Lekce lásky (2006) - Suzanne Enoch

Autorka: Suzanne Enoch 

Anglický názov: Reforming A Rake, 2004

Český názov: Lekce lásky (2006)

Slovenský názov: nevyšlo 

Obdobie príbehu: neuvedené 

Počet strán: 294

Séria: S týmto prsteňom: Pulnoční setkání (2007), Skandál (2007) 

Vydavateľstvo: Domino 

Žáner: historický a ľúbostný román, erotika

Hodnotenie: **** (veľmi dobré) 

Link na knihu:  https://www.databazeknih.cz/knihy/with-this-ring-series-lekce-lasky-9567

Výstraha!!! Popis knihy nižšie spomina detaily príbehu! 

Ak existuje žena, ktorá sa skutočne vyzná do etikety a spoločenských pravidiel, je to slečna Alexandra Gallantová. Keďže pracuje ako guvernantka, vycibrené správanie má v malíčku, avšak nešťastná nehoda, kedy je nútená sa svojho zamestnania vzdať, jej spôsobí s hľadaním nového slušného živobytia nemalé problémy. To všetko sa zmení, keď reaguje na inzerát hriešne príťažlivého Luciena Balfoura, lorda z Kilcairneovho opátstva, ktorý hľadá guvernantku pre svoju sedemnásťročnú sesternicu Rose. Od začiatku sa Lucien netají tým, že na neho Lex spravila mimoriadny dojem a neprejde pomaly deň, aby pred ňou neutrúsil dvojzmyselnú hlášku alebo s ňou otvorene flirtoval. Alexandra by sa rada vyhla ďalšiemu škandálu, ktorý jej nechcene zničil povesť a keďže je zvyknutá sa odjakživa starať sama o sebe, nemieni ustúpiť ani o piaď, avšak neodbytný Lucien ju nenecháva na pokoji a neustále ju pokúša, až mu nečakane podľahne. Hlavný hrdina je vskutku milý a príjemný spoločník, možno na začiatku knihy mu velí ego, ale neskôr sa mení na galantného džentlmena, ktorý je nielen trpezlivý, ale aj ústretový, čo mi však nesedelo pri Alexandre, ktorá bola poriadne zanovitá. Nielen, že sa mu pokúsila vyhýbať, ale ešte sa aj snažila utiecť a to dokonca aj vtedy, keď jej Lucien viackrát vyznal svoju lásku, nad čím som nechápavo krútila hlavou. Myslím si, že ten únos Alexandry bol zbytočne vsunutý, aj keď mal svoje čaro, keďže si vďaka nemu obaja hlavní hrdinovia viaceré veci uvedomili a samotný záver príbehu, možno trošku presladený bol skutočne krásny a teda mňa dojal a pobavil zároveň. Čo sa týka Alexandrinej povesti, ktorá bola z pohľadu spoločenskej honorácie neprípustná sa čitateľ dozvie až pomaly ku koncu knihy, keďže SE nás necháva poriadne dlho v napätí a my sa len môžeme domnievať, čo sa jej naozaj prihodilo... Milo ma prekvapila aj Lucienova sesternica Rose, z ktorej sa vykľula duchaplná a rozumná mladá slečna a preto ma potešilo, že našla svoju spriaznenú polovičku. Priznám sa, že druhá hlavná ženská postava Victoria /Vixen/, o ktorej sa dočítame v druhej časti mi k srdcu veľmi neprirástla v tejto knihe, ale určite sa teším na Emmu, ktorá mi je asi najsympatickejšia zo všetkých. 

Foto a text: pb 


Vplyvná dáma (2011) - Tessa Dare

Autorka: Tessa Dare

Anglický názov: Lady of Persuasion, 2009

Český názov: nevyšlo 

Slovenský názov: Vplyvná dáma (2011)

Obdobie príbehu: 

Počet strán: 302

Séria: Toby a Isabel: Bohyňa lovu (2010), Zvábená siréna (2011)

Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ 

Žáner: historický a ľúbostný román, erotika

Hodnotenie: ** (slabší priemer)

Link na knihu:  https://www.databazeknih.cz/knihy/toby-a-isabel-vplyvna-dama-110277

Výstraha!!! Popis knihy nižšie spomina detaily príbehu! 

Nuž, ani tretia časť ma neoslovila a musela som sa premáhať, aby som ju dočítala. Hlavná ženská postava, ktorá stvárnila Benedictovu mladšiu sestru - Isabelu Graysonovú, je síce rozhodne bystrejšia od Lucy a mravnejšia od Sophie, dokonca sa ponáša na tú panenskú nevestu, akú sa TD snažila opísať, nechýba jej ani sociálne cítenie, avšak doslova sa nechá poblázniť jediným mužom. Celkom stačí, aby ju sir Tobias Altridge odviedol na terasu, kde ju pobozká a je ochotná mu prisľúbiť aj modré z neba. A hlavný hrdina je natoľko Isabelou pobláznený, že ju neváha okamžite požiadať o ruku a kvôli nej kandidovať aj do parlamentu, pretože Bell sa rozhodla stať vplyvnou dámou, aby sa mohla venovať dobročinnosti a charitatívnym akciám. Hlavní hrdinovia sa ani nenazdajú a sú zosobášení, príbeh je pomerne jednoduchý, nič prevratné sa v ňom nedeje a hladko a pomaly odsýpa až dokonca. Pôvodne som si chcela od spisovateľky ešte nejaké dielo prečítať, ale po poslednej časti tejto série som pochopila, že to nie je nič pre mňa a upriamim pozornosť na iné knižky. 

Foto: pb 

Zvábená siréna (2011) - Tessa Dare

Autorka: Tessa Dare

Anglický názov: Surrender of a Sirene, 2009

Český názov: nevyšlo 

Slovenský názov: Zvábená siréna (2011)

Obdobie príbehu: 1817

Počet strán: 326

Séria: Toby a Isabel: Bohyňa lovu (2010), Vplyvná dáma (2011)

Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ 

Žáner: historický a ľúbostný román, erotika

Hodnotenie: ** (slabší priemer)

Link na knihu:  https://www.databazeknih.cz/knihy/toby-a-isabel-zvabena-sirena-110279

Výstraha!!! Popis knihy nižšie spomina detaily príbehu! 

Už v prvej časti sme sa mohli so Sophiou Hatthawayovou stretnúť, kde vystupovala ako snúbenica sira Tobiasa Altridgeho, od ktorého sa napokon rozhodla utiecť, aby mohla žiť podľa seba bez pravidiel spoločnosti. Hlavná hrdinka sa už v predošlej knihe dosť porovnávala s Lucy Wilthamovou, ktorú chcela tromfnúť v oblasti milostného života, preto si poctivo prečítala aj nemravnú knihu, aby sa viac zasvätila do zakázanej vášne. Nielen, že sa venovala maľovaniu obrazov, ale zároveň všade rozprávala šokujúci príbeh o tom, ako ju jej učiteľ maľovania pripravil o panenstvo a to tak vierohodne, až by tomu uveril aj samotný čitateľ. Podobne ako pri Lucy, aj pri Sophii som bola na vážkach, nakoľko ma napadlo, že trpím rozdvojenou osobnosťou, pretože v skutočnosti netušila čo vlastne naozaj chce alebo hľadá. Až dokým nestretla príťažlivého a neohrozeného kapitána Benedicta Graysona, pri ktorom stratila nielen hlavu, ale aj srdce. Na môj dušu, hlavná hrdinka bola tým nehanebným darebákom natoľko uhranutá, že neváhala plniť akékoľvek jeho želanie a dokonca sa pred ním nielen odhaliť, ale aj ... to si radšej domyslite. Každopádne, rovnako ako ma nezaujal prvý diel, tak si ma nezískala ani druhá časť a naozaj som sa premáhala, aby som ju dočítala. Žiaľ, táto spisovateľka nie je pre mňa, na môj vkus píše príliš moderne a ja mám rada, ak sa v historických románoch opisuje viac prostredie, kde sa príbeh odohráva a nielen milostné pletky do seba najmenších detailov, no každému sa páči niečo iné. :) 

Foto: pb 

Bohyňa lovu (2010) - Tessa Dare

Autorka: Tessa Dare

Anglický názov: Goddess of The Hunt, 2009

Český názov: nevyšlo 

Slovenský názov: Bohyňa lovu (2010)

Obdobie príbehu: 1817

Počet strán: 280

Séria: Toby a Isabel: Zvábená siréna (2011), Vplyvná dáma (2011)

Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ 

Žáner: historický a ľúbostný román, erotika

Hodnotenie: ** (slabší priemer) 

Link na knihu:  https://www.databazeknih.cz/knihy/toby-a-isabel-bohyna-lovu-91763

Výstraha!!! Popis knihy nižšie spomina detaily príbehu! 

Táto kniha vo mne zanechala rozporuplné pocity. Od prvej strany sa v nej stretneme s hlavnou hrdinkou Lucy Walthamovou, ktorá je síce po každej stránke nevinná, ako uvádza TD, ale na druhej strane sa správa ako vychýrená kurtizána. Od svojich ôsmich rokoch si vzala do hlavy, že získa lásku sira Tobiasa Altridgeho a je preto odhodlaná urobiť čokoľvek, dokonca aj zviesť jeho dobrého priateľa Jeremyho Trescotta, vojvodu z Kendallu. Ten je spočiatku v šoku z toho, ako sa na neho Lucy všade vešia a nadbieha mu pri každej príležitosti, až sa chytí do jej starostlivo nastraženej pasce a uvedomí si, že po nej tiež túži až k zblázneniu a prestane sa jej vyhýbať. Lucy vôbec nevystupuje ako poznáme iné hlavné hrdinky v takomto žánri a čitateľ má z nej pocit, že ani sama nevie čo alebo koho vlastne chce. Niekedy mi bolo Jeremyho až ľúto, pretože určite pobral viac rozumu než hlavná ženská protagonistka, ktorá si na ňom skúšala všetky ženské fígle, pretože ich mala naštudované z jednej nemravnej knihy o mliekarke a jej milencovi. Samotný príbeh mi prišiel pomerne jednoduchý a plytký, čakala som nejaký zvrat v deji, ale väčšinou sa krútil ohľadne intríg medzi dvoma hlavnými hrdinami, ktorí boli opakovane vyrušení ak sa ocitli sami a rozhodli sa, že po sebe skočia ,,doslova." V knihe sa stretneme aj s postavou Sophie Hatthawayovej, ktorá stvárni hlavnú postavu v druhej časti príbehu a ktorá v prvej časti vystupuje ako snúbenica Tobyho. Priznám sa, že som sa pri čítaní nikde v knižke nedozvedela, prečo sa Sophia rozhodla utiecť od Tobyho a ani som poriadne nepostrehla, kedy sa z dvoch rivaliek Lucy a Sophie stali najlepšie priateľky. Sophia mi bola trošku sympatickejšia od Lucy, aj keď obidve mali jednu vec spoločnú - správali sa pomerne zvláštne a na danú dobu boli mimoriadne odvážne a vyzývavé. Tento historický román ma žiaľ štýlom písania nezaujal, aj keď som ho napokon s prestávkami dočítala až do konca. 

Foto a text: pb 

Bridgerton A žili šťastne až naveky (2022) - Julia Quinn

Autorka: Julia Quinn 

Anglický názov: Happily Ever After, 2013

Český názov: nevyšlo 

Slovenský názov: Bridgerton A žili šťastne až naveky (2022)

Obdobie príbehu: Anglicko

Počet strán: 240

Séria: Bridgertonovci: Vévoda a já (2004), Vikomt, který mnř miloval (2005), Nevhodný návrh (2005), Čekánka (2006), S láskou, Eloise (2006), Nečekaná láska (2007), Poznáš to z polibku (2007), Před svatbou (2008) 

Vydavateľstvo: Pandora 

Žáner: historický a ľúbostný román, erotika

Hodnotenie: ***** (výborné) 

Link na knihu:  https://www.databazeknih.cz/knihy/bridgertonovi-bridgertonovci-a-zili-stastne-az-naveky-487884

Výstraha!!! Popis knihy nižšie spomina detaily príbehu! 

