Ohne v zime - Johanna Lindsey (2010)

 

Autorka: Johanna Lindseyová

Anglický názov: Fire of Winter (1980) 

Český názov: nevyšlo

Slovenský názov: Ohne v zime (2010)

Obdobie príbehu: 

Počet strán: 303

Séria: Vikings Haardrad - Túžba srdca (2000), Neklam svoje srdce (2001)

Vydavateľstvo: IKAR

Žáner: historický a ľúbostný román, erotika, severská sága  

Poznámka: K tejto knihe som sa dopracovala pred niekoľkými rokmi. Avšak, nejako som pozabudla na tú knihu a tak som si ju prečítala až teraz. Všetky tri časti od tejto spisovateľky sú zaujímavé, avšak najviac mi k srdcu prirástla tretia časť s názvom Neklam svoje srdce, kde sa hovorí o láske medzi dánskou pani Erikou a Keltom Seligom. Ako to už býva zvykom, na obálke vidíme červenovlasú bohyňu po boku čiernovlasého muža, lenže v skutočnosti má hlavná hrdinka čierne vlasy ako havran a jej knižná láska zlaté ako slnko. 

Hodnotenie: **** (veľmi dobré)

Link na knihu: https://www.databazeknih.cz/knihy/viking-haardrad-family-ohne-v-zime-92209 

 Výstraha!!! Popis knihy nižšie spomina detaily príbehu! 

Brenna Carmahamová sa na svoj život nemohla vôbec sťažovať. Bola milovanou dcérou lorda Angusa, dostala čo jej na očiach videl a mohla si robiť čo len chcela. Všetko sa však zmení, keď sa jej otec rozhodne nájsť jej manžela. Dievčina najprv s tou predstavou bojuje, ale nakoniec sa podriadi a súhlasí. Všetko sa však zmení v deň, kedy ich pevnosť napadnú Vikingovia na čele s otcom jej snúbenca. Zavraždia jej otca, sluhov a z jej sestry a tety spravia otrokyne. Brenna prežíva hrôzy, aké sa jej za celých sedemnásť rokov vyhýbali a nevie sa zmieriť s tým, aká je proti tej nespravodlivosti bezmocná. Otec sa nechal oklamať zradným náčelníkom, ktorý ju chcel pre svojho syna získať len preto, aby zabudol na svoju nenávisť k ženám, nie ako žiadúcu nevestu.

,,Čo môže robiť bez zbrane a so zviazanými rukami? Znásilnili ich, týrali a ona nemohla nič urobiť. Ju neznásilnili, ale to jej bolo slabou útechou." (str. 42)

Garrick, syn vikingského náčelníka Anselma už zakúsil, ako trpko chutí láska, keď ho zradila krásna Morna a vydala sa za iného muža. Od toho času pre neho žena neznamená nič a pokiaľ môže, tak sa im snaží vyhýbať. Po tom, ako sa vracia sa dozvedá, že sa mal oženiť a jeho otec mu priniesol peknú otrokyňu. O žene, ktorú našiel vo svojej izbe nevedel vôbec nič, ale jej bezočivosť ho od začiatku dráždila. Brenna sa proti jeho sile neustále bránila a snažila sa mu dokázať, že je mu vo všetkom rovná. Hlavu pobláznila viacerým mužom, ktorí pre ňu predstavovali ohrozenie a snažili sa jej nasilu zmocniť niekoľkokrát. Reálne však podľahla len svojmu novému pánovi Garrickovi, ktorý v nej prebúdzal neskutočnú slabosť. To bol pre ňu úplne nový pocit, s ktorým sa nevedela popasovať. V srdci preklínala celú Garrickovu rodinu a najmä jeho otca Anselma, ktorý sa postaral o vyvraždenie jej milovaných. Paradoxne práve ten ju zachránil pred zneužitím Garrickovho brata Hugha a pred tým, aby ju jeho Garrick ponúkol pre potešenie svojim mužom a priateľom. I napriek tomu mu však dievčina nevedela zabudnúť, že ju uniesol a ukradol jej slobodu. 

,,Zatiaľ sa na teba iba hnevám, Garrick, ale ak ma znásilníš, budem ťa nenávidieť. A moja nenávisť nie je nič príjemné. Nikdy nebudeš mať pokoj." (str. 147) 

Brenna samu seba stále presviedča, že sa dokáže vyrovnať mužovi a často preceňuje svoje schopnosti, na čo neraz hlúpo doplatí. Neštíti sa od svojho pána Garricka utiecť, slovne ho napadnúť alebo ho nehanebne provokovať. Pre neho veľmi dlho predstavuje len pobavenie, až dokým vážne neochorie a neocitne sa jej život v ohrození. Vtedy sa z neho stáva pozorný a ohľaduplný muž, ktorého však ovládajú tiene minulosti a tak sa znova vracia k svojej starej podobe. Hlavná hrdinka sa musí potýkať s násilím, bezprávím, intrigami a nedôverou zo strany muža, ktorý sa predsa zmocnil jej zaťatého srdca. Garrick si po jej zmiznutí pomyslí, že ho opustila a neexistuje žiadna sila, ktorá by ho presvedčila o opaku. Keď sa po dlhých týždňoch Brenna vracia na jeho pevnosť, nechce uveriť tomu, že bola unesená a pri sebaobrane zavraždila násilníka. Pokorená dievčina od neho odchádza s vedomím, že si nikdy nezíska jeho dôveru. Vtedy jej v podobe dobrej víly prichádzajú na pomoc jeho rodičia, ktorí jej poskytnú prístrešie. Ich cesty sa stretávajú znova až, keď sa dozvie o tom, že čaká ich dieťa. Do poslednej chvíle hlavných hrdinov ničia pochybnosti - Brenna odmieta uveriť, že ju Garrick miluje a on si zasa nie je istý, či jej dokáže veriť. Nakoniec však pravda vyjde najavo a obaja si uvedomia, že jeden bez druhého žiť nedokážu. 

,,Odveď ju, Erin, kým jej neublížim. Erin jej položil ruky na plecia, ale Brenna ich striasla. ,,Je to pravda, Garrick. Každé slovo! Preboha, prečo by som klamala?" (str. 253) 

Postreh: Zatiaľ, čo sa nad Kristen, dcérou Brenny Haardradovej osud zľutoval a poslal jej do života odvážneho saského lorda Roycea, pri jej matke zlomil palicu a zahodil ju do rieky. Brenna mala podstatne ťažší život a len o vlások unikla znásilneniu viacerými mužmi. Nikto nad ňou nedržal ochrannú ruku, musela sa pasovať s osudom sama a čeliť mu, ako najlepšie vedela. Často mi bolo hlavnej hrdinky ľúto, pretože samu seba presviedčala o tom, ako všetko hravo zvládne a potom bola sklamaná, keď zistila opak. Garrick mi bol od začiatku nesympatický a až do trištvrte knihy som mu nevedela odpustiť, ako hlúpo a nelogicky sa chová. Tiež aj Brenna mala chybičky krásy a viackrát sa do problémov dostávala vlastnou nerozvážnosťou. Anselm, otec Garricka najprv vystupoval ako bezcharakterný lotor, až bolo ťažké uveriť, že sa z neho môže stať tak starostlivý muž. Únos na konci knihy mi prišiel trošku pritiahnutý za vlasy. Celú dobu som si myslela, že za to môže Morna, bývalá Garrickova láska, lenže na scéne sa objavil nečakaný zradca. Podľa môjho názoru, keby sa ubralo pár strán, príbehu  by to vôbec nezaškodilo. 

Foto a text: pb

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára