Nevesta si berie ženícha - Lisa Berne (2023)

Autorka: Lisa Berne 

Anglický názov: The Bride Takes a Groom , 2018

Slovenský názov: Nevesta si berie ženícha (2023) 

Obdobie príbehu: Anglicko, 1805

Počet strán: 352

Séria: Dynastia Penhallow: Nevestin bozk (2022), Pán a jeho nevesta (2022)

Vydavateľstvo: Ikar  

Žáner: historický a ľúbostný román, erotika, humor,  

Hodnotenie:  *** (priemer)

Link na knihu: https://www.databazeknih.cz/knihy/dynastia-penhallowu-dynastia-penhallow-nevesta-si-berie-zenicha-512444

Výstraha!!! Popis knihy nižšie spomina detaily príbehu! 

Nuž, táto časť bola asi druhá najslabšia a bohužiaľ, nezískala si moje sympatie. Hlavní hrdinovia príbehu - kapitán Hugo Penhallow a slečna Katherine Brooková sa poznali ako deti a dokonca boli veľmi dobrými priateľmi. Zatiaľ čo z Huga sa stal vojak a námorník, z Kate sa napriek neurodzenému pôvodu vykľula bohatá dedička, ktorá nemá núdzu o nápadníkov. V minulosti rada porušovala pravidlá na dievčenskej akadémie pre mladé dámy a dokonca sa zaplietla s učiteľom hudby, keď mala iba štrnásť rokov a od toho dňa ju jej otravní rodičia neustále sledujú aj na čele ich vyzvedačky - slúžky Celéste. Kate si zo svojej budúcnosti veľkú hlavu nerobí a dokonca neváha vyzvať Huga, aby sa s ňou oženil, s čím on nadšene súhlasí, pretože potrebuje zabezpečiť svoju rodinu a Kate predstavuje plnú truhlicu zlata. Z oboch strán ide o svadbu z rozumu, kde ani jeden toho druhého nemiluje, až dokým obaja nezistia, že sa navzájom potrebujú... V príbehu vystupujú vedľajšie postavy, ako Hugovi mladší súrodenci: Bertram, Francis, Gwendolyn, Percival, ktorí ma zaujali, príbeh oživoval aj papagáj seňor Rogrigo, čo považujem za pozitíva, ale dosť mi pri čítaní prekážali mnohé francúzske výrazy, ktorým som nerozumela, taktiež neohrabaný prejav hlavných postáv (najmä Kate), ktorá akoby nevedela, kde naozaj patrí a občas pôsobila až dotieravo a príliš ordinárne. Aj napriek tomu, že sa z nej nakoniec stala filantropka, ktorá rozdala svoj majetok, zachránila svoju bývalú slúžku pred životom v biede, spasila jednu svoju tyranku z mladosti a dokonca v sebe objavila spisovateľského ducha, nijako zvlášť na mňa neurobila dojem. Ách, Lisa Berne vážne nie je pre mňa, ale opisy boli naozaj pestré a zaujímavé  a veľa vecí som sa podozvedala, čo náležite oceňujem. 

Foto a text: Patrícia Brestovanská 

Pán a jeho nevesta (2022) - Lisa Berne


Autorka: Lisa Berne 

Anglický názov: The Laird Takes a Bride , 2017

Slovenský názov: Pán a jeho nevesta (2022)

Obdobie príbehu: Anglicko, 1811

Počet strán: 312

Séria: Dynastia Penhallow: Nevestin bozk (2022), Nevesta si berie ženícha (2023) 

Vydavateľstvo: Ikar  

Žáner: historický a ľúbostný román, erotika, humor, 

Hodnotenie:  *** a pól (priemer)

Link na knihu: https://www.databazeknih.cz/knihy/dynastia-penhallowu-dynastia-penhallow-pan-a-jeho-nevesta-491710

Výstraha!!! Popis knihy nižšie spomina detaily príbehu! 

Alasdair Penhallow, pán hradu Tadgh, by sa najradšej svadbe vyhol, ale keďže nad ním visí Damoklov meč, musí si do tridsiatichpiatich dní nájsť súcu nevestu. V minulosti už jednej žene svoje srdce takmer zveril a od toho dňa je obozretný a odmieta sa citovo viazať. Niečo podobné zažila aj Fiona Douglassová, ktorá sa ako oveľa mladšia zaľúbila do nesprávneho muža - Logana Munroa a ten si nakoniec vzal za manželku jej mladšiu sestru Nairnu, až sa navždy zmierila s tým, že zostane slobodná. A možno by aj svoj záväzok dodržala, keby znenazdania nezistila, že ak sa nevydá, hrozí jej smrť. Z toho dôvodu odíde k Alasdairovi spolu s ďalšími mladými dámami na jeho hrad, aby ho lepšie spoznala a zistila, či sa k sebe hodia. A nakoniec sa práve Fiona stáva manželkou pána hradu, pričom v ich vzťahu absentuje náklonnosť, vášeň a dôvera. Pomerne dlho trvá, kým si obaja k sebe nájdu cestu, až nakoniec vysvitne, že ich manželstvo je neplatné, Fiona odchádza domov za svojimi rodičmi a tam sa znova stretáva s Loganom, v ktorom sa už raz sklamala, lenže ten je čerstvo ovdovený a zdá sa, že po nej úprimne túži. V príbehu sa stretneme s jazernou príšerou, o ktorej sa nič nedozvieme, s jasnovidným dievčatkom Sheilou, s jedným celkom bezpečným a hladko vyriešeným únosom a s jedným príliš tvrdohlavým hrdinom, ktorý sa až do poslednej strany nevie postaviť za svoje city. Na môj vkus bola Fiona až príliš skoro ochotná vkĺznuť do náruče svojho bývalého milého a Alasdair sa len tak z ničoho nič rozhodol, že ju musí mať znova za manželku a jeho láske som priveľmi neverila. Žiaľ, ani druhá časť tejto série ma nijako zvlášť neoslnila, aj keď bola o chlp lepšia než druhá. Je to škoda, pretože opisy sú pekné, akurát štýl písania mi nesedí... 

Foto a text: Patrícia Brestovanská 

Nevestin Bozk - Lisa Berne (2022)

Autorka: Lisa Berne 

Anglický názov: You May Kiss the Bride, 2017

Slovenský názov: Nevestin bozk (2022) 

Obdobie príbehu: Anglicko, 1811  

Počet strán: 320

Séria: Dynastia Penhallow: Pán a jeho nevesta (2022), Nevesta si berie ženícha (2023) 

Vydavateľstvo: Ikar  

Žáner: historický a ľúbostný román, erotika, humor, 

Hodnotenie:  *** (priemer)

Link na knihu: https://www.databazeknih.cz/knihy/dynastia-penhallowu-dynastia-penhallow-nevestin-bozk-484636

Výstraha!!! Popis knihy nižšie spomina detaily príbehu! 

Musím smutne pripustiť, že mi trvalo týždeň, kým som dočítala prvú časť tejto knižnej série, pretože štýl LB mi akosi nesadol. V príbehu, ktorý mi prišiel bezduchý sa stretneme s opovrhovanou a osirelou slečnou Líviou Stuartovou, ktorá nápadne pripomína novodobú Popolušku. Hlavná ženská postava je najprv pokorná a vľúdna, ale po stretnutí s pyšným Gabrielom Penhallowom sa z nej vykľuje odvážna rebelantka, odhodlaná nad ním zvíťaziť všetkými možnými prostriedkami. Ani sa nenazdá a je s týmto samoľúbym džentlmenom zasnúbená, pričom sa snaží pred svadbou uniknúť všemožnými spôsobmi a dokonca sa neváha zamestnať v hostinci a drhnúť špinavé dlážky. Lívia je z plánovanej svadby rozrušená a keď sa so svojím snúbencom ocitne v kúpeľnom meste Bath, obaja sa k sebe správajú rezervovane s prílišnou vážnosťou a zdvorilosťou, pričom ani jeden z nich netúži uzavrieť manželstvo z rozumu kvôli nerozvážnosti - zakázanému bozku, ku ktorému nemalo dôjsť... Celý dej plynie pomerne rýchlo, hlavné postavy sa presúvajú z miesta na miesto, Lívia sa dostane do nemilosti Gabrielovej matky, podarí sa jej zachrániť túlavého psíka, znova sa pokúša o útek, krátko na to príde o nevinnosť, ak sa ten akt tak dal nazvať, následne sa stará o Gabrielovu mamu, zažije zopár krát vášnivé vzplanutie s Gabrielom, až musí byť svedkom jeho čudných nálad, kedy ju muž, do ktorého sa údajne zaľúbila okato prehliada a ona prepadá svojej clivosti. Keď sa na sc=ne zjaví Gabrielov bratanec Hugo, ktorý bol originálny, Gabriel si pomyslí, že sú do seba zaľúbení a bez mihnutia oka zruší zásnuby a celý čas sa správa ako trubiroh a tá ich láska... Doslova ma ubíjali krátke vety, ktoré pôsobili rušivo, neraz primoderné výrazy a myšlienky a žiaľ ani pekné a rozmanité opisy odievania a činností to nezachránili.