Čitatelia, ktorí milujú príbeh o rodine Bridgertonovcov ho môžu znova zažívať v podobe milých a vtipných epilógoch, kde sa dozvieme nemálo zaujímavostí, ktoré sme sa po dočítaní každej jednej časti samých seba spytovali, dúfajúc, že sa dostaneme k rýchlym odpovediam. Táto knižka nám otvára možnosti zistiť, ako to dopadlo s listami od Simonovho otca, od koho sa Eloise podarilo zistiť, kto je v skutočnosti lady Whistledownová, načreli sme aj do života dospelej Amandy, ktorá bola nevlastnou dcérou Eloise, na svetlo sveta vyšlo, či sa Francesce, ktorá sa považovala za neplodnú konečne podarilo otehotnieť, či sa Hyacinth po šestnástich rokoch hľadania diamantov naskytla možnosť ich objaviť, dozvedeli sme sa, čím si Lucy musela po pôrode prechádzať a dokonca sme zistili, ako začal vzťah Edmunda a Violet, ktorý však ako jediný nemal šťastný koniec lásky... Som veľmi rada, že JQ napísala tento príbeh, ktorý však neodporúčam čítať nikomu, kto si neprečítal všetkých osem častí z rodiny Bridgertonových. 

Foto a text: pb 

Cizí muž v mém náručí (2008) - Lisa Kleypas

Autor: Lisa Kleypas


Anglický názov: Stranger in my Arms, 1998

Český názov: Cizí muž v mém náručí (2008)

Slovenský názov: nevyšlo 

Počet strán: 260

Séria: žiadna 

Vydavateľstvo: Domino 

Žáner: krásna beletria, próza, historický román, erotika 

Hodnotenie: ***** (výborné) 


Výstraha!!! Popis knihy nižšie spomina detaily knihy! 

Na túto knižku boli rôzne ohlasy, tak som sa rozhodla urobiť vlastný názor. Lady Larissa Hawksworthová si uľahčene vydýchla, keď sa pred rokmi dozvedela, že nečakane ovdovela. Jej manželstvo s chladným a sebeckým Hunterom bolo neznesiteľné a ona znenávidela rolu manželky do takej miery, až sa zaprisahala, že už nikdy viac so žiadnym mužom na lóže neuľahne. S láskou sa venuje dobročinným činnostiam, ako starostlivosti o deti v sirotincoch, starým a chorým ľuďom a všetkým strateným dušiam, ktoré má potrebu zachrániť pred nehostinným svetom. Jej pokojný a zabehnutý život naruší príchod nového Huntera, ktorý sa vydáva za jej zosnulého manžela, čo sa jej ani trochu nepáči. Hoci sa do ich spoločného domu vrátil láskavý a okúzľujúci cudzinec, Lara si od neho drží odstup a dožaduje sa, aby vyhľadal náruč ochotných žien, ako to zvykol robiť v minulosti. Huntera veru čaká tvrdý boj o Larissino nedostupné srdce, ktoré nikdy nezažilo lásku muža a neokúsilo ani náznak nehy. A veru ide o mimoriadne trpezlivého hlavného hrdinu, ktorý je ochotný strpieť Larino odmietanie, obetovanie sa pre tých menej šťastných, osvojenie si malého chlapca zo sirotinca, dokonca jej naslúcha, keď sa jej mladšia sestra Rachel stane obeťou násilia svojho krutého manžela, ale zároveň Hunterovho najlepšieho priateľa. Napokon sa mu podarí prelomiť ľady, ktorými sa Lara ohradila, ale takmer ho to bude stáť vlastný život. Úprimne ma prekvapilo, ako sa pred koncom príbehu Lara pasívne zachovala a bola uzrozumená, že o Huntera navždy príde, no emotívny záver mi tento nedostatok vynahradil. Otázkou stále ostáva, kto je muž, ktorý sa vrátil do Larinho života, ak by to nebol jej skutočný manžel? Ide o veľmi podarené dielo, ktoré je napínavé od prvej strany až dokonca, aj keď treba uznať, že by si možno zaslúžilo pár strán navyše. 

Foto: pb

Nebezpečný milenec (2010) - Rexanne Becnel


Autor: Rexanne Becnel 


Anglický názov: Dangerous to Love, 1997

Český názov: nevyšlo 

Slovenský názov: Nebezpečný milenec (2010)

Počet strán: 312

Séria: žiadna 

Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ 

Žáner: krásna beletria, próza, historický román, erotika 

Hodnotenie: **** (veľmi dobré) 


Výstraha!!! Popis knihy nižšie spomina detaily knihy! 

