Plamen v srdci - Suzanne Enoch (2008)

Autorka: Suzanne Enoch 

Anglický názov: Sin and sensibility, 2006

Český názov: Plamen v srdci (2008) 

Slovenský názov: nevyšlo 

Obdobie príbehu: Londýn, Anglicko, 

Počet strán: 282

Séria: The Griffin Family 

Vydavateľstvo: Domino 

Žáner: historický a ľúbostný román

Hodnotenie: *** a pól (lepší priemer) 

Kniha:https://www.databazeknih.cz/prehled-knihy/the-griffin-family-series-plamen-v-srdci-4784

Výstraha!!! Popis knihy nižšie spomina detaily príbehu! 

V prvej časti tejto knižnej série sa stretávame s ctižiadostivosťou a nekonvenčnou lady Eleanor Griffinovou, ktorá túži po slobode, v čom jej bránia jej traja starší bratia, ktorí nad ňou držia ochrannú ruku. Vo veku dvadsaťjeden rokov si raz povie, že odmieta skákať podľa ich povelu a spíše prehlásenie o svojej nezávislosti, ktoré jej prekvapujúco odobria, ale aj to má svoje pravidlá. Eleanor si užíva novonadobudnutej slobody nadmieru, až sa nečakane ocitne v klube sporo zahalená a pod vplyvom ópia sa jej takmer zmocní šľachtic, ktorý naoko vystupuje ako dokonalý gentleman. Mladá žena vôbec netuší, že ju tajne sleduje markíz Valentín Corbett, ktorý je dobrý priateľ jej najstaršieho brata Sebastiána, ale zároveň nesmierne zhýralý muž. Niet divu, že neverí na pravú lásku, keď videl od útleho detstva, ako jeho otec strieda milenky, dávajúc svojmu synovi zlý príklad. Napriek tomu sa Valentín ochotne zhostí úlohy Eleanorinej opatrovateľky a zachráni ju pred obrovským škandálom. Práve táto časť mi do príbehu vôbec nesadla a nepáčilo sa mi ani ľahkovážne počínanie hlavnej hrdinky bažiacej po dobrodružstve, ktoré ju dostávalo do samých ťažkostí, z ktorých ju musel Valentín neustále vysekávať. A hoci ani jeden z nich neprepadol vášni od prvej strany, neustále to medzi nimi iskrilo z čoho vznikajú rôzne nečakané situácie. Valentína sa netajil tým, že sa mu slovo láska dostáva ťažko cez pery, ale pri Eleanor som mala stále pocit, že nevie čo naozaj chce. Na jednej strane vystupuje ako koketa, na druhej prahne po vernosti a zachovaní si dobrej povesti a neraz som si pomyslela, že viac než po Valentínovi, túži po zakázanom dobrodružstve. Na danú dobu bola hlavná hrdinka až nevierohodne nezávislá a to mi prekážalo. Záver knihy bol prekvapivý, ale nehodil sa mi do devätnásteho storočia a trošku mi vadilo, že príbeh neoplýval hlbšou zápletkou. 

Foto a text: pb 

Prianie (2023) - animovaný, fantasy, muzikál

foto: net 

Filmové parametre: 

Originál názov: Wish 

Preklad: Prianie 

Čas: 95 minút

Krajina: USA

Rok: 2023

Žáner: animovaný, dobrodružný, fantasy, muzikál, rodinný 

 

Technické parametre: 

Hudba: Dave Metzger

Réžia: Chris BuckFawn Veerasunthorn

Scenár: Jennifer LeeAllison Moore

 

Hodnotenie: 4/5 (veľmi dobré)


Film: https://www.csfd.cz/film/1246100-prani/prehled/

 

Výstraha!!! Popis filmu nižšie spomina detaily!