Foto a text: Patrícia Brestovanská 

Nečakane vojvodkyňou (2016) - Valerie Bowman

 


Autorka: Valerie Bowman 

Anglický názov: The Unexpected Duchess, 2014

Slovenský názov: Nečakane vojvodkyňou (2016)

Obdobie príbehu: Londýn, 1815, 

Počet strán: 351

Séria: Hravé nevesty: Náhodne grófkou (2016), Lady v modrom (2017), Neodolatelný ničema (2020)

Vydavateľstvo: Ikar  

Žáner: historický a ľúbostný román, erotika, humor, 

Hodnotenie: 4/5 

Link na knihu: https://www.databazeknih.cz/knihy/playful-brides-necakane-vojvodkynou-280304

Výstraha!!! Popis knihy nižšie spomina detaily príbehu! 

Prvá časť, ktorou sa odštartovala séria ,,Hravé nevesty" priniesla nemálo dobrodružstva, pretvárky, humoru, ale aj neobyčajnej lásky a spaľujúcej vášne. Lady Lucy Uptonová je považovaná za nekonvenčnú dámu a  keďže sa jej väčšina mužov bojí a má strach sa s ňou pustiť do slovnej potýčky, nad výdajom nepomýšľa a naplno si užíva život bez záväzkov. Napriek tomu, že je bezprostredná a etiketa jej veľa nehovorí, je vernou a milujúcou priateľkou lady Cassandry Monroeovej a lady Jane Lowndesovej, ktoré rovnako ako ona nemajú žiadneho stáleho ctiteľa. Keďže veľmi dobre vie o pravých citoch Cass voči jej priateľovi z detstva - kapitánovi Juliánovi Swiftovi, nemôže dopustiť, aby sa tak mierna a úslužná žena ako je jej drahá priateľka vydala za búrlivého a neohrabaného vojvodu z Claringdonu. Od samého začiatku sa snaží medzi nich miešať, aby zabránila svadbe bez lásky, čo vyvolá viaceré mätúce a humorné situácie. Vojvoda z Claringdonu, Derek Hunt by rád pojal za ženu tichú Cassandru, pretože dal sľub svojmu umierajúcemu priateľovi a stál si za svojím slovom, lenže to by ho nemohla ustavične pokúšať jej najlepšia priateľka Lucy, ktorá ho od začiatku priťahuje. Kvôli tejto žene sa neváha znemožniť, zúčastniť v slovnom súperení pred obecenstvom, vydávať za básnika v ľúbostných listoch alebo dokonca porušiť svoje slovo. Keďže sú obaja hlavní hrdinovia poriadne tvrdohlaví, neustále sa schádzajú-rozchádzajú, až konečne pochopia, že sú jeden pre druhého stvorení... Lucy mi trošku liezla na nervy, keď odmietala Dereka, aj keď vedela, že sa už neuchádza o Cass a opakovane sa za neho odmietla vydať a tiež tým, že sa za každú cenu a niekedy až neprirodzene, nad ním snažila vyhrať. Nuž, znova sa mi potvrdilo, že VB sa nestane mojou obľúbenou spisovateľkou, hoci nepíše vôbec zle, ale pre mňa je jej štýl písania jednoduchší a dávam prednosť náročnejšej literatúre. 

Foto a text: Patrícia Brestovanská