Dvadsaťosemročná slečna Lucy Drysdalová od začiatku vystupuje ako inteligentná a kultivovaná dáma, ktorá si je vedomá svojich hodnôt a kvalít. Svoj talent by rada rozvíjala, nebyť bratových päť detí, ktoré sa jej lepia neustále na päty, dožadujúc sa jej pozornosti. Keďže z vidieckeho sídla nevytiahla päty, túži po veľkom Londýne, kde by sa mohla stretnúť so svojím tajným idolom - mladým učencom sirom Jamesom Mawbeym,  s ktorým si už rok píše listy. Tento tajný sen sa jej napokon splní, lenže do života jej vstúpi nielen prešibaná stará grófka Westcottová, ale aj jej nesmierne atraktívny a nebezpečný vnuk Ivan Thornton, gróf z Westcottu, ktorému v žilách prúdi čiastočná cigánska krv. Tento mladý muž bol ako dieťa rodinou odvrhnutý a tak sa bráni akýmkoľvek citom a odmieta prejavovať lásku, ale aj ju prijímať. Poriadne zamotá život starostlivej Lucy, ktorá bola odjakživa obklopená milujúcou rodinou a nevie pochopiť, ako sa môže ľudské srdce tak veľmi zatvrdiť voči niečomu takému krásnemu ako je potreba niekoho milovať. Lucy sa stane gardedámou Ivanovej sesternice Valérie a jej úlohou je, aby zabránila tomu, aby medzi dvoma mladými ľuďmi preskočila iskra, no nakoniec je to práve ona, ktorá sa dá nachytať a padne arogantnému a príťažlivému Ivanovi do siete. V polovičke knihy už prestáva Lucy vystupovať ako nezávislá a nebojácna žena, poriadne sa nechá nepolepšiteľným hlavným hrdinom povláčiť a pomaly pri každom jeho dotyku zahorí neskonalou túžbou, čo je pomaly typické pri každej knihe od RB. Možno jej pasívne správanie zapríčinilo aj to, že jej život nevychádza podľa predstáv, pretože jej vysnívaný učenec sa zaľúbi do jej zverenky Valérie, Ivanovi sa ju podarí zviesť a ešte s ním aj čaká dieťa. Musím uznať, že Lucy sa príliš ľahko vzdala a prakticky podkopala vlastnú hrdosť, keď samoľúbemu grófovi otvorila svoju náruč po tom, ako ju nechal dva mesiace čakať a následne sa k nej nepekne zachoval, keď zistil, že je tehotná... Veru, nie každá žena by mu dokázala odpustiť tak rýchlo a už vôbec nie tak duchaplná hlavná ženská postava, ako spisovateľka Lucy opísala. Inak bol príbeh vtipný, úprimne som sa pri ňom nasmiala a celkovo sa mi páčil. 

Foto: pb 

Něžné intriky (2009) - Rexanne Becnel

Autor: Rexanne Becnel 


Anglický názov: Thief of my Heart, 1991

Český názov: Něžné intriky (2009)

Slovenský názov: nevyšlo 

Počet strán: 260

Séria: žiadna 

Vydavateľstvo: Alpress

Žáner: krásna beletria, próza, historický román, erotika 

Hodnotenie: **** (veľmi dobré)


Výstraha!!! Popis knihy nižšie spomina detaily knihy! 

