Neklam svoje srdce - Johanna Lindsey (2001)

 


Autorka: Johanna Lindseyová

Anglický názov: Surrender my love (1994)

Český názov: Oddej se lásce (2007)

Slovenský názov: Neklam svoje srdce (2001)

Obdobie príbehu: Wessex, 879

Počet strán: 255

Séria: Vikings Haardrad - Ohne v zime (2010), Túžba srdca (1998)

Vydavateľstvo: IKAR
Žáner: historický a ľúbostný román, erotika, severská láska 

Poznámka: Knihu mám už dlhé roky, čítala som ju veľmi dávno, no raz za čas sa ku nej nostalgicky vrátim a jej príbeh mi ožíva pred očami opäť.

Hodnotenie: ***** (veľmi dobré) 

Link na knihu:https://www.databazeknih.cz/knihy/viking-haardrad-family-neklam-svoje-srdce-112197

Výstraha!!! Popis knihy nižšie spomina detaily príbehu! 

On bol polovičný Kelt a Viking, ona bola urodzená Dánka a paňou pevnosti v neprítomnosti svojho staršieho brata Ragnara. Boli tak veľmi odlišní a predsa ich cesta zviedla dokopy.

Selig Haardrad, brat krásnej Kristen, manželky saského vodcu Roycea (Túžba srdca) a syn Garricka a Brenny (Ohne v zime) je neuveriteľne príťažlivý muž, ktorý budí pozornosť všetkých dám. Jeho srdce nemá stánia a on je presvedčený, že bol stvorený k tomu, aby potešil každú ženu. Keď sa vydá ako sprievodca a tlmočník biskupa za dánskym kráľom Gutrumom, aby zjednal výhodné manželstvá, ktoré by mu priniesli v krajine prosperitu. Seliga vážne zrania do hlavy a on sa znenazdajky ocitne pred hradbami vo východnom Anglicku. Tam ho krásna lady Erika z Gronwoodu, ktorú si dovolí nemravne uraziť  obviní zo špionáže a následne ho nechá zbičovať i napriek tomu, že je ranený. 

Selig je presvedčený, že tá žena bola pri ňom počas jeho odsúdenia bičom a neprestávala sa smiať a preto sa rozhodne jej spraviť zo života peklo. Unesie ju na svoj hrad, kde ju neváha ponížiť, zotročiť pred celou rodinou, verejne ňou opovrhuje a ešte ju priviaže na reťaz. Netrvá dlho a prichádza si po ňu jej brat Ragnar, ktorý sa dozvedel o jej únose a rozhodol sa ju oslobodiť. Selig v ňom s obrovským prekvapením spozná svojho dánskeho záchrancu, ktorý mu zachránil život a odmieta s ním bojovať, ale nechce sa ani svoje zajatkyne vzdať. Vtedy napadne saskému kráľovi Alfrédovi z Wessexu, že by sa medzi Keltmi a Dánmi mohol mier uzavrieť prostredníctvom sobáša Eriky a Seliga. Obaja mladí ľudia sa proti tomu búria, i keď to medzi nimi viditeľne iskrí a jeden po druhom túžia. Nakoniec sa z nich stávajú manželia a oni čoskoro zistia, že ich trest nebol vôbec taký hrozný. Keď jeho nepriateľ Eriku unesie, hrdý muž si uvedomí, že bez nej už nemôže žiť. Vďaka tomu si obaja priznajú svoje city, naučia sa vzájomne milovať a jeden druhého si vážiť.

Postreh: Od tejto knižky netreba čakať veľa násilia (ak nerátam bičovanie), zneužívanie žien a rozhodne sa neblýska ani nabitými stránkami erotiky, ale je to príbeh o porozumení, odvahe, náklonnosti, oddanosti, pokore  a o priznaní, že láska dokáže prekonať akúkoľvek prekážku. Selig mi síce miestami išiel na nervy, lebo bol oveľa zaťatejší než väčšina žien, Erika mi zase miestami prišla občas pochabo, ale boli tam aj zábavné scénky, ktoré ma úprimne rozveselili.

Foto a text: pb

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára