Nevesta si berie ženícha - Lisa Berne (2023)

Autorka: Lisa Berne 

Anglický názov: The Bride Takes a Groom , 2018

Slovenský názov: Nevesta si berie ženícha (2023) 

Obdobie príbehu: Anglicko, 1805

Počet strán: 352

Séria: Dynastia Penhallow: Nevestin bozk (2022), Pán a jeho nevesta (2022)

Vydavateľstvo: Ikar  

Žáner: historický a ľúbostný román, erotika, humor,  

Hodnotenie:  *** (priemer)

Link na knihu: https://www.databazeknih.cz/knihy/dynastia-penhallowu-dynastia-penhallow-nevesta-si-berie-zenicha-512444

Výstraha!!! Popis knihy nižšie spomina detaily príbehu! 

Nuž, táto časť bola asi druhá najslabšia a bohužiaľ, nezískala si moje sympatie. Hlavní hrdinovia príbehu - kapitán Hugo Penhallow a slečna Katherine Brooková sa poznali ako deti a dokonca boli veľmi dobrými priateľmi. Zatiaľ čo z Huga sa stal vojak a námorník, z Kate sa napriek neurodzenému pôvodu vykľula bohatá dedička, ktorá nemá núdzu o nápadníkov. V minulosti rada porušovala pravidlá na dievčenskej akadémie pre mladé dámy a dokonca sa zaplietla s učiteľom hudby, keď mala iba štrnásť rokov a od toho dňa ju jej otravní rodičia neustále sledujú aj na čele ich vyzvedačky - slúžky Celéste. Kate si zo svojej budúcnosti veľkú hlavu nerobí a dokonca neváha vyzvať Huga, aby sa s ňou oženil, s čím on nadšene súhlasí, pretože potrebuje zabezpečiť svoju rodinu a Kate predstavuje plnú truhlicu zlata. Z oboch strán ide o svadbu z rozumu, kde ani jeden toho druhého nemiluje, až dokým obaja nezistia, že sa navzájom potrebujú... V príbehu vystupujú vedľajšie postavy, ako Hugovi mladší súrodenci: Bertram, Francis, Gwendolyn, Percival, ktorí ma zaujali, príbeh oživoval aj papagáj seňor Rogrigo, čo považujem za pozitíva, ale dosť mi pri čítaní prekážali mnohé francúzske výrazy, ktorým som nerozumela, taktiež neohrabaný prejav hlavných postáv (najmä Kate), ktorá akoby nevedela, kde naozaj patrí a občas pôsobila až dotieravo a príliš ordinárne. Aj napriek tomu, že sa z nej nakoniec stala filantropka, ktorá rozdala svoj majetok, zachránila svoju bývalú slúžku pred životom v biede, spasila jednu svoju tyranku z mladosti a dokonca v sebe objavila spisovateľského ducha, nijako zvlášť na mňa neurobila dojem. Ách, Lisa Berne vážne nie je pre mňa, ale opisy boli naozaj pestré a zaujímavé  a veľa vecí som sa podozvedala, čo náležite oceňujem. 

Foto a text: Patrícia Brestovanská 

Pán a jeho nevesta (2022) - Lisa Berne


Autorka: Lisa Berne 

Anglický názov: The Laird Takes a Bride , 2017

Slovenský názov: Pán a jeho nevesta (2022)

Obdobie príbehu: Anglicko, 1811

Počet strán: 312

Séria: Dynastia Penhallow: Nevestin bozk (2022), Nevesta si berie ženícha (2023) 

Vydavateľstvo: Ikar  

Žáner: historický a ľúbostný román, erotika, humor, 

Hodnotenie:  *** a pól (priemer)

Link na knihu: https://www.databazeknih.cz/knihy/dynastia-penhallowu-dynastia-penhallow-pan-a-jeho-nevesta-491710

Výstraha!!! Popis knihy nižšie spomina detaily príbehu! 

Alasdair Penhallow, pán hradu Tadgh, by sa najradšej svadbe vyhol, ale keďže nad ním visí Damoklov meč, musí si do tridsiatichpiatich dní nájsť súcu nevestu. V minulosti už jednej žene svoje srdce takmer zveril a od toho dňa je obozretný a odmieta sa citovo viazať. Niečo podobné zažila aj Fiona Douglassová, ktorá sa ako oveľa mladšia zaľúbila do nesprávneho muža - Logana Munroa a ten si nakoniec vzal za manželku jej mladšiu sestru Nairnu, až sa navždy zmierila s tým, že zostane slobodná. A možno by aj svoj záväzok dodržala, keby znenazdania nezistila, že ak sa nevydá, hrozí jej smrť. Z toho dôvodu odíde k Alasdairovi spolu s ďalšími mladými dámami na jeho hrad, aby ho lepšie spoznala a zistila, či sa k sebe hodia. A nakoniec sa práve Fiona stáva manželkou pána hradu, pričom v ich vzťahu absentuje náklonnosť, vášeň a dôvera. Pomerne dlho trvá, kým si obaja k sebe nájdu cestu, až nakoniec vysvitne, že ich manželstvo je neplatné, Fiona odchádza domov za svojimi rodičmi a tam sa znova stretáva s Loganom, v ktorom sa už raz sklamala, lenže ten je čerstvo ovdovený a zdá sa, že po nej úprimne túži. V príbehu sa stretneme s jazernou príšerou, o ktorej sa nič nedozvieme, s jasnovidným dievčatkom Sheilou, s jedným celkom bezpečným a hladko vyriešeným únosom a s jedným príliš tvrdohlavým hrdinom, ktorý sa až do poslednej strany nevie postaviť za svoje city. Na môj vkus bola Fiona až príliš skoro ochotná vkĺznuť do náruče svojho bývalého milého a Alasdair sa len tak z ničoho nič rozhodol, že ju musí mať znova za manželku a jeho láske som priveľmi neverila. Žiaľ, ani druhá časť tejto série ma nijako zvlášť neoslnila, aj keď bola o chlp lepšia než druhá. Je to škoda, pretože opisy sú pekné, akurát štýl písania mi nesedí... 

Foto a text: Patrícia Brestovanská 

Nevestin Bozk - Lisa Berne (2022)

Autorka: Lisa Berne 

Anglický názov: You May Kiss the Bride, 2017

Slovenský názov: Nevestin bozk (2022) 

Obdobie príbehu: Anglicko, 1811  

Počet strán: 320

Séria: Dynastia Penhallow: Pán a jeho nevesta (2022), Nevesta si berie ženícha (2023) 

Vydavateľstvo: Ikar  

Žáner: historický a ľúbostný román, erotika, humor, 

Hodnotenie:  *** (priemer)

Link na knihu: https://www.databazeknih.cz/knihy/dynastia-penhallowu-dynastia-penhallow-nevestin-bozk-484636

Výstraha!!! Popis knihy nižšie spomina detaily príbehu! 

Musím smutne pripustiť, že mi trvalo týždeň, kým som dočítala prvú časť tejto knižnej série, pretože štýl LB mi akosi nesadol. V príbehu, ktorý mi prišiel bezduchý sa stretneme s opovrhovanou a osirelou slečnou Líviou Stuartovou, ktorá nápadne pripomína novodobú Popolušku. Hlavná ženská postava je najprv pokorná a vľúdna, ale po stretnutí s pyšným Gabrielom Penhallowom sa z nej vykľuje odvážna rebelantka, odhodlaná nad ním zvíťaziť všetkými možnými prostriedkami. Ani sa nenazdá a je s týmto samoľúbym džentlmenom zasnúbená, pričom sa snaží pred svadbou uniknúť všemožnými spôsobmi a dokonca sa neváha zamestnať v hostinci a drhnúť špinavé dlážky. Lívia je z plánovanej svadby rozrušená a keď sa so svojím snúbencom ocitne v kúpeľnom meste Bath, obaja sa k sebe správajú rezervovane s prílišnou vážnosťou a zdvorilosťou, pričom ani jeden z nich netúži uzavrieť manželstvo z rozumu kvôli nerozvážnosti - zakázanému bozku, ku ktorému nemalo dôjsť... Celý dej plynie pomerne rýchlo, hlavné postavy sa presúvajú z miesta na miesto, Lívia sa dostane do nemilosti Gabrielovej matky, podarí sa jej zachrániť túlavého psíka, znova sa pokúša o útek, krátko na to príde o nevinnosť, ak sa ten akt tak dal nazvať, následne sa stará o Gabrielovu mamu, zažije zopár krát vášnivé vzplanutie s Gabrielom, až musí byť svedkom jeho čudných nálad, kedy ju muž, do ktorého sa údajne zaľúbila okato prehliada a ona prepadá svojej clivosti. Keď sa na sc=ne zjaví Gabrielov bratanec Hugo, ktorý bol originálny, Gabriel si pomyslí, že sú do seba zaľúbení a bez mihnutia oka zruší zásnuby a celý čas sa správa ako trubiroh a tá ich láska... Doslova ma ubíjali krátke vety, ktoré pôsobili rušivo, neraz primoderné výrazy a myšlienky a žiaľ ani pekné a rozmanité opisy odievania a činností to nezachránili.

Foto a text: Patrícia Brestovanská 

Nečakane vojvodkyňou (2016) - Valerie Bowman

 


Autorka: Valerie Bowman 

Anglický názov: The Unexpected Duchess, 2014

Slovenský názov: Nečakane vojvodkyňou (2016)

Obdobie príbehu: Londýn, 1815, 

Počet strán: 351

Séria: Hravé nevesty: Náhodne grófkou (2016), Lady v modrom (2017), Neodolatelný ničema (2020)

Vydavateľstvo: Ikar  

Žáner: historický a ľúbostný román, erotika, humor, 

Hodnotenie: 4/5 

Link na knihu: https://www.databazeknih.cz/knihy/playful-brides-necakane-vojvodkynou-280304

Výstraha!!! Popis knihy nižšie spomina detaily príbehu! 

Prvá časť, ktorou sa odštartovala séria ,,Hravé nevesty" priniesla nemálo dobrodružstva, pretvárky, humoru, ale aj neobyčajnej lásky a spaľujúcej vášne. Lady Lucy Uptonová je považovaná za nekonvenčnú dámu a  keďže sa jej väčšina mužov bojí a má strach sa s ňou pustiť do slovnej potýčky, nad výdajom nepomýšľa a naplno si užíva život bez záväzkov. Napriek tomu, že je bezprostredná a etiketa jej veľa nehovorí, je vernou a milujúcou priateľkou lady Cassandry Monroeovej a lady Jane Lowndesovej, ktoré rovnako ako ona nemajú žiadneho stáleho ctiteľa. Keďže veľmi dobre vie o pravých citoch Cass voči jej priateľovi z detstva - kapitánovi Juliánovi Swiftovi, nemôže dopustiť, aby sa tak mierna a úslužná žena ako je jej drahá priateľka vydala za búrlivého a neohrabaného vojvodu z Claringdonu. Od samého začiatku sa snaží medzi nich miešať, aby zabránila svadbe bez lásky, čo vyvolá viaceré mätúce a humorné situácie. Vojvoda z Claringdonu, Derek Hunt by rád pojal za ženu tichú Cassandru, pretože dal sľub svojmu umierajúcemu priateľovi a stál si za svojím slovom, lenže to by ho nemohla ustavične pokúšať jej najlepšia priateľka Lucy, ktorá ho od začiatku priťahuje. Kvôli tejto žene sa neváha znemožniť, zúčastniť v slovnom súperení pred obecenstvom, vydávať za básnika v ľúbostných listoch alebo dokonca porušiť svoje slovo. Keďže sú obaja hlavní hrdinovia poriadne tvrdohlaví, neustále sa schádzajú-rozchádzajú, až konečne pochopia, že sú jeden pre druhého stvorení... Lucy mi trošku liezla na nervy, keď odmietala Dereka, aj keď vedela, že sa už neuchádza o Cass a opakovane sa za neho odmietla vydať a tiež tým, že sa za každú cenu a niekedy až neprirodzene, nad ním snažila vyhrať. Nuž, znova sa mi potvrdilo, že VB sa nestane mojou obľúbenou spisovateľkou, hoci nepíše vôbec zle, ale pre mňa je jej štýl písania jednoduchší a dávam prednosť náročnejšej literatúre. 

Foto a text: Patrícia Brestovanská 


Neodolatelný ničema (2020) - Valerie Bowman

Autorka: Valerie Bowman 

Anglický názov: The Irresistible Rogue, 2015

Český názov: Neodolatelný ničema (2020)

Obdobie príbehu: Londýn, 1816, 

Počet strán: 308

Séria: Hravé nevesty: Nečakane vojvodkyňou (2016), Náhodne grófkou (2016), Lady v modrom (2017)

Vydavateľstvo: Ikar  

Žáner: historický a ľúbostný román, erotika, humor, 

Hodnotenie: 3,5/ 5

Link na knihu: https://www.databazeknih.cz/knihy/hrave-nevesty-neodolatelny-nicema-452064

Výstraha!!! Popis knihy nižšie spomina detaily príbehu! 

Keďže som si z predošlých dielov obľúbila ženskú postavu Daphne, veľmi som sa tešila na jej príbeh, ale dá sa povedať, že mňa osobne neuchvátil a predošlé časti sa mi páčili viac... Lady Daphne Swiftová, mladšia sestra Juliána odjakživa patrila k bystrým, odvážnym a mimoriadne zvedavým dámam, ktoré sa nebáli porušiť pravidlo alebo vyrobiť škandál. Neváha dokonca uzavrieť manželstvo s príťažlivým kapitánom Raffertym Cavendishom, do ktorého je už dlhšie zaľúbená. Lenže i napriek tomu, že sa ho pokúsi zviesť tak sa zdá, že na Raffea jej ženské zbrane vôbec nezaberajú a rozhodne sa ich manželstvo anulovať. Počas jeho neprítomnosti sa chystá zasnúbiť s nudným a prízemným lordom Fitzwellom, ktorý spomedzi všetkých nápadníkov na jej zozname prevýšil ostatných kandidátov. A možno by aj k tej nešťastnej svadbe prišlo, ale to by sa na scéne nemohla zjaviť jej vynaliezavá dvanásťročná sesternica Delilah, ktorá bola presvedčená, že Daphne s kapitánom tvoria dokonalý pár. Akoby si to uvedomovali všetci na okolí okrem hlavnej ženskej postavy, ktorá si veľmi dlho nevedela priznať, že ľúbi práve svojho manžela. Jej city sa začnú postupne odkrývať po tom, ako sa zapojí do špionáže, aby pomohla odhaliť vrahov svojho staršieho brata Donalda a pomstiť jeho smrť. Dokonca sa nebojí vydávať za mladého chlapca po boku kapitána Cavendisha a za chodu sa učiť vrhať nože na terč, strieľať z pištole, zbaviť sa povrazu a ďalšie mužské fígle. Keďže sú obidve hlavné postavy poriadne zaťaté, stretneme sa v ich príbehu s mnohými nedorozumeniami, nejasnosťami, nedôverou a častými výčitkami, až konečne pochopia, že jeden bez druhého nedokážu žiť... Táto časť bola najakčnejšia zo všetkých, až sa mi niekedy zdalo, že je tých akcií naraz príliš veľa, čo ma nie vždy celkom nadchlo. 

Foto a text: Patrícia Brestovanská 

Lady v modrom (2017) - Valerie Bowman

 

Autorka: Valerie Bowman 

Anglický názov: The Unlikely Lady, 2015

Slovenský názov: Lady v modrom (2017)

Obdobie príbehu: Londýn, 1816, 

Počet strán: 344

Séria: Hravé nevesty: Nečakane vojvodkyňou (2016), Náhodne grófkou (2016), Neodolatelný ničema (2020)

Vydavateľstvo: Ikar  

Žáner: historický a ľúbostný román, erotika, humor, 

Hodnotenie: 4/5 

Link na knihu: https://www.databazeknih.cz/knihy/playful-brides-lady-v-modrom-333516

Výstraha!!! Popis knihy nižšie spomina detaily príbehu! 

Táto časť bola rozhodne najvtipnejšia a človek sa pri nej od srdca neraz zasmial. O lordovi Garrettovi Uptonovi kolujú zvesti, že je nenapraviteľný hazardný hráč a sukničkár, ktorý v živote nedržal knihu v ruke a netuší čo je to česť. Slečna Jane Lowndseová nemá dôvod o ničom z toho čo sa o ňom hovorí pochybovať, pretože sa neraz stala svedkom jeho posmeškov a slovných útokov a z hĺbky svojej duše ho nevie vystáť. O Jane všetci naokolo vedia, že je beznádejná intelektuálka, ktorá má ponorený nos v knihách, na všetko má pripravenú odpoveď, bojuje za práva žien a pohŕda manželstvom. Je rozhodnutá zostať navždy starou pannou, až dokým sa na maškarnom plese neocitne v modrom rúchu a nespozná lorda v zelenom. Jane v tej chvíli celkom zabudne na svoje staré predsavzatie a strmhlav sa rúti do vášnivého flirtu, ktorý môže zanechať neželané následky. Keď sa do toho celého ešte zamieša Cassandra a Lucy, ktoré sa rozhodli dať dvoch tvrdohlavcov dokopy, nemôže z toho vzniknúť nič iné než samé problémy. Toho sú si vedomí aj Garrett a Jane, ktorí sa nechcene dostali do labyrintu, z ktorého nevedia nájsť únikovú cestu a s ohromením zisťujú, koľko veci majú vlastne spoločných a ako dokonale sa k sebe hodia. Lenže to by sa na javisku nemohla zjaviť krásna vdova Isabella Langfordová, ktorá chce Garretta iba pre seba a je ochotná sa dopustiť akejkoľvek zvrátenosti... Veľmi sa mi páčilo, ako si hlavní hrdinovia k sebe nachádzali cestu, ktorá bola predtým vystlaná bodliakmi a čoraz bližšie sa spoznávali a aj to, ako Garrett svoju vyvolenú neraz vedel milo prekvapiť až sa z neho stával galantný a pozorný džentlmen. Za to Jane bola poriadna divoška a človeku sa až prekrúcali oči nad tým, čoho všetkého sa zhostila, keď vystúpila z role zarytej zástankyne žien. Dámy, ktoré majú radi šteklivé scény si opäť ako pri VB prídu na svoje... 

Foto a text: Patrícia Brestovanská 


Náhodne grófkou (2016) - Valerie Bowman

 

Autorka: Valerie Bowman 

Anglický názov: The Accidental Countess, 2014

Slovenský názov: Náhodne grófkou (2016)

Obdobie príbehu: Londýn, 1815, 

Počet strán: 318

Séria: Hravé nevesty: Nečakane vojvodkyňou (2016), Náhodne grófkou (2016), Lady v modrom (2017), Neodolatelný ničema (2020)

Vydavateľstvo: Ikar  

Žáner: historický a ľúbostný román, erotika, humor, 

Hodnotenie: 4/5 

Link na knihu: https://www.databazeknih.cz/knihy/playful-brides-nahodne-grofkou-280305

Výstraha!!! Popis knihy nižšie spomina detaily príbehu! 

Táto časť bola veľmi dojemná a hlavného hrdinu si nebolo možné neobľúbiť, aj keď správanie hlavnej hrdinky bolo miestami až príliš teatrálne. Lady Cassandra Monroeová sa vo svojich šestnástich rokoch beznádejne zaľúbi do kapitána Juliana Swifta, ktorý snúbencom jej nestálej sesternice Penelope, ktorá na dané pomery bola vskutku excentrická. Cass si s kapitánom počas obdobia, kedy musel bojovať písala listy a každého muža z lásky k nemu horlivo odmieta. Keď sa nečakane dozvedá, že sa Julián má po siedmich rokoch vrátiť domov, Penelope dostane bláznivý nápad, aby sa svojmu snúbencovi vyhla a vytvorí Patience Bunburyovú, ktorá ju má zachrániť pred núteným manželstvom.Cass sa najprv bráni predstave, že by mala niekoho klamať, tobôž nie milovaného muža, ale nakoniec sa zhostí svojej nedobrovoľnej úlohy a sama sa bude vydávať za neodolateľnú slečnu Pattience, ktorá je rozhodnutá kapitána zviesť. Julián po návrate do rodnej vlasti je celkom zmätený. Nielen, že sa zaľúbil do svojej drahej priateľky Cass, ale jeho snúbenica sa akoby vyparila a odoláva túžbe bližšie spoznať šarmantnú Pattience, ktorá ho očarila viac než by si želal. Aké bude však jeho rozčarovanie, keď zistí, že bol celý čas zavadzaný a žena, do ktorej sa úprimne zamiloval ho ťahala za nos? Príchodom jeho starých známych sa všetko ešte viac skomplikuje a Julián už ani netuší, čomu má vlastne veriť... Nemohla som sa zbaviť pocitu, že Cass sa vôbec rola Pattience nehodila, keďže ju VB opísala ako poddajnú a rozvážnu mladú dámu a čím dlhšie sa za ňu vydávala, tým väčšie antipatie som k nej pociťovala, ale Julián bol skutočne skvelý. Celú dobu ma bavili vtipné hlášky z úst slečny Jane Lowndesovej a lorda Garretta Uptona, ktorí sa neustále poštuchávali a výborne dopĺňali. Lucy Huntová, ktorá sa v prvej časti stala vojvodkyňou z Claringdonu a mala úžasnú vlastnosť veci komplikovať mi tu akosi nesadla...

Foto a text: Patrícia Brestovanská 


Komorník, ktorý ma miloval (2023) - Valerie Bowman

 

Autorka: Valerie Bowman 

Anglický názov: The Valet Who Loved Me, 2020

Český názov: Komorník, ktorý ma miloval (2023) 

Obdobie príbehu: Londýn, 1814, 

Počet strán: 254

Séria: Klub lokajov: Lokaj a ja (2022), Paholok a ja (2022), 

Vydavateľstvo: Ikar  

Žáner: historický a ľúbostný román, erotika, humor, 

Hodnotenie: 3,5/ 5 

Link na knihu: https://www.databazeknih.cz/knihy/klub-lokaju-klub-lokajov-komornik-ktory-ma-miloval-515412

Výstraha!!! Popis knihy nižšie spomina detaily príbehu! 