 

Dômyselná a optimisticky naladená mladá žena Asha je presvedčená o tom, že kráľ Magnifico, ktorý vládne ríše Rosas plní ľuďom ich tajné priania. To však trvá iba do chvíle, kým sa na vlastné oči sama presvedčí, že ich vládca je sebecký a zákerný človek, ktorému vôbec nezáleží na blahu druhých a je mu jedno, ako budú žiť ľudia, ktorí mu naivne dôverujú. Asha sa znenazdajky pri rodinnej večeri vzbúri a rozhodne sa nasledovať svoju pravdu, hoci ani len netuší, čo všetko také rozhodnutie stojí. Podarí sa jej prebudiť zázračnú hviezdu, vďaka ktorej získa schopnosť oslobodiť ľudí z Rosasu od pomstychtivého Magnifica a vrátiť im ich želania, na ktoré si mocný kráľ brúsi zuby. Za pomoci svojich verných priateľov sa jej nakoniec podarí stať skutočnou hrdinkou, zlepšiť medziľudské vzťahy a docieliť, aby mal každý človek možnosť riadiť svoj osud. 

Kráska a netvor - Alexander Stainforth (2023)

 

Autor: Alexander Stainforth 

Český názov:  Kráska a netvor (2023)

Slovenský názov: žiadny 

Obdobie príbehu: 1872, Anglicko, Plymouth

Počet strán: 216

Séria: áno

Vydavateľstvo: ČAS

Vydanie: tretie

Žáner: historický román 

Hodnotenie: ***** (výborné) 

Kniha: https://www.databazeknih.cz/prehled-knihy/proklete-nevesty-kraska-a-netvor-418114

 Výstraha!!! Popis knihy nižšie spomina detaily príbehu! 

V ďalšom parádnom príbehu z pera českého spisovateľa sa stretneme so slečnou Emily Harwoodovou, ktorá odmietla už viacerých nápadníkov a nemieni sa vydať bez lásky. Inak to nie je ani v prípade pekného markíza Jamieho Brickmana, ktorý neúnavne usiluje o jej priazeň a netají sa hlbokými citmi, ktoré k nej prechováva. Jeho správanie a vystupovanie je také presvedčivé, až sa mu podarí získať na svoju stranu pomaly každého človeka okrem nedostupnej Emily a práve tá má neustále pocit, že sebavedomý markíz niečo skrýva. V snahe utiecť pred nechceným sobášom takmer príde o život, ale z pazúrov smrti ju vyslobodí príťažlivý cudzinec so šatkou na tvári, ktorý sa jej predstaví ako Jack. Emily sa nedokáže vzdať myšlienky, že ten muž ju neskonale priťahuje a noci o ňom nič nevie, ani po ich odlúčení na neho neprestáva myslieť. V tom čase ešte netuší, že Jack sleduje každý jej krok, pretože je kľúčom k jeho pomste. Medzitým Emily dostane pozvanie od Jamieho, s ktorým sa zasnúbila do jeho domu, v ktorom sa jej spočiatku nesmierne páči, ale ako čas plynie, stáva sa pre ňu nočnou morou a ona má pocit, že sa ocitla v príšernom sne, z ktorého by sa najradšej prebudila. Keď už si myslela, že Jamieho by nakoniec dokázala milovať, na scéne sa zjavuje Jack, ktorý prichádza s hrôzostrašným odhalením. V Emily znova prebudí zakázanú túžbu, až dokým ju jedného dňa neunesie a tým poriadne zničí dôveru, ktorú voči nemu prechovávala. Jej duša je príliš zranená a aj keď zlo z jej života nadobro odíde a pravda vyplynie na povrch, Emily už neverí na pravú lásku. Nakoniec ju získa muž, ktorý si ju právom zaslúži a ktorému od začiatku patrilo jej srdce. Emily bola naivná a nevinná a jej vyvolený bol čestný muž a zároveň človek, ktorý toho okúsil príliš veľa, a preto potreboval do svojho života nežnú krásku, ktorá ho naučí znova milovať. Kniha plná zvratov a nečakaných situácií, s malebnými opismi a dojímavým koncom. 

