje city.  Jej prostorekosť sa jej jedného dňa vypomstí a všetkých sa svojim bezohľadným prejavom dotkne. (Emma sa chovala celý čas ako bezprostredná slečna, ktorá na nikoho nemyslela, iba na svoj prospech). Emma sa celý čas zahrávala s ľudskými citmi a nakoniec sa jej to škaredo vypomstilo a o všetkých takmer prišla. Teda až na svojho skutočného princa, ktorý bol celý čas po jej boku, ale ona ho vo svojej zaslepenosti úspešne prehliadala. (Nedokázala som pochopiť Emmino správanie, keď jej konečne pán Knightley vyznal svoje city, pretože sa chovala skutočne detinsky). 

Návrat Mary Poppins (2018) - fantasy, muzikál, rodinný

foto: net 


Filmové parametre: 

Originál názov: Mary Poppins Returns 

Preklad: Návrat Mary Poppins 

Čas: 130 minút 

Pôvod: USA

Rok: 2018

Žáner: fantasy, muzikál, rodinný 


Technické parametre: 
Hudba: Marc Shaiman

Kamera: Dion Beebe

Predloha (kniha): P.L. Travers (kniha)

Réžia: Rob Marshall

Scenár: David Magee

 

Herecké obsadenie: 

Emily Blunt - Mary Poppins

Ben Whishaw - Michael Banks

Emily Mortimer - Jane Banks

Lin-Manuel Miranda - Jack

Pixie Davies - Annabel Banksová

Joel Dawson - Georgie Banks

Nathanael Saleh - John Banks

Meryl Streep - Topsy

 

Hodnotenie: 5/5 (výborné) 


Film: https://www.csfd.cz/film/150190-mary-poppins-se-vraci/prehled/

 

Výstraha!!! Popis nižšie spomina detaily príbehu! 

 

Ocitáme sa v roku tisíc deväťsto tridsať v metropole Londýna, počas ekonomickej krízy. Maliar Michael Banks (Ben Whishaw) so svojou sestrou Jane Banksová (Emily Mortimeržijú v dome s troma deťmi Annabel (Pixie Davies), Johnom (Nathanael Saleh) a Georgieom (Joel Dawson). Ich rodine hrozí exekúcia, nakoľko pán domu je mimoriadne zadlžený. Ich jedinou nádejou, aby neprišli o všetko je nájdenie akcií, ktoré im otec zanechal po smrti. Vtedy z neba prichádza na šarkanovi tajomná opatrovateľka Mary Poppins (Emily Blunt). Mary nie je len taká obyčajná pestúnka, pretože vie čarovať, srší množstvom nápadov a žije vo svete ilúzií. Jej dobrý priateľ lampár Jack (Lin-Manuel Miranda) rozdáva vôkol seba skvelú náladu, neprestajne sa usmieva a je tajne zaľúbený do Michaelovej sestry Jane. 

 

Maliarove deti po príchode Mary zažívajú jedno dobrodružstvo za druhým. Sú svedkami hovoriacich dáždnikov, oceánskeho kúpeľa, spoznajú množstvo rozprávkových postavičiek a dostanú sa do vnútra porcelánovej čínskej misy. Spoločne so svojou pestúnkou sa ocitnú vo fantazijnom svete, kde je možné lietať, spievať a robiť zázraky. Ale, ako to už býva, všade sa nájdu darebáci, ktorí neprajú a čoskoro sa dostáva najmladší syn Michaela do problémov. Jeho dvaja starší súrodenci ho odvážne zachránia pred kreslenými únoscami. Nečakane zavítajú za výstrednou Topsy (Meryl Streep) sesternicou Mary Poppins, ktorá každú druhú stredu nepracuje, ale tento krát urobí výnimku. Ako inak nezaobíde sa to bez veselia, spevu a veľkého aplauzu.  

Coco (2017) - animovaný, dobrodružný, fantasy, hudobný, komédia, rodinný

foto: net 


Filmové parametre: 
Originálny názov: Coco 
Preklad: Coco 
Čas: 105 minút 
Pôvod: USA
Rok: 2017 
Žáner: animovaný, dobrodružný, fantasy, komédia, muzikál, rodinný

Technické parametre: 
Kamera: Matt Aspbury

Hodnotenie: 5/5 (výborné) 

Výstraha!!! Popis nižšie spomina detaily príbehu!

Malý Miguel počúva od svojej rodiny, každý rok na sviatok zosnulých príbeh, o svojej prastarej mame Imelde, ktorá našla záľubu v šití topánok. Jej životná láska milovala hudbu, ale jedného dňa sa nevrátila domov a nechala ju napospas osudu aj s malou dcérkou Coco. Od toho dňa všetci vrátane nej na hudbu zanevreli a rozhodli sa ju zo svojho života navždy odstrániť. Až na chlapca Miguela, ktorý sa narodil preto, aby mohol spievať.

Miguel nažíva spolu so svojimi rodičmi a prastarou mamou Coco. Hoci celá jeho rodina hudbu neznáša, chlapec ju nadovšetko miluje. Práve muzika ho neuveriteľne priťahuje a on cíti, že je s ním prepojená. Veľmi túži ukázať čo je v ňom naozaj, ale jeho rodina ho núti, aby sa podriadil poslušnosti. Pri nešťastnej náhode, kedy sa naruší rodinný pamätný oltár s fotografiami zosnulých sa dozvedá, že jeho prastarý otec bol Ernesto de la Cruz a zároveň najznámejší muzikant v celom Mexiku.

Vévodovy hříchy - Suzanne Enoch (2009)

Autorka: Suzanne Enoch 

Anglický názov:  Sins of duke, 2007

Český názov: Vévodovy hřichy (2009)

Slovenský názov: nevyšlo 

Obdobie príbehu: Londýn, Anglicko, 1813

Počet strán: 277

Séria: The Griffin Family 

Vydavateľstvo: Domino 

Žáner: historický a ľúbostný román

Hodnotenie:  5/5 (výborné) 

Kniha:https://www.databazeknih.cz/prehled-knihy/the-griffin-family-series-vevodovy-hrichy-31455

Výstraha!!! Popis knihy nižšie spomina detaily príbehu! 

Pri čítaní o poslednom súrodencovi z tejto série, som mala trochu obavy, pretože mi najstarší člen z rodu Griffinových prišiel vo všetkých predošlých častiach príliš seriózny a vážny, ale musím povedať, že ma mimoriadne prekvapil. Sebastián Griffin, vojvoda z Melbourne si štyri dlhé roky nepripúšťal po smrti svojej manželky nikoho k telu, ale stačil jeden pohľad na slečnu Josefínu Embryovú, aby vedel, že jeho život už nikdy nebude taký ako bol predtým. Cudzokrajná krásavica ho svojím povýšeným správaním poburuje, ale zároveň ho priťahuje jej nevypočítateľná povaha a temperament. Doteraz bol známy ako zásadový muž a keďže patrí k vysokopostaveným šľachticom, nestrpí okolo seba škandál a ani verejné pohoršenie. Hoci má o Josefíne od samého začiatku pochybnosti a neverí jej slovám o tom, že jej otec je kráľom neznámej zeme prezývanej ako Costa Habichuela, rozhodne sa jej podvod za každú cenu odhaliť. Skôr než sa nazdá je do klamstiev zapletený až po uši a čo je ešte horšie, rýchlo stráca nielen hlavu, ale aj srdce pre ženu, ktorej sa nedá veriť. Josefína mi spočiatku liezla neskonale na nervy, pretože sa správala naozaj príšerne, ale čím viac som o nej zisťovala, tým väčšmi si získavala moje sympatie. Očividne sa viaceré udalosti v knihe nikdy nemohli stať a podaktoré boli poriadne pritiahnuté za vlasy, ale napriek tomu sa mi zo všetkých častí páčila najviac práve táto posledná...   

Foto a text: pb