Aj napriek tomu, že som sa na túto časť tešila naviac, moje očakávania sa nenaplnili. Podobne ako aj jeho priatelia sa markíz Beau Bellham z Bellinghamu preobliekol za komorníka, aby sa zapojil do stávky a zároveň odhalil zákerného zradcu z Biddasoa. Keďže je rodený špión, ani vo sne by ho nenapadlo, že by mohol jeho misiu niekto ohroziť. O to väčšmi ho zaráža, keď má nad ním navrch akási slúžka, ktorá je príliš záhadná na to, aby jej nevenoval svoju pozornosť. Beau nepatrí medzi zhýralcov a ani k mužom, ktorí by nevydržali bez ženskej sukne dlhšie než mesiac, a preto nevie pochopiť, prečo ho tá ryšavovlasá pokušiteľka tak veľmi priťahuje... Slečna Marianne Notleyová v skutočnosti nie je žena, za akú sa vydáva a hoci nepatrí k šľachte (aspoň) to o sebe nevie, v minulosti naletela peknému a urodzenému mužovi, ktorý ju zneuctil a nechal napospas svojmu osudu. Je pevne rozhodnutá sa už viac nezamilovať a ani nepodľahnúť vášnivému vzplanutiu, ale to by sa v dome, kde slúži nemohol objaviť neodolateľný komorník Nicolas, ktorý pôsobí nanajvýš podozrivo. Ani jeden z nich nechce ustúpiť a odhaliť svoju pravú totožnosť a hoci spolu strávia niekoľko vzrušujúcich nocí, nedokážu si celkom dôverovať. Lenže nakoniec vysvitne, že ich spája viac než by tušili a neostáva im nič iné ako spojiť svoje sily pre záchranu koruny. A možno na svojej dobrodružnej výprave narazia aj na niečo s čím nerátali - lásku... Beaua som mala rada z predošlých dielov, ale Marianne ma príliš neohúrila, hoci sa jej nedalo uprieť, že bola mimoriadne bystrá a vynaliezavá. Koniec príbehu mi prišiel prehnane dramatický a niekedy som mala pocit, že erotické scény sú písané akoby cez kopírku. Každopádne tento príbeh bol od začiatku po koniec presýtený detektívnou zápletkou, ktorá prevýšila romantickú linku.  

Foto a text: Patrícia Brestovanská 

Paholok a ja (2022) - Valerie Bowman

 

Autorka: Valerie Bowman 

Anglický názov: Duke Looks Like A Groomsman, 2020

Český názov: Paholok a ja (2022) 

Obdobie príbehu: Londýn, 1814, 

Počet strán: 243

Séria: Klub lokajov: Lokaj a ja (2021), Komorník, ktorý ma miloval (2023)...

Vydavateľstvo: Ikar  

Žáner: historický a ľúbostný román, erotika, humor, 

Hodnotenie: 4/5

Link na knihu: https://www.databazeknih.cz/knihy/klub-lokaju-klub-lokajov-paholok-a-ja-488187

Výstraha!!! Popis knihy nižšie spomina detaily príbehu! 

Táto časť sa mi páčila podstatne viac než predošlá a prakticky som ju prečítala za jeden deň. Rhys Sheffield, vojvoda z Worthingtonu sa rozhodne so svojimi priateľmi uzavrieť stávku a dva týždne sa vydávať za paholka v stajniach vikomta Claytona. Keďže je v stávke nekresťanská suma peňazí je pevne rozhodnutý zvíťaziť za každú cenu, ale už v prvý deň jeho pretvárky ho pristihne jedna zvedavá dáma. Lady Julianna Montgomeryová je nielen krásna, obľúbená, ale aj zasnúbená so žiadaným krásavcom markízom Murdockom, avšak jej srdce je vážne zlomené. Počas svojho debutu sa bezhlavo zaľúbila do vojvodu z Worthingtonu, za ktorého sa mala vydať, až dokým z jej života odišiel bez rozlúčky. Ohrdnutá nevesta si zmysli, že sa mužovi, ktorý ju citovo zranil pomstí a v presvedčení, že sa s ňou iba celú dobu zahrával mu mieni zo života urobiť peklo. Spočiatku sa jej to celkom darí a zdá sa, že nad Rhysom zvíťazí, avšak jej potláčané city voči nemu sa rýchlo predierajú na povrch a ona si uvedomí, že ho neprestala milovať. Ani Rhysovi nie je jeho bývalá láska ukradnutá a je čoraz ťažšie pred ňou skrývať tajomstvo, ktoré nikdy nemalo vyplávať na povrch. Medzi oboma to vzájomne iskrí, ani jednému nechýba bystrý um, zmysel pre dobrodružstvo a humor a tvorili by dokonalý pár, keby si dokázali odpustiť a zabudnúť na minulosť. A keď už sa zdá, že sa im to nakoniec podarí, všetko sa skomplikuje príchodom Juliáninho snúbenca na Claytonovo panstvo, kde sa ukáže, že všetko je v skutočnosti inak než vyzerá. Avšak Rhys je príliš tvrdohlavý a hoci sa mu snaží jeho priateľ Beau prehovoriť do duše, nechá Juliannu zo svojho života odísť... V príbehu ma zaujala Mary, mladšia sestra Julianny, z ktorej sa vykľula inteligentná a milá dáma, ale Murdocka by som najradšej niečím ovalila po hlave, ako mi pílil nervy... 