Foto a text: pb

Něžná náruč větru - Alexander Stainforth (2022)

Autor: Alexander Stainforth 

Český názov:  Néžná náruč větru (2022)

Slovenský názov: žiadny 

Obdobie príbehu: 1840, Anglicko 

Počet strán: 287

Séria: nie

Vydavateľstvo: Fortuna Libri 

Žáner: historický román s detektívnymi a psychologickými prvkami, 

Hodnotenie: ***** (výborné) 

Kniha: https://www.databazeknih.cz/prehled-knihy/nezna-naruc-vetra-500798

 Výstraha!!! Popis knihy nižšie spomina detaily príbehu! 

Tvorbu českého spisovateľa Alexandra Stainfortha som spoznala pred niekoľkými rokmi a doslova ma uchvátila jedinečným štýlom písania, pretože priniesla niečo nepoznané, čo sa odlišuje od historických romancí, na aké sú čitatelia zvyknutí. Tento príbeh je osobitý nielen tým, že je prerozprávaný v prvej osobe, ale zároveň v ňom vystupujú knižné postavy, ktoré sú zahalené rúškom histórie a taktiež sú rovnako zraniteľné ako ľudské žijúce bytosti zo súčasnosti. Každá jedna z nich sa vám dostane hlboko pod kožu a spoločne s nimi prežívate všetky radosti, ale aj útrapy, akoby sa týkali priamo vás samých. V knihe sa stretnete s mladou lady Améliou, ktorá sa vydala za obletovaného grófa Charlesa Egertona, ktorého jej vybrali rodičia za manžela. Už po svadbe si s hrôzou uvedomuje, že sa dostala do pasce mužovi, ktorý je zvrátený a neprieči sa mu násilnícke správanie, ale je veľmi ťažké uniknúť z jeho područia. Životom ťažko skúšaná Amélia mu nedokáže naplno vzdorovať a s hrôzou sa díva, ako prichádza o možnosť porodiť živé dieťa, ktoré nemá šancu donosiť v takých neľudských podmienkach. Jednej noci sa rozhodne svojmu osudu vzoprieť a zavraždí svojho manžela. Jeho smrť jej dosvedčí aj šarmantný majordómus Nathan, ktorý je jej ochrancom a prechováva k nej vrúcne city. Spoločne sa presťahujú do vidieckeho sídla Summershine, o ktorom kolujú rôzne legendy. Hoci sa Amélia horlivo bráni proti vášni, ktorou je priťahovaná k mužovi nízkeho pôvodu, čoskoro jej celkom podľahne, ale vo vnútri je naplnená obavami a strachom z ich spoločnej budúcnosti. Už keď sa zdá, že by tiene minulosti dokázala prekonať, na scéne sa objaví záhadný cudzinec, ktorý zamieša karty mladých zaľúbencov a zasadí im tvrdú životnú lekciu. Kto je ten tajomný muž, ktorý vyzerá ako trhan, ale má kultivované vyjadrovanie a správa sa, akoby mu v dome všetko patrilo? Mohol by to byť skutočne zosnulý Charles, ktorý vstal z mŕtvych, aby svoju ženu priviedol na pokraj šialenstva alebo je to jeho dvojča Simon, ktorý bol údajne zavraždený vo veku deväť rokov? Nájde Amelia nakoniec pravú lásku alebo sa stane obeťou psychicky labilného muža, ktorý sa rozhodol, že zničí každého, kto sa mu postaví do cesty? Toto rozhodne nie je zákusok, ktorý zhltnete na jedno posedenie, ale ide o hlboké a emotívne silné dielo, ktoré vám ešte dlho po dočítaní utkvie v pamäti... 

Foto a text: pb 

Zvodcove tajomstvá - Gaelen Foley (2016)

Autorka: Gaelen Foley

Anglický názov: The Secrets of a Scoundrel, 2014

Slovenský názov: Zvodcove tajomstvá (2016)

Obdobie príbehu: 1816, Škótsko

Počet strán: 304

Séria: Klub Inferno:

Môj zvrhlý markíz (2011) 

https://vspletipribehov.blogspot.com/2024/04/moj-zvrhly-markiz-gaelen-foley-2011.html

Môj nebezpečný vojvoda (2011) 

https://vspletipribehov.blogspot.com/2024/04/moj-nebezpecny-vojvoda-gaelen-foley-2011.html

Môj neodolateľný gróf (2012) 

https://vspletipribehov.blogspot.com/2024/05/moj-neodolatelny-grof-gaelen-foley-2012.html

Môj krutý princ (2013) 

https://vspletipribehov.blogspot.com/2024/04/moj-kruty-princ-gaelen-foley-2013.html

Môj škandalózny vikomt (2013) 

https://vspletipribehov.blogspot.com/2024/04/moj-skandalozny-vikomt-gaelen-foley-2013.html

Môj hrdinský džentlmen (2014) 

https://vspletipribehov.blogspot.com/2024/04/moj-hrdinsky-dzentlmen-gaelen-foley-2014.html

Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ 

Žáner: historický a ľúbostný román, 

Hodnotenie: *** (priemer) 

Kniha: https://www.databazeknih.cz/knihy/klub-inferno-zvodcove-tajomstva-286541

 Výstraha!!! Popis knihy nižšie spomina detaily príbehu! 

V poslednej časti sa stretávame s nespútaným a vášnivým členom Klubu Inferna, barónom Nickom Forresterom, ktorý sa ocitol kvôli zrade voči členom z Rádu na niekoľko mesiacov vo väzení. So svojím životom je celkom zmierený, až dokým do jeho väznice nevstúpi očarujúca lady Virgínia Burková, ktorá mu ponúkne slobodu výmenou za pomocnú ruku pri vyšetrovaní prípadu maloletých unesených dievčat. Nickovi netrvá dlho kým pochopí, že pred ním nestojí žiadne nevinné dievča, ale žena po tridsiatke, ktorá sa nezľakne prvej prekážky a po nešťastnom manželstve s citovo slabým a zbabelým mužom sa vzdala naivnej predstavy na pravú lásku. Nickovi neostáva nič iné ako prejaviť dôveru cudzej žene, porušiť svoje predsavzatie byť osamelým vlkom a zveriť svoj život do jej rúk. Jeho dôvera vzrastie aj po tom, ako sa dozvie, že ide o nemanželskú dcéru muža, ktorého všetci členovia Rádu považovali odjakživa za svojho otca. Čím dlhšie sa pohybuje v blízkosti tejto zmyselnej vdovy, pomaly roztvára jedno tajomstvo za druhým, až si znenazdajky uvedomí, že ho s tou záhadnou ženou spája viac, než by si kedy pomyslel. Jej pätnásťročný syn Phillip si ho okamžite obľúbi, až sa rozhodne pátrať na vlastnú päsť. Aby mu dokázal, že je schopný a má plné právo kráčať v Nickových šľapajach. Medzitým vyjde na povrch, že asistent Virgínie odcudzil tajné zápisky jej otca Virgila, ktoré sú písané cudzím jazykom a ukrývajú v sebe hlboké poznanie o Klube Inferna. Keď sa Nick dostane do nebezpečenstva, Virgínia mu zachráni kožu, pričom je obeťou únosu a hrubého správania zo strany darebákov, ktorí si z nej chcú spraviť otrokyňu na uspokojenie túžob. Vďaka bystrému umu sa jej ich podarí okabátiť, až sa dostane na loď, kde sú držané unesené dievčatá a znova sa stretáva s Nickom. Avšak tentokrát sa už ani jeden nebráni svojim citom a obaja sa zaprisahajú, že urobia všetko preto, aby ich život dostal nový zmysel a aby im šťastie neuniklo spomedzi prsty. Nuž, táto časť bola pre mňa asi najslabšia, trvalo mi dlho, kým som sa začítala, vo Virgínii som sa niekedy nevyznala, niekedy mi prišla dosť ľahkovážna a pôžitkárska a určité hrubé praktiky sa mi do devätnásteho storočia nehodili. 