Priznám sa, že pri čítaní tejto knihy som mala výrazné obavy, nakoľko som si z viacerých zdrojov prečítala, že v príbehu vystupuje chamtivá a intrigánska hlavná hrdinka, no nakoniec som jej dala šancu a veru neľutujem. Slečna Lacie Montgomeryová Kimbellová sa snaží za každú cenu zachrániť dievčenskú školu v Sparow Hill a keď sa jej naskytne príležitosť neváha a sfalšuje dokumenty, ktoré sú dôkazom, že sa z nej stala manželka pána Frederika Kimbella - zakladateľa školy a následne bohatá a úctyhodná vdova. Táto rola jej celkom dobre sadne, až dokým sa v jej živote nezjaví jeho príťažlivý brat Dillon Loockwood, ktorý prakticky uvažujúcej a trošku puritánskej dáme prevráti život hore nohami. Lacie si za každú cenu snaží držať od skúseného Dillona odstup, ale čím väčšmi sa mu snaží vyhýbať, tým rýchlejšie prepadá jeho mužskému šarmu. Často sa stáva, že práve kvôli nemu prepadá návalom plaču a úzkostlivým stavom, pretože si uvedomuje, že jej ten muž nie je ukradnutý, ale na druhej strane nedokáže uveriť, že by o ňu mohol mať skutočný záujem. No nemožno sa hlavnej hrdinke čudovať, keďže sa Dillon do záveru knihy odmieta k svojim citom priznať a necháva Lacie na pochybách. Musím uznať, že Dillon sa k úbohej Lacie správal niekedy skutočne poľutovaniahodne a ako to už u tejto spisovateľky býva, tak sa tu opakuje vzorec: Alfa samec a odovzdaná hrdinka, ktorá sa pri letmom dotyku rozpúšťa ako med v čaji. Teda, Lacie sa dlho nedala zlomiť, čo sa mi na nej páčilo, aj keď si myslím, že bola až slepo zaľúbená do Dillona, ktorý sa neraz správal ako sebec, aj keď ani Lacie nebola zrovna svätá... Každopádne išlo o pekný príbeh, ktorý som nakoniec dočítala až do samého konca. 

Foto a text: pb

Búrka v srdci (2011) - Rexanne Becnel

Autor: Rexanne Becnel 


Anglický názov: Heart of the Storm, 1995

Český názov: Búrka v srdci (2011)

Slovenský názov: nevyšlo 

Počet strán: 264

Séria: žiadna 

Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ  

Žáner: krásna beletria, próza, historický román, erotika 

Hodnotenie: **** a pól (veľmi dobré) 


Výstraha!!! Popis knihy nižšie spomina detaily knihy! 

Slečnu Elizu Victorine Thoroughgoodovú, všetci považujú za tichú a utiahnutú mladú ženu, ktorá urobí všetko, čo od nej jej milujúca rodina očakáva, vrátane svadby s neodolateľným Michaelom Johnstonom. Práve za neho má strach sa vydať, pretože jej snúbenec na ňu pôsobí až príliš noblesne a uhladene. Aby sa vyhla sobášu, tak sa rozhodne vziať svojho desaťročného bratanca Aubreyho mimo Anglicka, kde by sa mohol vyliečiť a znova začať chodiť bez invalidného vozíka a zároveň dúfa, že aj ona by sa mohla dostať zo svojej astmy, ktorá ju trápi už dlhé roky. Počas plavby loďou je však unesená posádkou šarmantného kapitána, ktorý si zmyslel, že sa pomstí Aubreymu, za to čo mu ich otec v minulosti spravil. Kapitán Cyprian Dare dvadsať osem rokov čakal, kedy sa pomstí svojmu nevlastnému otcovi za to, že zničil život jeho milovanej mame a odmietol sa k nemu priznať. Preto sa rozhodol, že unesie jeho syna a svojho nevlastného brata Aubreyho, aby mu dal okúsiť jeho vlastnej medicíny, no všetko sa skomplikuje, keď sa do toho zamieša odvážna a pôvabná Eliza, do ktorej sa proti svojej vôli bezhlavo zaľúbi, čo si však odmieta dlho priznať. Ako to už býva v týchto historických románoch z pera spisovateľky RB, hlavný hrdina Cyprián sa zmieta medzi túžbou a vášňou, rozhodnutý dobyť vytúženú ženu a zároveň si ju celkom podmaniť, lenže v tomto prípade narazí na tvrdý oriešok, pretože Eliza mu nič nedaruje, získa si rešpekt celej jeho posádky a nakoniec ho donúti, aby si zvliekol pancier, ktorým si obalil svoje srdce... Eliza bola jedným slovom úžasná a veľmi sa mi páčilo, ako sa za svoju lásku k Cypriánovi, hoci v očiach celej jej rodiny nevhodného nápadníka rozhodla bojovať. 