Foto a text: Patrícia Brestovanská 

Lokaj a ja (2021) - Valerie Bowman

 

Autorka: Valerie Bowman 

Anglický názov: The Footman and I, 2020

Český názov: Lokaj a ja (2021) 

Obdobie príbehu: Londýn, 1814, 

Počet strán: 236

Séria: Klub lokajov: Paholok a ja (2023), Komorník, ktorý ma miloval (2023), Skrotený vikomt (2023)

Vydavateľstvo: Ikar  

Žáner: historický a ľúbostný román, erotika, humor, 

Hodnotenie: 3,5/ 5

Link na knihu: https://www.databazeknih.cz/knihy/klub-lokaju-klub-lokajov-lokaj-a-ja-479792?orderBy=new&str=2

Výstraha!!! Popis knihy nižšie spomina detaily príbehu! 

Keďže som sa už predtým stretla s tvorbou tejto spisovateľky, neočakávala som pridlhé opisy a ani mimoriadne zvraty v deji a prakticky som dostala naservírované čo som si objednala. V prvej časti príbehu sa stretneme s urodzeným lordom Lucasom Kendallom, ktorý sa rozhodne uzatvoriť stávku so svojimi troma priateľmi: vikomtom z Claytonu, markízom z Bellinghamu a vojvodom z Worthingtonu. Čestný a spravodlivý Lucas mal hneď zopár dôvodov rozohrať nebezpečnú hru a jedným z tých najhlavnejších bolo nájsť si ozajstnú lásku. Netúžil iba po peknej a bohatej neveste, ale aj po žene, ktorá bude priateľská, úprimná, láskavá a bude milá k služobníctvu. A keďže už raz dostal od jednej košom tesne pred svadbou, rozhodol sa počínať rafinovanejšie. Do svojej novej role lokaja sa naplno vžije v dome svojho priateľa Claya, kde sa stretne s otvorenou a zábavnou slečnou Frances Whartonovou, ktorá ho očarí od prvého okamihu, ako sa spolu ocitnú v izbe osamote. Lucasa mladá dáma doslova fascinuje, pretože dosiaľ jej podobnú nepoznal a od začiatku je pre neho vnútorne ťažké vžiť sa do svojej role poddaného a klamať svojej vyvolenej do očí. Trochu mi bolo chudáka Lucasa ľúto, bol to správny chlap a hlavná ženská hrdinka sa k nemu správala miestami ako fúria, ale nepredbiehajme. :) Frances nebola rozhodne bežná mladá dáma z urodzených kruhov, otvorene sa vyjadrovala k politike, k smotánke, nebála sa tajne vytrácať v knižnici, kde si spočiatku vychutnávala rozhovor s preoblečeným sluhom a neskôr aj jeho bozky a odvážne dotyky. Zo svojej dobrej povesti si veľkú hlavu nerobila, netajila sa nechuťou vstúpiť do manželstva a už vôbec ju netešila predstava, že by sa mala vydať za nudného sira Reginalda. Lenže celé jej veno jej otec prehral v hazarde a neostávalo jej nič iné, ako uzavrieť svadbu z rozumu. To by jej však nemohol popliesť hlavu pekný sluha, ku ktorému začína cítiť čoraz väčšiu náklonnosť. Jej city sa zásadne zmenia, keď prepukne pri jednej nečakanej príležitosti kto je Lucas v skutočnosti a ona zistí, že je to muž, ktorým pohŕda kvôli zákonom týkajúcich sa pracujúcej triedy. Musím skonštatovať, že ku koncu mi Frances už pekelne liezla na nervy, niekedy sa správala priam detinsky a v duchu som obdivovala Lucasa, že ju tak veľmi miluje a je ochotný sa pred všetkými znemožniť. A možno, keby nebolo Lucasovho dobrého priateľa, tak by sa Frances nerozhýbala a dopustila by, aby zamilovaný lord Kendall z jej života navždy odišiel. V diele som sa stretla so situáciami, ktoré mi prišli občas nevyjasnené, ako to bolo v prípade slúžky Albiny, ktorá Frances podrazila a tá jej to bez mihnutia oka odpustila alebo kedy sa rozoberali zákony, ktoré boli nosnou časťou príbehu, ale veľa som sa o nich žiaľ nedozvedela. Sem tam sa mi tiež stalo, že sa niektoré idúce myšlienky za sebou opakovali a keďže knižka je pomerne útla, sotva by sa dalo povedať, že by sa dej zbytočne naťahoval. Ku koncu knihy som zostala zaskočená, pretože som nečakala, že sa z Frances stane siréna, ktorá znenazdajky prepadne Lucasa v miestnosti, nevediac sa udržať, rozhodnutá s ním stráviť vášnivú noc. Ja si síce na erotiku nepotrpím, samozrejme sa jej v historických románoch nevyhnem a pokiaľ ide o stredoveké príbehy tam mi ani neprekáža, ale predsa len išlo o neskoršie storočie, kedy sa mi opisované scény javili máličko prehnané, ale možno to bolo aj tým, že sa odohrávali na samom konci príbehu. Apropo, neviem si pomôcť, ale celú dobu som mala pocit, že Lucas miluje Frances viac než ona jeho. Inak je to celkom pekný príbeh, ktorý som prečítala jedným dychom, pretože som sa nemusela nad dejom veľmi zamýšľať a radím ho skôr k oddychovej literatúre. Teraz mám rozčítanú knižku Paholok a ja a zatiaľ sa mi príbeh o Rhysovi a Juliáne páči viac, tak uvidíme, čo sa z toho vykľuje. 

Foto a text: Patrícia Brestovanská 

Kladivo Boží (2021) + Hostina krkavcu - Eric Schumacher

Autor: Eric Schumacher 

Anglický názov:  God's Hammer, 2004

Český názov: Kladivo Boží (2021)

Obdobie príbehu: Nórsko, 10. storočie, zhruba 927 

Počet strán: 392

Séria: Hostina krkavcu (2023)

Vydavateľstvo: Fobos 

Žáner: dobrodružstvo, história, napätie, 

Hodnotenie: ***** (výborné) 

Link na knihu:  https://www.databazeknih.cz/knihy/hakonova-saga-kladivo-bozi-475049

Výstraha!!! Popis knihy nižšie spomina detaily príbehu! 

Srdcelomný príbeh plný bôľu, húževnatosti a hľadania pravdy, ale aj krutosti, násilia a nenávisti, od ktorého sa nedokážete odtrhnúť... 

Ústrednou postavou deja je mladučký Hákon, syn nórskeho kráľa Haralda Krásnovlasého, ktorý vyrastá medzi Kresťanmi na dvore anglického kráľa Ethelstana. Od začiatku sa dostane do sporu s urodzenými kresťanskými chlapcami, medzi ktorými je aj Edmund, mladší brat Ethelstana. Práve zo strany Edmunda čelí posmeškom a urážkam, ale nakoniec sa nebojácnemu mladíkovi Hákonovi zo severu podarí získať rešpekt a uznanie v anglickej ríše, ktorú považuje za svoj domov. Hoci mu v žilách koluje krv vikingských dobyvateľov, spriatelí sa s otcom Otkerom, ktorý ho vyučuje latinčinu, so saským bojovníkom Byrnstanom a zároveň s Ľudovítom, ktorý je Ethelstanov synovec. Keď Harald zomrie, vlády sa ujíma jeho starší syn a Hákonov brat - Erik Červený, prezývaný Krvavá sekera. Nový nórsky panovník vládne tvrdou rukou a neberie do úvahy potreby svojho ľudu, ale ani svojich spojencov. Nórskym náčelníkom neostáva nič iné, ako vyslať svojich mužov, aby priviedli Hákona, ktorý by sa ako jediný mohol Erikovi postaviť. Nikto z nich však neráta s tým, že sa mladší syn nebohého nórskeho kráľa odvráti od svojej pohanskej viery a bude sa modliť k Bielemu Kristovi. Hákon to veru nebude mať jednoduché, pretože musí všetkých - neprajníkov aj zástancov presvedčiť o svojich schopnostiach, sile, ale predovšetkým o svojej vernosti. Hákonovho srdca sa zmocní dievčina menom Aelfin - dcéra bratanca kráľa Ethelstana, s ktorou si ihneď padne do noty a v jeho živote zohrá dôležitú rolu. Aj napriek tomu, že k nej prechováva vrúcne city, má obavy jej vyznať svoju lásku, až sa ich cesty oddelia... 

Hákona počas plavby do nórskej ríše sprevádza bystrý kupec Egil, ktorý ho v ôsmich letách prvýkrát priviedol na anglický dvor. Počas cesty sa nájde viacero pokrytcov, ktorým sa dostane kresťanský mladík do zubov, kde patrí aj bojovník Udd, o ktorom Hákon ešte netuší, ako výrazne ovplyvní jeho predtým celkom bezstarostný život. Čo nevidieť sa hlavný hrdina dostáva do domu Sigurda, náčelníka z Lade, ktorý sa od prvého dňa stane jeho sprievodcom a učiteľom. Aj vďaka náčelníkovej pomoci sa mu podarí na sneme uspieť, kde sa rozhoduje o dôležitých otázkach ohľadne práv a slobôd ľudí a mnohí Severania sa rozhodnú Hákona nasledovať ako svojho vodcu. Medzi nich sa zaradí aj bezvýznamný mladý chlapec Tóralf, ktorý bude nad mladým budúcim kráľom držať ochrannú ruku. Hákon bude musieť neraz zatvárať oči pred barbarskými tradíciami, s akými sa predtým nestretol, kde patrí nielen lúpenie, zabíjanie, ale aj obetné rituály otrokov a zvierat, z ktorých sa mu vždy spraví nevoľno a zachváti ho neželaná bolesť a beznádej. Avšak to nie je jediné, čo ho trápi a veľmi ťažko znáša pomyslenie, že na obnovenie mieru sa musí oženiť s odpudivou Groou, dcérou kráľa Ivara z Opplandu. Teší ho snáď iba skutočnosť, že sa opäť stretáva so svojimi synovcami Gudródom a Trigvim, ktorí sa stanú jeho vernými spoločníkmi. Hlavným hrdinom poriadne zamáva, keď znenazdajky v dome svojho hostiteľa Ivara narazí na Aelfin. Jeho drahá priateľka sa zmenila na nepoznanie, život otrokyne ju poznačil a Hákon si s hrôzou uvedomuje, že už nikdy nebude tou dievčinou, na akú hľadel s úžasom v očiach. Ale napriek tomu ju odmieta ponechať jej krutému osudu a kvôli jej záchrane ohrozí svoju česť, povesť a svoj vlastný život. Okrem toho, že znova čelí svojim utajeným citom k Aelfin, čoskoro sa ocitne so svojimi bojovníkmi pred Erikom, ktorého je nútený zabiť. Tak by to spravil každý budúci panovník a neušetril by žiadneho človeka, ani keby šlo o jeho vlastného brata... 

Poznámka: Keďže pán Schumacher popisuje skutočné udalosti na pozadí anglických a nórskych dejín, stretneme sa pri čítaní prvej a druhej časti s drsnými súbojmi, krvavými rituálmi, s obcovaním s nevinnými ženami - otrokyňami, ale aj zaujímavými popismi odievania, trávenia voľného času, taktikami boja a stravovania zo života vikingského národa. Na konci príbehu sa uvádza, že viaceré postavy boli fiktívne, ale napriek tomu sa mi páčilo, že sa v ňom ocitla Aelfin, ku ktorej si čitateľ môže vybudovať kladný vzťah, aj keď jej osud bol pre mňa smutný a tragický. Je pravda, že ma mrzelo, ako skončil vzťah Hákona s Aelfin, ale nebola som pridlho sklamaná, keďže mu do života vstúpila iná krásavica... Tiež sa mi veľmi pozdávala postava Ľudovíta, Tóralfa a neskôr aj Trigviho... 

Autor: Eric Schumacher 

Anglický názov:  Raven's Feast, 2017

Český názov: Hostina krkavcu (2023)

Obdobie príbehu: Nórsko, 10. storočie, zhruba 935 

Počet strán: 280

Séria: Kladivo Boží (2021)

Vydavateľstvo: Fobos 

Žáner: dobrodružstvo, história, napätie, 

Hodnotenie: ***** (výborné) 

Link na knihu:  https://www.databazeknih.cz/knihy/hakonova-saga-hostina-krkavcu-504176

Výstraha!!! Popis knihy nižšie spomina detaily príbehu! 

V druhom pokračovaní severskej ságy sledujeme život mladého nórskeho kráľa Hákona Haraldssona, ktorý sa rozhodol ušetriť svojho staršieho brata Erika a uspokojil sa iba s jeho zajatím. Spoločnosť mu robí nemálo jeho druhov z predošlej časti, kde sa stretneme s menami ako Egil, Gudród, Sigurd, Tóralf, Trigvi, atď... Deň, kedy sa má Hákon oženiť s Gróou, dcérou kráľa Opplandu sa nemilosrdne blíži a v duchu premýšľa, akoby sa nechcenému zväzku vyhol. Hoci sa mu podarilo svojimi odvážnymi činmi presvedčiť nórskych Vikingov, aby sa pridali na jeho stranu, vrátane náčelníkov a drobných kráľov z rôznych krajov, stále sa mu cnie po domove - jeho milovanej anglickej ríše, za starými priateľmi, ktorí sú a navždy zostanú srdcom Kresťania. Práve tí, ktorí sa pokorne modlia k Bielemu Kristovi sa stanú svedkami krvavých útokov, kedy padnú do otroctva. Hákon je pripravený ich oslobodiť, lenže cena je príliš vysoká a proti mladému kráľovi sa postavia aj niektorí jeho vlastní muži. Okrem svojho brata Erika, ktorého poslal do vyhnanstva, ho ohrozuje aj nepriateľský dánsky kráľ Gorm a jeho verný bojovník Ragnvald Dán. 

Hákon sa dosiaľ nezmieril so smrťou svojej drahej priateľky a platonickej lásky Aelfin, ktorá mu vstupuje do snov a na ktorú nedokáže prestať myslieť. Až Astrid, vnučka náčelníka Sigurda z Lade a Hákonovho verného spojenca donúti mužovu roztekanú myseľ utíšiť a zmeniť smer jeho myšlienok - otvoriť sa novému priateľstvu a snáď aj novej láske. Aj keď sa Hákonovi nepodarí uniknúť donútenému manželskému zväzku s Gróou, rozhodne sa svoju ženu po svadbe opustiť a čeliť svojim úhlavným nepriateľom, ktorí ho ohrozujú z viacerých strán. V epilógu sa dozvedáme, že sa Hákon vrátil do Lade do Sigurdovho domu, ktorému sa narodil syn a znova sa tam zišiel s Astrid, ale či zostal po jej boku, to sa už v ňom nedozvieme... 

Poznámka: Druhá časť bola pre mňa o niečo dynamickejšia, viaceré udalosti sa v nej naraz prelínali, mala som problém zachytávať, čo sa odohráva na bojisku, kto proti komu bojuje, čo spôsobili aj ďalšie mená, ktoré v príbehu pribudli, až som sa pristihla, že knižku musím na pár dní odložiť a neskôr sa k nej vrátim. Keď som ju opäť začala čítať a moje myšlienky sa mi v hlave uležali, nevedela som sa od nej odtrhnúť a naplno si vychutnávala Hakonov strastiplný príbeh. Keďže som si študovala dánske a nórske dejiny, neprekvapilo ma, že sa tieto dva národy vzájomne napádali a o ich nepokoje sa postarali nielen mocenské záujmy, ale aj viera, pričom Dáni boli skôr naklonení k uctievaniu Bieleho Krista, než ich severskí susedia. Rovnako, ako som si obľúbila v prvej časti dievčenskú postavu Aelfin, zapáčila sa mi aj jej sokyňa v láske Astrid, ktorej tiež nechýbal nebojácny duch a odhodlanie. Záver knihy ma milo prekvapil, pretože som nečakala, že sa Hakonovi skríži cesta s dánskym kráľom Gormom, ba ešte viac, že jeden druhého nebudú chcieť zavraždiť a dokonca sa z nich stanú akísi neviditeľní súkmeňovci. 

Foto a text: Patrícia Brestovanská