Foto a text: pb 

Môj hrdinský džentlmen - Gaelen Foley (2014)

Autorka: Gaelen Foley

Anglický názov:  My Notorious Gentleman, 2013

Slovenský názov: Môj hrdinský džentlmen  

Obdobie príbehu: 1816, Londýn

Počet strán: 327

Séria: Klub Inferno:

Môj zvrhlý markíz (2011) 

https://vspletipribehov.blogspot.com/2024/04/moj-zvrhly-markiz-gaelen-foley-2011.html

Môj nebezpečný vojvoda (2011) 

https://vspletipribehov.blogspot.com/2024/04/moj-nebezpecny-vojvoda-gaelen-foley-2011.html

Môj neodolateľný gróf (2012) 

https://vspletipribehov.blogspot.com/2024/05/moj-neodolatelny-grof-gaelen-foley-2012.html

Môj krutý princ (2013) 

https://vspletipribehov.blogspot.com/2024/04/moj-kruty-princ-gaelen-foley-2013.html

Môj škandalózny vikomt (2013) 

https://vspletipribehov.blogspot.com/2024/04/moj-skandalozny-vikomt-gaelen-foley-2013.html

Zvodcove tajomstvá (2016) 

https://vspletipribehov.blogspot.com/2024/04/zvodcove-tajomstva-gaelen-foley-2016.html

Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ 

Žáner: historický a ľúbostný román, 

Hodnotenie: **** (veľmi dobré) 

Kniha: https://www.databazeknih.cz/knihy/klub-inferno-m-j-hrdinsky-dzentlmen-201023

 Výstraha!!! Popis knihy nižšie spomina detaily príbehu! 

Predposledná časť série Klub Inferno ma zaujal takmer rovnako ako štvrtá časť.Lord Trevor Montgomery je mladší vojvodov syn, ale oproti svojim ľahkovážnym priateľom z Rádu je čierna ovca. Dlho uvažoval nad tým, že sa ožení s vychýrenou krásnou lady Laurou, s ktorou bol zasnúbený, ale keď sa dlho nevracia domov, vyhlási ho za mŕtveho a bezcitne vymení za majora. Ohrdnutý a znechutený bývalý hrdina sa rozhodne odísť z Rádu a uchýliť na samotu na vidiek. Na vidieckej slávnosti je obklopený ženami z každej strany, až netúži po ničom inom, iba od nich utiecť. Do ticha sa utieka aj pastorova dcéra, citlivá a rozvážna slečna Grace Kenwoodová, ktorú si Trevor v zošerenej izbe pomýli s jednou z nedočkavých debutantiek a doslova sa na nevinnú ženu túžobne vrhne. Ich prvé stretnutie so sebou prináša príchuť nedôvery, predsudkov a obáv, až dokým sa nezačnú zbližovať prostredníctvom rôznych osudových zvratov, kde figurujú zvieratá, siroty alebo nepolepšiteľné deti. Trevor síce nemá záujem sa upínať na žiadnu ženu, avšak nedokáže odolať pôvabu cnostnej Grace, ktorá ho celkom očarila svojím prirodzeným prejavom. Grace je dvadsaťpäťročná stará panna a pomerne dlho presviedča samu seba, že by sa do nej Trevor sotva mohol zaľúbiť. Navyše sa do toho zamieša temperamentná Calpurnia, ktorá si zmysli, že sa za Trevora vydá a je ochotná preto spáliť akékoľvek mosty, dokonca potupiť milovaného muža a zničiť dlhoročné priateľstvo. Páčilo sa mi správanie Trevora k vidiečanom a aj jeho veľkodušnosť, hoci nad Grace sa mi niekedy dvíhalo obočie dohora, pretože sa k nej vôbec nehodila tá nečakaná horlivosť a zahodenie svojej nevinnosti. Milo ma prekvapil aj barón George, ktorý sa ukázal na konci príbehu ako skutočný hrdina, hoci počas celého čítania pôsobil ako nefalšovaný trubiroh. Oceňujem, že v knižke sa nepretriasali prevažne erotické scény, ale dozvedela som sa toho dosť aj o vzťahu ústredných postáv v hlbšom poňatí a tiež som sa pokochala príjemnými opismi prostredia.