Foto a text: pb 

Prokletá nevěsta (2001) - Rexanne Becnel

Autor: Rexanne Becnel 


Anglický názov: The maiden bride, 1996

Český názov: Prokletá nevěsta (2001)

Slovenský názov: nevyšlo 

Počet strán: 328

Poznámka: Príbeh som mala problém dočítať, pretože som obsiahnutý samými erotickými praktikami, ktoré ma už v polovice knihe začali rušiť, pretože na mňa vyskakovali z každej strany, až som mala pocit, že čítam erotický román a nie historický, ktorý bol zasadený do dvanásteho storočia. 

Séria: žiadna 

Vydavateľstvo: Alpress 

Žáner: krásna beletria, próza, historický román, erotika 

Hodnotenie: *** a pól (lepší priemer) 


Výstraha!!! Popis knihy nižšie spomina detaily knihy! 

V stredoveku boli obdobia, kedy sa verilo, že ak sa narodia dvojičky, jedna z nich prinesie rodine záhubu, a preto musela byť zavraždená. Podobný osud čakal aj Lindu, mladšiu sestru Beatrix, ktorá sa narodila ako druhorodená, no za to oveľa húževnatejšia a odvážnejšia oproti svojej na vlas rovnakej dvojičke. No keďže ich otec nadovšetko miloval svoju krásnu manželku, zmiloval sa nad ich mladšou dcérou a nechal ju nažive, no vypálil jej na lýtku znamienko, aby ich od seba dokázal rozlíšiť. Úbohá Linda, tá veru nemala na ružiach ustlané, vlastná rodina ju prehliadala, správali sa k nej horšie než k odpornému švábovi, otec pre ňu nemal milého slova, babička ju bila, brat sa k nej správal hrubo, jedine Beatrix k nej bola vľúdna a priateľská. A tak sa Linda rozhodla, že ju zachráni pred nešťastným osudom, prevezme jej rolu a vydá sa za ich rodinného nepriateľa Axtona de la Manseho. Ten vôbec v skutočnosti netušil, s kým má dočinenia a hoci svoju manželku priamo netýral, od začiatku ju vnímal ako prostriedok na uspokojenie svojich potrieb, dávajúc jej všade, kde sa pohla svoju nadradenosť, dokonca si ju označil aj zlatou reťazou, aby mala stále na pamäti, ku komu patrí. Lindy mi bolo veru ľúto, pretože jej muž prepadával výbuchom zlosti, neváhal ju zvrhlo ponižovať a prakticky okrem častého a pravidelného obcovania jej nijako neprejavoval svoju náklonnosť. V jeho očiach bola nepriateľom, dcérou muža, ktorý ho pripravil o domov, dvoch bratov a otca a on mal právo ju podľa svojho mienenia nenávidieť a urobiť jej zo života peklo. Keď čoskoro praskne, že Linda v skutočnosti nie je jeho manželkou a Axton bol podvedený, správa sa k hlavnej hrdinke ešte horšie než k slúžke a nebyť jeho matky a neskôr jeho mladšieho brata Petra, asi by to úbohá Linda na hrade neprežila. Keď si predstavím, čo všetko Linde jej vlastná rodina postvárala, správala sa k ním prekvapujúco láskavo a úctivo, až si toľkú pozornosť od ťažko skúšanej ženy ani nezaslúžili. Hoci sa v knižke často hovorilo o tom, aká je Beatrix anjelská a úžasná, ja som si ju veľmi neobľúbila, rovnako ako som si nenašla pozitívny vzťah k Axtonovi, ktorý sa podľa mňa k Linde vôbec nehodil. Najväčším prekvapením bol pre mňa Peter, ktorý sa obetoval kvôli bratovi, aby si mohol Axton vziať za manželku ženu, ktorú údajne miloval, aj keď som nikde medzi stránkami nepostrehla, ako veľmi sa Peter do Lindinej staršej sestry zamiloval... Keď hrozí, že Axton o Lindu navždy príde, vtedy ho konečne osvieti a rozhodne sa získať jej lásku, pričom v samom závere knihy je ako vymenený, ale ani napriek tomu si nezískal moje sympatie a podľa mňa s ním mala Lindu božskú trpezlivosť... Čo mi v knihe chýbalo, bol epilóg, kde by sa čitateľ mohol dozvedieť, či sa naozaj Beatrix a Peter zobrali... 

Foto a text: pb