Foto a text: pb

Môj neodolateľný gróf - Gaelen Foley (2012)

Autorka: Gaelen Foley

Anglický názov: My Irresistible Earl , 2010

Slovenský názov: Môj neodolateľný gróf (2012)

Obdobie príbehu: 1804, Londýn, 

Počet strán: 304

Séria: Klub Inferno: 

Môj zvrhlý markíz (2011) 

https://vspletipribehov.blogspot.com/2024/04/moj-zvrhly-markiz-gaelen-foley-2011.html

Môj nebezpečný vojvoda (2011) 

https://vspletipribehov.blogspot.com/2024/04/moj-nebezpecny-vojvoda-gaelen-foley-2011.html

Môj krutý princ (2013) 

https://vspletipribehov.blogspot.com/2024/04/moj-kruty-princ-gaelen-foley-2013.html

Môj škandalózny vikomt (2013) 

https://vspletipribehov.blogspot.com/2024/04/moj-skandalozny-vikomt-gaelen-foley-2013.html

Môj hrdinský džentlmen (2014) 

https://vspletipribehov.blogspot.com/2024/04/moj-hrdinsky-dzentlmen-gaelen-foley-2014.html

Zvodcove tajomstvá (2016) 

https://vspletipribehov.blogspot.com/2024/04/zvodcove-tajomstva-gaelen-foley-2016.html

Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ 

Žáner: historický a erotický román, 

Hodnotenie: **** (veľmi dobré) 

Kniha: https://www.databazeknih.cz/knihy/klub-inferno-m-j-neodolatelny-grof-134235

 Výstraha!!! Popis knihy nižšie spomina detaily príbehu! 

Do tejto tretej časti som sa nepúšťala s veľkým nadšením, ale nakoniec som zostala milo prekvapená, pretože sa mi páčila oveľa viac než ostatné. Jordan Lennox, gróf z Falconridgea v sedemnásťročnej debutantke Mare Bryceovej nevidel iba ľahkomyseľnú slečnu, ale beznádejne sa do nej zamiloval. Ani Mara nebola voči tajomnému džentlmenovi imúnna, ale skôr než mohla prepadnúť neznámej vášni, odišiel z jej života na dlhých dvanásť rokov. Keďže jej rodina sa jej chcela zbaviť a potrebovali ju urýchlene vydať, nakoniec uverila dvoreniu neúnavného vikomta Piersona, za ktorého sa vydala a ktorému porodila syna Thomasa. Jej manželstvo bolo pre ňu utrpením a po tom ako ovdovela si sľúbila, že už nikdy nedovolí žiadnemu mužovi, aby jej vstúpil do života. Jordan aj po dlhom čase v krásnej ovdovenej Mare vníma obletovanú ženu, okolo ktorej sa krútia nápadníci a spočiatku sa mu nechce veriť, že sa zmenila a dokáže byť  verná. Tiež netuší o jej vrúcnych citoch k nemu a ani o tom, že ona nepozná pravý dôvod, pre ktorý ju v minulosti musel opustiť, aby si splnil svoju povinnosť voči vlasti. Ich iskrenie je hmatateľné a celkom stačí, aby chvíľu spočinuli jeden druhému po boku a v oboch sa prebudí láska, ktorú sa rozhodli vytlačiť zo svojich sŕdc. Mara však nie je iba taká obyčajná vdova, ale blízka priateľka princa regenta, ktorého chráni Jordan spolu s ostatnými členmi Klubu Inferno a ani sa nenazdá, život jeho najbližších, vrátane Mary a jej syna sú v ohrození. Neraz skúšaný muž opäť musí čeliť ťažkému rozhodnutiu a opúšťa ženu, ktorú miluje, aby ju chránil. Lenže Mara sa odmieta zmieriť s tým, že bude znova nešťastná, vrhá sa do jedného nebezpečenstva za druhým, aby nestratila lásku, na ktorú konečne začala veriť... Mara bola celkom znesiteľná knižná hrdinka, ale z môjho pohľadu mohla na Jordana chvíľu počkať a hneď sa nevydávať za toho grobiána Piersona, ale po tom by asi nebol tento príbeh. 

Foto a text: pb 

Hry o život: Balada o hadoch a vtáčatkách (2023) - akčný, dobrodružný, sci-fi

foto: net 

Filmové parametre: 

Originál názov: The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and snakes

Preklad: Hry o život: Balada o hadoch a vtáčatkách

Čas: 157 minút

Krajina: USA

Rok: 2023

Žáner: akčný, dobrodružný, sci-fi 

 

Technické parametre: 

Hudba: James Newton Howard

Kamera: Jo Willems

Predloha: Suzanne Collins 

Réžia: Francis Lawrence

Scenár: Michael LesslieMichael Arndt

 

Obsadenie postáv: 

Rachel Zegler - Lucy Grey Baird 

Tom Blyth - Coriolanus Snow 

Viola Davis - doktorka Volumnia Gal 

Hunter Schafer- Tigris 

Josh Andrés Rivera - Sejanus Plinth 

Irene Böhm - Lamina 

Amélie Hoeferle - Vipsania Sickle

Lilly Maria Cooper - Arachne Crane

Mona Vojacek Koper - Lil


Hodnotenie: 3/5 (priemer)

 

Film: https://www.csfd.cz/film/1108672-hunger-games-balada-o-ptacich-a-hadech/hraji/

 

Výstraha!!! Popis filmu nižšie spomina detaily!

Desiaty ročník Hier o život v aréne, ale aj na javisku dôkladne preverí, či je rozumné k nemu cítiť dôveru, nebodaj lásku...

Osemnásťročný Coriolanus Snow (Tom Blyth) osirie ako malý chlapec, keď mu mama zomrie a jeho otca zabijú rebeli. Veľmi tvrdo na sebe pracoval, pretože si vytýčil jasný cieľ: Zvíťaziť, získať štipendium a stať sa najlepším mentorom všetkých čias. Takáto myšlienka sa nepáči nielen jeho sesternice Tigris (Hunter Schafer), ale ani jemu najlepšiemu priateľovi a trochu labilnému Sejanusovi Plinthovi (Josh Andrés Rivera). Hoci Corionalus dostane za úlohu trénovať neobľúbenú a svojhlavú dievčinu z dvanástestého kraja Lucy Grey (Rachel Zegler), od začiatku sa k nej správa veľmi pozorne, až nie je žiadnym prekvapením, že sa čoskoro vzájomne zblížia. Lucy mu v aréne zachráni život, keď ho zavalí stožiar a postaví sa proti svojmu vlastnému tímu na čele rebelov a jej mentor ju na oplátku chráni a neúnavne bojuje o jej slobodu. Ich vzájomná náklonnosť im však nie je dopriata verejnou spoločnosťou a cesty zaľúbencov sa budú musieť rozdeliť, keď sa v očiach javiska stane z Coriolanusa zradca, ktorého pošlú vlakom ako posla mieru do neznámych končín, v ktorých sa k nemu pripojí aj Sejanus. Ich rozdielny pohľad na život a svet navždy dvoch priateľoch rozdelí a dušu mladého mentora, ktorý túžil po sláve a uznaní pohlcuje čoraz väčšia temnota. Keď sa rozhodne po boku dievčiny, ktorú ľúbi utiecť od svojich povinností a rodiny, navonok sa zdá, že jej láska by ho mohla zachrániť, ale ani tá nie je dostatočná, pretože mladíkove pochybnosti doslova zahubia všetko, na čom mu začne záležať. Ak by som to mala zhrnúť,  prvé dve časti ma bavili a so zatajeným dychom som sledovala dobrodružstva dvoch mladých hrdinov, ktorí sa do seba nikdy nemali zaľúbiť, ale tretia časť mi prišla nevierohodná a s nechuťou som film dopozerala dokonca. Možno to bude aj tým, že si potrpím na šťastných koncoch...